Ponte.hu

Alan Turing nyomában: mesterséges intelligencia és a zene

2016. szeptember 27. - dismay22

001_turing.jpg

Ma a legnagyobb szenzáció az, hogy a mesterséges intelligencia már önálló zeneműveket is tud írni, de sokan nem tudják már a múlt század 50-es éveiben is képes volt erre a számítógép hála Alan Turing munkásságának. Ugyan a híres brit ICT szakembert a II. világháborúban végzett enigmás kódfeltöréséről ismerik csupán, mégis ma őt tekinthetjük a mesterséges intelligencia atyjának is részben. Sőt hozzá köthető az első számítógépes zeneszerzés is, 1951-ben már arra használta a számtógépeket, hogy digitálisan készítsen hangzó alkotásokat. Turing 3 számot rögzített gépeivel, a “Baa Baa Black Sheep,”-et, egy  Glenn Miller számot az “In the Mood,”-ot és nem meglepő módon a nemzeti himnuszt a “God Save the King.”-et.

002_turing.jpg

Maguk a számítógépes zenei reproduktumok feledésbe merültek egészen mostanáig, amikor is az University of Canterbury-nek sikerült Új Zélandon restaurálni a számokat, itt lehet belehallgatni a számokba (mp3 formátumban kerültek fel a netre). Nem kell meglepődni meglehetősen egyszerűen szólaltatta meg a számítógép a korukban ismert dallamokat, mégis megdöbbentő, hogy már 65 évvel ezelőtt mire volt képes a kezdetleges számítástechnika. Az eredeti adathordozók amúgy mindenki szeme előtt hevertek egy 12 inches diszken, de a felvétel torz volt rajtuk, nem véletlen, hogy számítógépek segítségével sikerült a tökéletes restaurációjuk.

003_turing.jpg

Érdekesség az, hogy biztos mindenki emlékszik arra, az első komolyabb zenei megoldásokat a Commodore 64 és az Amiga sorozat hozta el a számítógépes játékokban annak idején, igaz a Sinclair ZX Spectrummal is lehetett már többszólamú zenét szerezni. A mai MIDI-s és DAW-os időkben pedig a mesterséges intelligenciás gépi zeneszerzés az, ami Damoklész kardjaként fenyegeti a kortárs elektronikus zeneszerzőket. A gépek nem fogják még egy ideig nyilván elvenni a zeneszerzők kenyerét azért még, mint a robotok a munkahelyeket. Jelenleg amúgy is a streaming médiában megy a harc, a Spotify vagy az Apple éli túl a 2017-es évet, emberek azért még kellenek a zenéhez egy ideig vélhetőleg. 

A bejegyzés trackback címe:

http://pontehu.blog.hu/api/trackback/id/tr411746343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.