HTML

Hirdetés

Friss topikok

Linkblog

Blogajánló

Hogy néz ki a Pi?

2014.04.24. 08:00 dismay22

Cristian Ilies Vasile megpróbálkozott a lehetetlennel, vizuálisan ábrázolni a Pi-t, amit a kör kerületének és átmérőjének a hányadosaként definiálnak és tudjuk minden kör esetén azonos. Az eredmény egy látványos animációt eredményezett. Úgy tűnik a matematika is lehet szép.

Mások is próbálkoztak, igaz versben a Pi-vel ( vers harminc tizedesjegyig adja meg a \piértékét:)

"Nem a régi s durva közelítés,
Mi szótól szóig így kijön
Betűiket számlálva.
Ludolph eredménye már,
Ha itt végezzük húsz jegyen.
De rendre kijő még tíz pontosan,
Azt is bízvást ígérhetem. 

Szász Pál, matematikus (1952)

"


Szólj hozzá!

Címkék: jövő videó tudomány pi szám matematika 2014 kör future kerület átmérő vizualizáció nimáció

OpenWorm

2014.04.23. 13:06 dismay22

Eddig csak könyveket és filmeket digitalizáltak, most lassan következnek az élőlények is. Erre utal az OpenWorm projekt, amikor is egy fonálférget készítenek el digitális változatban. Az organizmus számítógépes modelljét alkotják meg és szimulálják a működését is mellékesen. Miért választották  fonálférget? Mert erről az állatról van a legtöbb információnk, ezer sejtjének minden részletét már alaposan feltéképezték, sőt az agyát is, ami 302 darab idegsejtből áll. A fonálféreg amúgy is a Nobel-díjasok állatorvosi lova, már 3 alkalommal segítette a kutatóknak elnyerni azt. Így a legegyszerűbb és leglátványoabb virtuális modell készíthető belőle szerencsére.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő modell projekt virtuális 2014 future digitalizálás idegsejt 302 állatorvosi ló fonálféreg openworm

AR nagyító

2014.04.22. 16:48 dismay22

Ezt is megértük, a kiterjesztett valóság (augmented reality) elérte a hétköznapi tárgyainkat is. Ezúttal egy nagyítóba sikerült belecsempészni, a neve is ez lett Augmented Magnifier. Mit is tud ez? A beépített kamerája révén  azonnal meg tudja mondani milyen gyümölcsöt veszünk szemügyre vele például, mint itt látható az alábbi videóban. De a sejtstruktúráját és a tudományos nevét is rögvest meghatározza természetesen. Gyakorlatilag a Kis növényhatározót sikerült belepréselni a cuccba (reméljük mindenkinek rémlik még a középiskolából ez a dolog). Úgy tűnik az MIT Fluid Interfaces Group elég jó munkát végzett, mindenesetre biológia vagy természetismeret órákon kötlező darab mostantól a cucc.


Szólj hozzá!

Címkék: tudomány kamera csalás mit cheat ar nagyító fluid augmented reality kiterjesztett valóság kis növényhatározó

Mi.Mu kesztyű zenészeknek

2014.04.22. 16:07 dismay22

Manapság már szinte mindent zenére lehet fogni, mégis az emberi kéz az, ami működteti a legtöbb esetben ezeket az eszközöket. A legújabb verzió egy kesztyű, ami a keresztségben a Mi.Mu nevet kapta (magyarul kicsit bénán hangzik, de mindegy). Hogy jobban el lehessen adni szereztek hozzá egy zenészt is Imogen Heap-et, jelenleg a Kickstarteren koldulják össze hozzá az anyagi javakat, 200 ezer fontot kell begyűjteni, hogy legyen is belőle majd kereskedelmi forgalomba hozható termék és zeneszerszám. A cucc nyílt forráskódú lesz, így lehet majd bügykölni rá speciális szoftvereket is a kreatív zenélés végett. A kulcs itt is a manapság divatos gesztusvezérlés, de mivel ujjatlan a kesztyű ezért akár zongorázhat is közben az előadó, a lényeg a szabad asszociációkon és a teljes kreativitáson áll állítják a fejlesztők és Imogen Heap is. Mellesleg együtt is működik a manapság trendi zenei szekvenszer programokkal is a Mi.Mu, tehát szinte bármilyen zenei stílus kivitelezésére alkalmas.


Szólj hozzá!

Címkék: zene szekvenszer szoftver hardver music nyílt gesztus midi kesztyű 2014 imogen heap future forráskód vezérlés kickstarter mi.mu

Star Trek VR változatban

2014.04.21. 16:57 dismay22

Mire jó az Oculus Rift? Például arra, hogy kirándulást tegyünk a Star Trek Voyager nevezetű űrhajójának a hídján. A virtuális valóságra épülő cuccok 2014 másik nagy ígértei a robotokon kívül. A méltatlanul mellőzött Oculus Rift eddig az emberi testet mutatta be virtuálisan, most egy fikciós scifi sorozatban tévelyeghetünk. Maga a demó arra jó, hogy el tudjuk képzelni mire is lesz majd egyszer jó ez a VR cucc a jövőben.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő sorozat scifi star trek robot fikció vr 2014 future voyager oculus rift 2014 future jövővirtuális valóság

Project ARA Phone

2014.04.20. 15:03 dismay22

A Project ARA annak idején a Motorola találmánya volt, majd a Google alá került, állítólag 2015-re el is fog jutni a felhasználókhoz majd végre. A koncepció lényege a modularitás, vagyis az okostelefon egy alapmodulból áll, melyet több szabadon variálható modullal kiegészíthetünk kényünk és kedvünk szerint. Lehet kamerát, processzort, akkumulátort, de memóriát és kijelzőt is cserélni benne úgy, hogy magát az alap készüléket lecserélnénk. Gyakorlatilag így egy mobil kitarthat az idők végezetéig, csak az elöregedett alkatrészeket cseréljük újjá benne mindig. Mellesleg mindenkinek testreszabható és egyedi okostelefonja lesz a variálhatóság miatt, hasonlóképpen, mint a Lego nevezetű játékban.


Szólj hozzá!

Címkék: google mobil jövő játék motorola lego kamera új alkatrész new okostelefon kijelző 2014 csere akkumulátor future testreszabás élettartam moduláris variálhatóság project ara

Brutal Doom

2014.04.20. 14:53 dismay22

Vannak alapjátékok, melyekkel mindenki játszott. Ilyenkor húsvétkor is előkerülnek a régi kedvencek. Vannak viszont megszállott gémerek, akik folyton-folyvást toldozgatják és foltozgatják ezeket. Ilyen a Brutal Doom is, ami egy modifikáció, vért, szakadó végtagokat és szétrobbanó ellenfeleket kapunk benne, mellesleg ebben a videóban látható a ragdoll, avagy rongybaba fizika is megjelent benne. Márcsak meg kellene jelennie végre, hiszen évek óta fejlesztik.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő játék game mod húsvét unalom fizika 2014 doom future ragdoll végtag doom 2 rongybba modifikáció élethűség

Windows a TV-n?

2014.04.19. 17:33 dismay22

Ezt is megértük a brazil Apek elkészítette a Windows 8.1-et futtató tévét. Hogy hiánypótló vagy sem majd a felhasználók döntik el. Maxpad névre hallgat és egy A 10-es négymagos processzor ketyeg benne, mellette egy ATI Radeon 7660 GPU is ott figyel, mellékesen 60 GB SSD és 500 GB HDD is került bele. Windows 8.1 az operációs rendszere, mindent tud, amit egy asztali PC, de rögzíthetőek az adások és vissza is tekerhetőek. Van belőle 39 colos, de 64.5-ös is, minibillentyűzettel rendelkezik a távirányítója, de lehet egérként is használni. Kamera is van benne 5 MP-s, tehát akár Skype-olni is lehet vele, már annak, aki meg tudja fizetni az 5700 dolláros árát.


Szólj hozzá!

Címkék: microsoft windows jövő tévé operációs rendszer 2014 future 8.1 apek maxpad

Pyro Board

2014.04.19. 16:47 dismay22

Mindenki emlékszik még a Winamp legendás audió vizualizációs megoldásaira valószínűleg. A Pyro Board ennek a fizikai megvalósítása, de itt a látványt 2.500 gázégő biztosítja. A hanghullámoknak megfelelően váltakoznak a minták, a heves lángokat meg a basszusok generálják. Kicsit életveszélyes, de látványos.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő zene kísérlet gáz basszus hang winamp frekvencia 2014 minta future pyro board 2d rubens

Amikor két mesterséges intelligencia filozofál

2014.04.18. 16:25 dismay22

Tudjuk, hogy 2014 a robotok éve lesz, hiszen minden hónapra jön egy újabb változat vagy vívmány ebből a fajzatból. A Cornell Creative Machines Lab most azt próbálta bebizonyítni mennyire kreatívak tudnak lenni ezek a mesterséges lények. Két chatbotot eresztettek össze egymással, majd hagyták őket mire jutnak. Meglepő módon elég mély filozófiai disputába merültek egymással a mesterséges intelligenciák.

 


Szólj hozzá!

Címkék: ai robot filozófia beszélgetés mesterséges mesterséges intelligencia 2014 értelem future chatbot

Digitális tükör orvosoknak

2014.04.18. 16:10 dismay22

Az orvostudomány egyre több számítástechnikai eszközt vet be  gyógyítás érdekében. A legújabb vívmány az úgynvezett "digitális tükör". Ez PET, röntgen és MR felvételeket csinál a páciensről és ezután a Microsoft féle Kinect foglalja össze az eredményeket egy tükör előtti mozgásbeli képen. Az orvos azt látja, ami a betegben van valójában ezzel a technológiával, maga a páciens is láthatja belső szerveit.

További információ a találmányról ezen az oldalon érhető el.


Szólj hozzá!

Címkék: microsoft jövő tudomány mri orvos pet 2014 röntgen future kinect digitális tükör

Unalmas húsvéti ünnepekre

2014.04.18. 13:57 dismay22

Néha érdemes elővenni a retro játékokat, különösen akkor, ha látjuk vannak olyan őrültek, akik 21 perc alatt is végig tudják tolni a nagy klasszikust a Half-Life-ot. A Quadrazid csoport tagjai elég betegek lehetnek, ha 4 éven keresztül tervezték meg azt, hogy felállítsák ezt a rekordot.


Szólj hozzá!

Címkék: retro jövő játék game klasszikus 4 év rekord 2014 értelmetlen future gamer küldetés half-life

Pure Chess

2014.04.17. 19:30 dismay22

Végre elérkezett az a kor, amikor játékosok a gépek teljesítménye miatt már fotorealisztikus megoldásokkal játszhatnak. Egy sakkon igazából nem sokat lehet manapság már tornázni játéktechnikailag, akkor marad a külcsín, de ez bámulatos lett. Már ezért érdemes megtanulni sakkozni valószínűleg.


Szólj hozzá!

Címkék: konzol jövő játék game technika valóság grafika sakk hűség 2014 future fotorealisztikus ps4

A legális torrentezés vége?

2014.04.16. 07:45 dismay22

máglya.jpgFelkavarta a langyos vizet az EU Bíróságának a legújabb határozata, ami az eddig kicsit lazán és liberálisan kezelt torrentezésre vonatkozott. Beszigorítottak elég keményen az új szabályozással. A döntés értelmében csakis jogszerűen megszerzett tartalmat többszörözhetünk. Így gyakorlatilag, ha vettünk egy DVD-t akkor csak azt, vagy online vásárolt zenéket, minden más jogszerűtlennek minősül. Vagyis a másolás, így a torrent esetében a letöltés büntetendő. Sötét középkori idők jönnek a számítástechnika világára, vagy sem?

 


Szólj hozzá!

Címkék: jövő zene letöltés dvd torrent eu online 2014 future fájl

A NAV is halad a korral

2014.04.14. 08:07 dismay22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is halad a korral, rájött, hogy létezik az internet, így már a TeCsőn tolják a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésének a mikéntjét azoknak, akik ezt elektronyos formában szeretnék megtenni. Ugyan kicsit fapados, de azért megérdemelnek a jópontot az igyekezetükért.


Szólj hozzá!

Címkék: youtube elektronikus bevallás ügyintézés 2014 future tecső nav személyijövedelemadó

Bitwig Studio, az új trónkövetelő

2014.04.14. 07:11 dismay22

Eddig mindenki az Ableton Live-ot tartotta a legjobb zenekészítő programnak. A belőlük kivált programozói csapat most visszavágott, kijött a Bitwig Studio. Habár hasonlít a Live-hoz, de a workflow megoldásuk a nagy erénye a programnak illetve az, hogy van belőle Linuxos változat. Kérdés, aki eddig a Live-ban dolgozott tényleg átcsábul, illetve más programok és a kissé furcsa megoldások megérik-e egy program újramegtanulását a későbbi eredményes zenei munkásság végett.


Szólj hozzá!

Címkék: linux jövő ableton live szerkesztés fejlesztés 2014 future workflow metódus ze bitwig

Hogy néz ki a DNS-ünk?

2014.04.08. 13:07 dismay22

Baromi egyszerű a megoldás, ha láthatóvá akarjuk tenni. Kell hozzá a nyálunk, némi mosogatószer, ananász (ennek most van itt az idénye hazánkban), vodka és egy koktélrázó. Dara O'Briain és Mark Miodownik megmutatják hogyan kivitelezhetjük ezt otthon is. És akkor megkérdezzük mit tökölnek hónapokig a rendőrségnél egy-egy DNS azonosítás kapcsán.:)


Szólj hozzá!

Címkék: jövő kísérlet biológia dns dna 2014 ananász azonosítás future nyál mosogatószer vodak

Windows in the Car

2014.04.08. 08:34 dismay22

2014 az autós informatika éve lesz, mert az Apple után szabadon a Microsoft is ki fogja hozni a saját megoldását. Ha az Apple a közép és a felső kategóriás kocsikat célozta be, a kkor a Windows in the Car a népautók kedvelt mindenes rendszere lesz. A lényeg az, hogy egy kicsit azért de megszorongassák az almásékat.


Szólj hozzá!

Címkék: microsoft apple jövő szoftver kommunikáció hardver autó navigáció operációs rendszer 2014 future gépjármű windows in the car

Lightroom táblagépre

2014.04.08. 06:26 dismay22

Az Adobe Lightroom már elég régóta sztenderd eszköz fotósok körében. Végre kijött a táblagépes iPad verzió belőle, ami szinte majdnem ugyanazokat a funkciókat nyújtja, mint az asztali verzió. Itt is az Adobe felhő alapú megoldását használjuk, de bárhol vagyunk azonnal tudjuk javítani és szerkeszteni friss fotós anyaginkat. Újságíróknak tehátr gyakorlatilag kötelező darab.


Szólj hozzá!

Címkék: apple fotó desktop javítás adobe editor szerkesztés felhő 2014 future cloud ipad lightroom

Miért állatokat robotosítanak?

2014.04.06. 19:59 dismay22

Tényleg tudjuk 2014 a robotok éve, de miért ez a nagy állat mánia, hogy volt már szinte minden ilyen fajzat megjelent mesterségesen. A kenguru sem maradhatott ki, nyilván a lábai miatt. De mire lesznek ezek jók? Szegény Asimov forog a sírjában ő ugyanis emberszabásúaknak képzelt el ezeket a gépi lényeket.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő scifi robot állat kenguru gép asimov virtuális 2014 future emberszabású species állat kísérlet

Melyik a jobb?

2014.04.04. 19:57 dismay22

Az ujjlenyomatolvasás még a középkategóriás notebookokon volt divat, igaz senki nem használta, csak a filmekben. Mára viszont kötelező fícsör lett az okostelefonokon. Az Apple után a Samsung is honosította magának, íme egy összehasonlítás melyik megoldás lehetne a tökéletes.

 


Szólj hozzá!

Címkék: mobil apple jövő samsung print olvasó finger okostelefon 2014 ujj azonosítás future lenyomat azonosítása

Lávalámpa, mint MIDI kontroller

2014.04.04. 17:06 dismay22

Jason Hotchkiss barkács művész legújabb agyament ötlete a lávalámpa alapú MIDI kontrollert. Az eredmény egy ambient zenét generáló cucc lett. Persze van benne némi elektronika is (Miduino PCB), de a zenét tényleg maga a lámpában úszkáló buborékok végzik.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő zene kontroller lávalámpa music midi 2014 future miduino

imitone: hangból már minden lehet?

2014.04.03. 22:04 dismay22

A Kickstarteren napról napra jönnek ki a fasztasztikusabbnál  jobb cuccok. Most ez az imitone nevezetű, amikor bármilyen hangból lehet midi alapján zenét csinálni. (Az Ableton Live már tudja ezt régen, csak kell egy kis technika és zenei műveltség hozzá). Ez a cucc meg látjuk a konyhában is működik.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő zene technika music hang sound midi 2014 future ableton live kickstarter imitone

A Goat Simulator titkai

2014.04.02. 06:53 dismay22

Már mindenhol a remek Goat Simulator-t tolják, ami tényleg elmebeteg játék. Nem sok értelme van de minden geek ezt tolja. Azoknak, akik már profin amortizálják le a környeztüket érdemes tudni, hogy vannak benne rejtett mini game-k is. Íme hogy érhetjük el, hogy gizdázhassunk a lámák előtt vele.


Szólj hozzá!

Címkék: geek jövő játék rombolás kecske szimulátor titkos 2014 future simulator rejtett goat mini game

Granular szintézis a gyakorlatban

2014.03.31. 18:32 dismay22

Na ez a cucc amitől mindenki fázik, de használja, a granular synthesis, amikor a hangokat atomira szétszabdaljuk gyakorlatilag. Itt egy remek videó mire is jó pontosan. Elég szépen látszik menyire lehet vele videóval szinkronizálva zenét szerkeszteni. Illetve mit is jelent a hallható zene, ha kicsit filozófikusabban belegondolunk ebbe a szintézisbe. Minden viszonylagos, még a hallásunk is.


Szólj hozzá!

Címkék: jövő zene szintetizátor videó music koncepció barbár találmány 2014 future barkácsolás metódus granualr synthsis jövő hang csonolás