Ponte.hu

2015 a kecske éve

2015. február 20. - dismay22

Mark Zuckerberg kénytelen volt a felesége rokonsága miatt megtanulni kínaiul. Az alábbi videóban éppen mandarinul mond újévi köszöntőt. Nem is árt ez,hiszen lassan hazánkban is érdemes kínait felvenni második nyelvként, legalább egyszerűbben elboldogulunk a józsefvárosi piacon.

A Skynet még nem falt be minket

2015. február 19. - dismay22

Kömlődi Ferenc nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia kortárs pestisként támadna és semmisítené meg az emberiséget, mint azt nemrég sok neves elme (S. Hawking és E. Musk) is vizionálta. Mindez bulvár médiás rémületkeltésnek tűnik leginkább, de azért érdemes megnézni mi is az a MI 2015-ben (becsületes nevén ángliusul AI). Mielőtt a gépek által uralt emberjobbágyokról vizionálnánk a tényeket is figyelembe kell venni. A valóság soha nem olyan, mint a filmekben, a Mátrix egy olcsó vásári mutatványos társulat előadása volt csupán. Szegény Alan Turingból is egy majmot csináltak a Kódjátszma című filmben. Mi is pontosan akkor a mesterséges intelligencia és mire is képes még ma? Féljük vagy röhögjük az önjelölt digitális Nosztradamuszokat? 

Az okos ugrókötél eljövetele

2015. február 19. - dismay22

Minden lassan okos lesz, csak az emberek hülyülnek el úgy tűnik 2015-ben. Itt van Sophia az intelligens ugrókötél, amit teletoltak szenzorokkal és figyeli a felhasználójának minden rezdülését és adatát. Bluetooth kapcsolattal kommunikál a mobilunkkal, de kompatibilis a HealthKit és a Google Fit megoldásaival is. Jelenleg még Kickstarteres, 28.000 dollárt szeretnének összekoldulni, van még 8 napjuk rá, hogy meg is legyen.

Valósággá válik a moduláris okostelefon

2015. február 19. - dismay22

A Google már évek óta építgeti a LEGO-szerűen összerakható moduláris okostelefonját, amit a keresztségben ARA néven emlegetnek. Úgy tűnik nemsokára már találkozhatunk is vele, hiszen a Toshiba most mutatta be a kamera moduljait, amivel bővíthetjük a cuccot. 5 és 13 MP-s változatok jelentek most meg, de valószínű lesz nagyobb felbontású is.

25 éves a Photoshop

2015. február 19. - dismay22

Valószínűleg mindenki hallott a Photoshopról, mára nemcsak a legjobb, de az "alap" képszerkesztő alkalmazássá vált, sőt fogalom is. 25 év alatt viszont teljesen átalakította nemcsak a környezetünket, de a virtuális világot is. Ha nem lenne, akkor ki kellene találni valószínűleg. És mi lenne a címlapokon vonagló modellekkel nélküle?

A Google és a Tudomány vására

2015. február 18. - dismay22

A Google indenütt ott van a hétköznapokban is, nemcsak a programjaival, mint a Gmail és a Docs, hanem a fizikai valóságban is. A legújabb dobása a Science Fair, ahol a LEGO Education, a National Geographic, a Scientific American és a Virgin Galactic segítségével próbálják eladni a fiataloknak a kortárs tudományt. Minden olyan dolgot, amiből tudjuk már akár holnapra is jövő lehet. Itt a kíváncsiság nem öli meg a macskát sem.:)

Slack: van élet a FB@Work után is

2015. február 17. - dismay22

A Facebook nagy csinnadrattával harangozta be az FB@Work termékét. De úgy tűnik mások is látnak fantáziát a céges közösségi médiás kommunikációban. Legalábbis a Slack ezt igéri. Eleve kis létszámú cégeknek találták ki, mára már havonta 500.000 új felhasználót számolnak. A hatékony munkahelyi kommunikáció lesz úgy tűnik 2015 trendje vagy sem? A cucc működik okostelefonos operációs rendszereken is (iOS, Android), de van webes felülete is. Minden van benne, ami szem és száj ingere: chat, email, Dropbox és társai. A lényege a projektmenedzsment, hashtag-ekkel különíthetjük el a különböző feladatokat, csak akkor zargatnak minket a kollégáink, ha a ránk vonatkozó témában van valami fejlemény éppen. A lényeg az, hogy nem kell egy csomó szolgáltatást használnunk, elég, ha a Slack-re bizzuk a céges kommunikációt.

Steve Wozniak órája

2015. február 17. - dismay22

Wozniak eddig mindig elég keményen szidta az almás céget, persze mert savanyú volt a szőlő. Elég érdekes, hogy most az Apple Watch megjelenése előtt hirtelen nagyon elkezdte méltatni az új kütyüt. Szerinte ez egy baromi sikeres cucc lesz és hiába tolják már a szekeret a konkurenciánál az Apple megint valami egyedit fog létrehozni az IT piacon.

Az almás autó legendája

2015. február 17. - dismay22

Úgy tűnik tényleg igaz a hír, hogy az Apple is rámozdult az autóspiacra. Legalábbis az alábbi videóból az derül ki, hogy már teszteli a saját fejlesztésű gépjárművét. Van benne érintőképernyő, és tesztpilóta, de a pletykák egy vezető nélküli kocsiról szólnak. Amikor rákérdeztek, akkor a térkép szolgáltatásról hadováltak, de elég gyanús, hogy egészen másról van itt szó. Szerencsére a jövő majd mindent megold.

Tiszta horror: a Wi-Fi-démon betámad

2015. február 16. - dismay22

Milyen lenne, ha látnánk a Wi-Fi rádióhullámait? Sokan próbálkoztak azzal, hogy vizualizálják ezeket. Íme egy új kísérlet, ahol egy Wi-Fi radar jeleit jelenítik meg 3D-ben számunkra. Megnyugtatok mindenkit, a macskám Roxy amúgy is látja már ezeket, ezért fetreng a router mellett is. Macska vagy számítógép ez itt a kérdés.:)

Robotok, mint rabszolgák

2015. február 16. - dismay22

Mindenki az almás cég termékeit Kínában összeszerelő munkásokat sajnálja, pedig a jövő már a robotoké tudjuk. Nemcsak azért jobbak ők, mert nem kell nekik sem bér, sem szakszervezet és nem esznek és isznak, hanem mert sokkal gyorsabbak, mint az emberi erőforrás, de azért mégis rabszolgák nem?

A 10K kísértete járja be a világot

2015. február 15. - dismay22

Gondolta volna bárki, hogy 2015-ben jön a nagy felbontás háború. Itt vannak a 4K-s TV-k már  spájzban legalábbis a CES 2015-ön ezt láttuk januárban. Íme viszont egy videó hol is tart ma ez a történet, 10K-s videó amit egy 80 MP kamerával 10328x7760-as felbontásban készítettek. 

A Windows 10 kipróbálható már mobilon is

2015. február 13. - dismay22

A Microsoft nagyon nyomul, hiszen az új univerzális operációs rendszerének a sikerén múlik a jövője, ha nem tol ki egy tényleg hibátlan verziót, mehet is a süllyesztőbe valószínűleg. Tegnap óta elérhető az Lumia okostelefonos tesztverziókra is (630,635,636,638,730 és 830 típusokra), lehet telepíteni, ha valaki nagyon merész és nem bánja, ha nem beszél még magyarul.  A legnagyobb dobás a Cortana digitális csicskás, illetve majd ha ősszel az asztali és a táblagépes verzió is kijön akkor lehet majd igazából kipróbálni, hogyan működik gördülékenyen minden platformon ez a rendszer, mert ezt állítják. Vagyis otthon elkezdünk egy szöveges anyagot, a táblagépen folytatjuk és javítjuk, majd befejezzük a 6-os villamoson egy mobilon az egészet és elküldjük a szerkesztőségbe.

A hölgyek öröme: Tago Arc

2015. február 12. - dismay22

Elindult a Tago Arc digitális karkötő Indiegogo kampánya. A magyar találmány elektronikus papíron jeleníti meg a felhasználó által kiválasztott kedvenc mintákat a karkötőkön. A nagy poén az, hogy se akkumulátor, sem töltő nem kell a cucchoz. Jelenleg a pénzgyűjtési szakasz zajlik, de decemberre szeretnék már a piacra is kivinni a terméket.

 

Nutshell, avagy a Prezi leereszkedik a nép közé

2015. február 10. - dismay22

Úgy tűnik a prezentációs piac már elég jól termel a Prezinek, hogy elkezdik lebutítani a terméküket a nép nagy örömére. Ma jelent meg a Nutshell, amiben az életünk apró pillanatait lehet elmesélni. Nem is hasonlít ez a Vine megoldására egyáltalán sem. Jelenleg még csak iOS-en működik a cucc, a használata pofonegyszerű: készítsünk 3 képet, ebből generál egy videoklippet. Lehet ide szöveget is mellékelni vagy animációt, az egészből meg lesz "a szegény emberek mozija". Aztán lehet küldeni elektronikus levélben, vagy sms-ben, de nem hiányozhat az Instagram, Twitter és a Fácse sem.  

Mire jó az iPad? Zenélés főleg!

2015. február 09. - dismay22

Az Apple keményen reklámozza az iPad-jét. A "véletlenül" a Grammy-díjra időzített új reklám a zenére fókuszál vele kapcsolatban. Nem titok, hogy nagyon sok zenész használja, a digitális zenekészítés egyik élharcosa lett az iPad. Remek szoftvereket és szintetizátorokat hoznak ki rá, de  DJ-k is ezt használják. Kezdők és profik is megtalálják a számításukat vele. Ma meg főként divat és trend a digitális zenekészítés, illetve  a stúdiókban és a színpadon is alapkellék ma már egy ilyen tábla.

A pulzusvezérlés 2015 nagy dobása?

2015. február 08. - dismay22

Új őrület van kifejlődőben, a pulzusvezérlésű játék. A Skip A Beat nem egy nagy dobás játékilag, de a béka irányítását a pulzusunk segítségével vezérelhetjük. A repülő békát a madarakkal szemben kell vezérelnünk, a lényeg, hogy mennyire izgulunk közben, erre jó a pulzusmérés. Mindezt az iPhone vakuja méri folyton a játék közben, vagyis a szerencsétlen Breki akkor repül magasabbra, ha izgulunk érte és jön az adrenalin löket.

Knight Rider a gyakorlatban

2015. február 04. - dismay22

Az Apple Watch-ot mindenki várja már, de csak áprilisban érkezik. Addig is kiderült lehet majd (elektromos) autót is vezérelni, természetesen nemcsak a Tesla-t, mivel nyilván majd más autógyártó cég is kijön ilyennel, amint megjelenik hivatalosan is az almás cég okosórásalkalmazása. Mit is tud? Mindent, amit megtudhatunk a kocsiról, hőmérséklet, akkumulátor állapotát. De ki tudjuk vele nyitni is a kocsit, illetve látjuk hova parkoltunk le vele. Tiszta Knight Rider feeling lesz 2015-ben. 

Downtyme: szervezzük haveri találkozókat egyszerűen

2015. február 04. - dismay22

Az ötlet nem újdonság, hiszen valami hasonlót láttunk már a Facebooknál is, csak itt mobil külön applikációt kapunk hozzá, illetve kissé szofisztikáltabb ez a megoldás. Megadjuk mikor érünk rá, mikor van szabadidőnk, a ráérő ismerősök között is lehet hasonlóképpen böngészni. Sőt azt is látjuk ki van  a közelben és így meghívhatjuk egy sörre is. Van benne cset, ha megszervezünk egy nagyobb eseményt rögvest azt is látjuk ki ér rá, de aki láthatatlanná tette magát is bejelölhető, hogy jelezzen vissza. Facebookon keresztül regisztrálhatunk a Downtyme-ra, így hozzuk automatikusan az ismerőseink csordáját is. Egy probléma van, nekik is fel kell tolniuk az ingyenes alkalmazást. Nyilván ennek is meg lesz a maga célcsoportja az Y és Z generáció, aki még van annyira kemény, hogy lássa van a Facebookon kívül is élet.

Okoslepedőt mindenkinek!

2015. február 02. - dismay22

Mindent fel lehet manapság már okosítani, végre megérkezett egy értelmes dolog, az okoslepedő. A Luna névre hallgató cucc tanul, mikor és hogyan alszunk (van benne beépített gyorsulásmérő ezért), melegít is, és felkapcsolja reggel a kávéfőzőt is. Van horkolásgátló is benne, méri a szívritmusunkat, párok esetén a hőszabályzás külön-külön is vezérelhető. Ez is Indiegogo-s projekt, mint mindig mai trendi cucc, 200 dollár az egyszemélyes verzió belőle.

Jön a Bálint napja, lehet rettegni!

2015. január 31. - dismay22

Legalábbis az USA-ban, ahol a Meki annyira szarul áll már, hogy "szeretettel és szelfikkel" is lehet majd fizetni. Mielőtt mindenki a szelfibotos nyugger turistákra gondolna a Bazilika előtt ez egy reklámkampány, ami a Super Bowl-ról szól, tökre üzlet nem nyálgép cucc. De ma ez megy szelfizel vagy hülye maradsz. Az McDonald's meg jól keres majd vele, igaz Kőbányán most zárták be az egyik boltját, de nem a vasárnapi bezárás miatt.:) Annak idején az Apple nyúlta le még 1984-ben a Super Bowl-t, ha valaki még emlékszik rá.:)

Pénzt küldeni Google Mailből?

2015. január 31. - dismay22

A Google Wallet-et már sokan leírták pedig csak most fog elindulni igazából. Legalábbis az Egyesült Királyságban már fogadhatnak és küldhetnek az állampolgárok elektronikus levél alapján is pénzt akár vele. Sőt ha a másik félnek nincs Google  accountja, ez akkor is működik. Pofonegyszerű a használata, a £ ikonra klikkelve tehetjük meg ezt. Igaz a Google Walletnél is regisztrálnunk kell, a banki ügyletek összehangolása végett. Hogy mikor lesz ilyen nálunk az a jövő kérdése még sajnos.:(