Ponte.hu

Miért ez a világ a lehető világok legjobbika?

2016. augusztus 15. - dismay22

001_world.jpg

Elon Musk nagy botrányt okozott a Code konferencián elhangzott kijelentésével, hogy az a világ amiben élünk egy szimulált valóság csupán. Érvelése szerint egy fejlett civilizáció előbb vagy utóbb kísérleti környezeteket, vagyis univerzum szimulákrumokat hoz létre (mint ahogy mi is ma még játszunk a virtuális valóságosdival).

002_world.jpg

Mivel a ma ismert univerzum hatalmas és szinte felfoghatatlan, így számunkra joggal feltételezhető, hogy egy nálunk fejlettebb faj valóságszimulációiban élünk. Szóval miközben mi éppen toljuk a No Man's Sky-t, lehet, hogy Elon szerint mi ezt egy hasonló videojátékban tesszük boldogan.

003_world.jpg 

Hiszen a videojátékokban is tökéletes világokat építettünk fel, annak mitológiájával, törvényeivel, a fizikai valóság is szimulálva van bennük. Sőt mint az NMS-ben a procedurális játékokban ezen világok folyamatosan teremtik önmagukat, vagyis a játékosok mindig újabb világokba kerülnek, a történet soha nem ér véget. Persze ha mi is egy szimulációban élnénk, akkor miért nem találkoztunk még hibákkal benne, hiszen a videojátékokban mindig lehet ilyeneket találni.

004_world.jpg

Sajnos viszont a világ amiben élünk a lehető világok legjobbikának tűnik és matematikailag is jól berendezett, gondoljunk csak az emberi genomra, minden számokba fojtható és matematikailag le is írható tökéletesen a környezetünkben, még mi magunk is.

005_world.jpg

A virtuális valóságban is a tökéletességre törekszünk, a cél, hogy megalkossuk saját képmásunkat illetve egy még tökéletesebb világot szimuláljuk, mint amiben élünk. Az ember mindig többre vágyik, mint amit elérhet ebben a földi siralomvölgyben.

006_world.jpg

Elon Muskot erősíti a Fermi-paradoxon elmélet is, ha valóban nem egyedül vagyunk az univerzumban miért nem találkoztunk még soha idegennel? Mivel nincs rajtunk kívül senki sem, utal arra, hogy egy szimulációban élünk csupán, az idegenek odaát leledzenek. Persze van egy másik és szebb megoldás is, isten nem más, mint egy programozó, aki a számítógépén hozta létre a lehető legjobb világunkat a saját mulatságára és örömére. Mi pedig éppen egy hatalmas MMORPG-ben toljuk az igát valójában ezzel a sok hülyével aki velünk együtt harcol a túlélésért. Keserű vigasz az, hogy mi is legyakhatunk a NMS-ben minden idegent.

A bejegyzés trackback címe:

http://pontehu.blog.hu/api/trackback/id/tr1310412814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Formál de Hidd 2016.08.15. 21:03:52

Gottfried Wilhelm Leibniz már mondogatott olyanokat, hogy ha az Univerzum elegendő oka csak olyan lehet, amelynek nincs szüksége rajta kívül semmi másra, akkor ez az ok nem található meg a világ összefüggéseiben, hanem csak az azt megokoló, szükségképpeni, léte okát magában hordó szubsztanciában; és ezt a végső okot nevezzük Istennek. Isten végtelen sok világot teremthetett volna, de ő ezek közül csak a legjobbat teremtette meg, jósága miatt. E világban pedig teljes harmónia van (praestabilita harmonia), amit Isten előre elrendezett. Isten a lehetséges világok közül az együtt-lehetőség törvényét (lex compossibilitatis) figyelembe véve a legjobbat teremtette. Ez a törvény azt mondja ki, hogy nem valamennyi lehetséges kombináció valósulhat meg együtt (például, ha Isten szabad lényt akart, nem zárhatta ki a bűn és a nyomában járó szenvedés lehetőségét). - A világban lévő rossz tehát nem cáfolja Isten létét. Szubsztancia? Programozó? 300 év az oka a szóhasználatbeli különbségnek.