Ponte.hu

A Facebook már klónozni is tud

2015. november 17. - dismay22

Lassan már mindenre alkalmas lesz a Facebook, vagy megveszik a konkurenciát vagy pofátlanul lemásolják az ötleteket mindenkitől, mint nemrég az eltűnő üzeneteket a SnapChat-től. Jövőre jön a virtuális valóság is a nép kedvenc közösségi médiájába, de karácsonyra a meglepetés az lesz, Jimmy Kimmel szerint, hogy végre klónozhatjuk is magunkat a fotóinkon, mint a Photoshop-ban már régóta. Valószínűleg sokan rá fognak erre az opcióra kattanni, majd ha megjelent. Persze ehhez el is kell hinni, amiről Jimmy hadovál.:)

 

1 TB-ot ad majdnem ingyen a Google

2015. november 16. - dismay22

Van aki elvesz, mint a Microsoft, mert keményen szankcionálta nemrég a OneDrive-os ingyenes tárhelyeket, de a Google most 1 TB-ot ad akkor, ha a térképen egy kicsit fikázzuk a vendéglátóipari egységeket. Mindezt azért, hogy nagyobb legyen a nézettsége a Local Guides cuccának. Nemcsak csillagozni kell ezért, hanem rövid értékeléseket is írni, mint a South Park Yelpes részében, nyilván az olvasók is tudják soha nincs ingyen ebéd még a keresőóriásnál sem. Kicsit megbonyolították így egy kis gamifikációt beletolva, mint a Swarm-ban pontokat kell gyűjtenünk itt is. Vagyis nemcsak értékelni lehet, de frissíteni az elavult adatokat, új helyeket tolhatunk fel a rendszerbe, de lehet más felhasználó kérdésére is válaszolni, hogy pl. kutyák be lehet-e vinni a helyre ha a tulaj lusta volt erről kitenni bármit is az oldalára. Ha már elértünk 4 pontot, akkor egy sorsoláson vehetünk részt, lehet nyerni Google cuccokat, 5-49 pontosként új termékekhez kapunk ingyenes elérést, 50 és 199 között kapunk egy Local Guides medált, ami látszik azoknál a helyeknél a Maps-ben amit mi értékeltünk (ha lehúztuk legalább tudják kit kell megrugdosni majd automatikusan), 200 felett meg jár az 1 TB ingyen tárhely, ami havi 10 dollárba kerülne amúgy. 500 pont felett meg belépünk automatikusan az elit klubba és es Larry Page-el vacsorázhatunk a Google főhadiszállásán majd.:)

Csodálatos PowerPointos diák jönnek mostantól a konferenciákon

2015. november 15. - dismay22

Bár az új Office 2016-ban már ott figyel a "Prezi-gyilkos" Sway, a Microsoft tudja, a magyar menedzserek szarnak a divatra és a fapados PowerPointban hisznek és azzal tartanak még a mai napig is unalmas és béna előadásokat (tisztelet a kivételnek). Tudják ott a messzi Amerikában, hogy a lusta felhasználót is illik elkényeztetni, így ha nem megy át az automata prezentációs új cuccra, akkor tesznek a régi motoros megoldásba egy-két jófejséget, hogy örüljön majd az öltönyös és újra fiatalnak is érezhesse magát a Prezis csőcselék között. Így kapott a PowerPoint 2 új kiegészítőt ez ezek a Designer és a Morph névre hallgatnak a keresztségben. Az első feljavítja az előadások diáit, majdnem mintha egy rendes grafikus csinálta volna meg őket, de nem barterbe. A másik pedig látványos áttűnéseket hoz létre (ez az amitől feláll a hatán a szőr a legtöbb hallgatónak egy konferencián, van aki az egész kelléktárat betolja egy előadásba, mert ettől lesz orgazmusa). Az egész azért nem lesz unalmas, mert a redmondiak tettek a cucc mögé gépi intelligenciát és a felhőből jön mindig a frissítés, tehát egy láma júzernek úgy tűnhet soha nem lesznek többé unalmas diavetítések a jövőben. Így a kecske is jóllakott és a káposzta is megmaradt és mellesleg a dobozos előfizető is élvezi magát a porondon, hogy trendin előadhat.

Itt a YouTube Music, a népnek

2015. november 15. - dismay22

A Google nem akar lemaradni a Spotify és az Apple mögött a streaming médiás piacon. Most előrukkolt így 2015 végén a YouTube Music névre hallgató megoldásával. Az alkalmazás ingyenes, de reklámokat is meg kell emésztenünk a zeneművek hallgatása közben, ahogy ezt már a videók nézése során megtapasztaltuk eddig. Nyilván, ha előfizetői vagyunk a Red vadonatúj szolgáltatásnak, akkor mentesülünk a pofánkba tolakodó kéretlen hirdetésektől. Hogy azért nem legyen annyira egyszerű a mezei felhasználónak, a Google megtartott a Google Play Music szolgáltatását is, az is maradt, és az is reklám mentes lesz, ha előfizetünk a Red-re. A legegyszerűbben akkor értjük meg a Google logikáját, ha a Facebook analógiát vesszük elő, ott is a Messenger külön applikációba költözött. Így a Google esetében a 3 fő terület, a Kids, Gaming és a Music lett. Értik? Szóval ez a direkt zenére kihegyezett mindenes zenész csatorna lett, ahol albumokat, nótákat és előadókat keresgélhetünk és hallgathatunk. Jelenleg kb. 30 milliónyi van az adatbázisban, de rohamosan szaporodik. Hogy ha lúd kövér legyen kaptunk egy kis meglepetést is, a konkurenciával szemben itt vannak már koncertrészletek, karaoke sávok, szövegek és zenészek oktató anyagai is, hogyan szenvedjünk ki értelmes hangokat a basszusgitárunkon. Szóval kicsit fel lett tupírozva a dolog, hogy vegyék a népek.

 

pi-topCEED: avagy szegény geek vízzel főz

2015. november 13. - dismay22

Van aki iPad Pro-val tolja, más Surface Book-al, az egyszeri kocka meg pi-topCEED-el, ami csak 99 dollárba kerül. Ez is számítógép, egy Raspberry Pi Desktop PC, most indult a koldulás a sorozatgyártásra az Indiegogo-n, ha bejön akkor tényleg 100 dollárért egy remek cuccunk lehet. Persze erre majd nekünk kell alkalmazásokat barkácsoni, de legalább ennyiért kapunk egy felturbózott Raspberry Pi 2-őt is, sőt egy új operációs rendszert is, a  pi-topOS-t, amit mi is toldozgathatunk és foltozhatunk. A hülyének is megéri, aki geek és hipszter annak ez kihagyhatatlan ajánlat lesz.

 

Itt az iPad Pro, lehet spórolni rá ezerrel!

2015. november 12. - dismay22

Már annak, aki tényleg ilyet akar, mert bedőlt Tim Cook almás vezír Surface Book fikázásának. Mert szép és nagy és drága és tényleg profi a böszme iPad Pro, ha életünket a Photoshop vagy a Painter virtuális világaiban éljük le bérrabszolgaként, de ennyiért azért már egy rendes laptopot is hozzánk vágnak. Szóval jól meg kell gondolnia, ha valaki egy ilyennel villogni akar, mert munkaeszköznek jó, de a rendes tartalomfogyasztó marketinges hétköznapokra azért kissé túlzás. Sajnos még a magyar boltokban nem jött meg a toll (ami nélkül félkarú óriás) és a billentyűzet se hozzá. Kíváncsian várjuk egy kreatív dizájner mit fog majd írni róla fél év kemény melózás után, tényleg megérte, vagy csak a kiállításokon tolja majd vele.

 

EM-Sense, a Dolgok Internete egy kicsit másként

2015. november 11. - dismay22

Az EM-Sense ötlete pofonegyszerű, a testünket használja antennaként a rajta lévő okosóra, hogy kitalálja éppen mit érintettünk vagy fogtunk meg: elektronikus vagy elektro-mechanikus cuccot és azonosítja is rögvest. Így nem keveri össze a notebookot az ajtókilinccsel soha. Mire is jó ez? A meglévő okosórák képességeit lehet kibővíteni a végtelenségig, de a jelszavas azonosítás is kiváltható vele (megérintjük a laptop billentyűzetét és feloldja a képernyőjét stb.), de hozzá lehet rendelni a kezünkhöz mindenféle egyéb funkciókat is pl. elektromos fogkefénél méri meddig mostuk a fogainkat, hogy tényleg ne kelljen a fogorvoshoz mennünk majd már soha. Gyakorlatilag minden tárggyal össze lehet kapcsolni, vagyis az IoT új kiegészítéseként is felfogható az EM-Sense technológia. Nyilván csak akkor fog tömegesen elterjedni, ha szabványosítják és kap valamiféle titkosítást is.

PiKon, a 3D nyomtatóval készített távcső

2015. november 10. - dismay22

A PiKon projekt egy 3D nyomtatóval készített olcsón előállítható, de profi célokra alkalmas távcsövet takar. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog még egy Raspberry Pi is segít a távcső profi kezelésében. A PiKon az Indiegogon koldul a sorozatgyártáshoz jelenleg egy nagyobb összeget, hiszen a 3D nyomatás segítségével majdnem egy "gyári teleszkóp" harmadából ki lehet hozni az egész cuccot, és még Rapsberry Pi is van benne, amit lehet updatelni folyamatosan. Szegény ember vízzel főz, különösen, ha akad otthon egy 3D nyomtatója is.

LineFORM, az intelligens kábelbot

2015. november 10. - dismay22

Az MIT Media Lab legújabb fejlesztése egy intelligens alakváltó bot, ami attól függően mit szeretne a "gazdája" csinálni vele változtatja funkcióit a formáival egyetemben. A LineFORM nem más, mint egy "Shape Changing Interface", kígyóalakú robot, ami a feladata szerint változik, amint ezt megtalálta meg is tartja a formáját. Lehet így lámpa, mobiltelefontartó, állvány, exoskeleton vagy kábeltartó is. Gyakorlatilag csak a felhasználója fantáziája szabhat határt annak pontosan mire szeretnék használni. Ken Nakagi, Sean Follmer és Hiroshi Ishii feltalálók álma, hogy a LineFORM majd egyszer az űrbe eljutva az asztronauták segítőtársa legyen, hiszen egyszerű, kis helyen elfér és minden helyzetben "feltalálja magát" intelligensen. Mondjuk túlélő túrákra sem lenne rossz Bear Gryllsnek sem amikor éppen lárvákat kapar ki egy fa odvából.

 

Voxelek raja és virtuális valóság

2015. november 08. - dismay22

Repülő voxelek interaktív rajával szeretné a kalifoniai Queen's University megreformálni a virtuális valóságot. A BitDrones valós 3D objektumokkal modellezi le a valóságot, ehhez 3 féle típust készítettek. A pixel-drónok, LED-es pontmátrix képernyővel rendelkeznek, az alakzat-drónok építőkockaként funkcionálhatnak, míg a képernyő-drónok érintőképernyőt kaptak a felületükre. Ezekből áll össze az interaktív önlebegtető "programozható anyag", a 3D alakjukat változtató egységet megannyi miniatűr kvadkopter raja jeleníti meg. A felhasználó tudja a voxeleket megjeleníteni a prezentáció közben a gesztusaival vezérelve. Gyakorlatilag ez nem virtuális valóság, hanem "valóság interfész", fordítottja a Hololens és az Oculus Rift szerű megjelenítésnek, hiszen a drónok valósidejű 3D megjelenítő kockáként funkcionálnak. A rendszer problémája még az, hogy a drónok túl nagyok (12 centiméteresek), az igazán profi megjelenítéshez viszont 1 centiméteresre kellene kicsinyíteni őket.

Mi a baj a Kickstarterrel?

2015. november 07. - dismay22

Reneszánszát éli a közösségi finanszírozás vagy crowdfunding, ami egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte. A tervezett filmek, találmányok és startup vállalkozások bemutatkozásai és vázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, támogatják-e vagy sem az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett projektek sikere sokan azt hiszik, hogy csak az ismerősök aktivitásán múlik, egy jó ötlet már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el. De mi van azokkal a dolgokkal melyek csúfosan elbuktak, hiszen megannyi játékkal és szoftverrel találkozhattunk, ami szépen elhasalt, gondoljunk csak a Godus-ra és a többi "early access"-es parasztvakításra. Mi lehet a háttérben, miért nem működik a Kickstarter? Vagy maga a rendszer eleve nem tökéletes?

A PowerPoint és a közösségi média

2015. november 06. - dismay22

A Microsoft nem cicózott, kiadott egy plugint a PowerPointhoz, amivel a diáinkat tudjuk megosztani a közösségi médiák felületein. Hogy ez ne legyen ennyire vékony, még fotóalbumokat is készíthetünk belőlük, vagy videót, ahol az áttűnésekkel variálhatunk. A Social Share a legjobban akkor használható, ha egy unalmas előadásból szeretnénk valami izgalmas cuccot faragni, vagy lerövidítve szeretnénk rávenni a közönséget, hogy azért tekintsen bele legalább valamennyire. A projektet amúgy a Microsoft Garage, a redmondi cég kísérleti műhelye készítette, mert látták a Prezi lassan már teljesen letaszítja a trónjáról a PowerPointot, a Sway meg még fehér hollóként ismeretlen a nagyközönség előtt.

A szerencsétlen robot 83 mérföldön keresztül bandukolt

2015. november 05. - dismay22

A kínaiak mindenképpen szerettek volna bekerülni a Guiness World Record lapjai közé, így sikerült egy kitartó robotot készíteniük, ami 83.28 mérföldet tudott megtenni egyhuzamban A Chongqing Egyetem Xingzhe No. 1 névre hallgató robotját előtte elég keményen fel is készítették, hogy bírja majd a gyűrődést. Az egész dolog értelme az volt tulajdonképpen, hogy ennyit bírnak az alkatrészek, mivel a "rendes" robotot majd ipari célokra szeretnék felhasználni sivatagokban vagy lakatlan helyeken, ahol egymagában is el kell boldogulnia irányító személyzet nélkül.

Majd a robot lekapcsolja a villanyt helyetted!

2015. november 04. - dismay22

A pihent agyú koreaiak új találmánya helyettünk kapcsolgatja a lakásban található kapcsológombos eszközeinket. Valójában egy minikütyüt kell ráapplikálnunk mindegyikre aztán jöhet az okostelefonos varázslás. A cuccot, a Microbot Push-t a Naran nevezetű startup fedezte fel, igaz annak idején az Amazon Prime is támadt egy ilyen gombos megoldással, ami jelezte hűtőmágnesként, ha valamiből éppen kifogytunk. Ott is az volt a baj, hogy teleszemeteljük ezekkel a kis cuccokkal az egész lakást, és ha már egyszer mindenre rászereltük és lemerül a mobil mi a fészkes fenét fogunk csinálni? Jöhet a kézi gázos megoldás, de akkor minek is ez az egész?

PRIV: a BlackBerry visszatért

2015. november 03. - dismay22

Ugyan sokat kellett rá várni, de itt az eddig Venice néven futó első Android operációs rendszerű és már hivatalosan PRIV névre hallgató BlackBerry mobil. Péntektől kapható az USA-ban, az udvari beszállító az AT&T forgalmazza az új készüléket. Hogy a nép ne lázadozzon azért nyomokban maradt még az eredeti kanadai mobilból az androidosban is néhány szoftver, igaz klón, mint a BlackBerry Hub, a naptár és a DTEK. Az okostelefont üzletembereknek szánják elsősorban, még az Android for Work is rajza figyel. A PRIV 249 dollárba kerül, ha 2 évig vállaljuk a röghöz kötöttséget, ami olyan jó középkategóriát jelent ott a messzi tengerentúlon. Magyar megjelenése még a jövő zenéje sajnos, de nyilván egy-két öltönyös vezérnél majd már látni fogjuk a karácsonyi bulikon.

Minek kormány egy Tesla-ba?

2015. november 02. - dismay22

Hiszen elvezeti az magát, legalábbis az Autopilot Systemmel is elboldogul az ember ott a messzi Amerikában. Úgy tűnik manapság a gépjárművezetők el vannak végleg kényeztetve, automata váltó után elektromos autó és még robotpilóta is kerül a gépjárművekbe. Sőt állítólag a Google önvezető autói sem ütik már el a gyerekeket véletlenül sem, mert erre vannak beidomítva. Kérdés egy tanyasi földúton mit lehet csinálni egy Teslával hiába van robotpilóta, ha nem tudjuk elektronyossággal tölteni akkor megáll a tudomány végleg, de a méregdrága GPS rendszer sem talál haza soha a bugaci borókásból az biztos.

vOICe: hangokkal is lehet látni

2015. november 01. - dismay22

Shinsuke Shimojo professzor vezetésével dolgozták kis a California Institute of Technology (Caltech) hátterével a vOICe eszközt, ami a vakoknak segít tájékozódni a mindennapi életben főként a közlekedésben. A miniszámítógép a "képeket fordítja le" hangokra, gyakorlatilag egy szemüveg, amire egy kamerát szereltek és ez figyeli meg a környezetét, majd balról jobbra pásztázza és dolgozza fel a képet és alakítja át hangimpulzusokra. Attól függően mit "lát" változik a frekvencia és a hangerő is. A világosabb területekhez magasabb, a sötétebb részekhez mélyebb frekvenciák tartoznak, hasonlóan próbálja feltérképezni a környezetet, mintha egy hőtérképet látnánk. A vOICe megoldást, hogy tényleg tájékozódni tudjon vele egy vak ember tanulni kell, a tesztek már sikeresek, de a módszert finomítani kell, illetve a tárgyak hangalapú adatbázisát is, mint egy nyelvi szótárt kell folyamatosan kell bővíteni.

 

10 dolog, ami a testünkkel halálunk után történik

2015. október 31. - dismay22

Mindenki meghal ez tény, de hogy mi is történik a testünkkel utána azt sokan nem tudják. Az alábbi videóból kiderül hogyan bomlik fel a testünk alkotórészeire és milyen fázisai vannak ennek a tudomány jelenlegi állása szerint. Jobb tudni, mert minden élőlény hasonló módon távozik eme földi siralomvölgyből. A számítógépek és a mobil kütyüink viszont majd túlélnek minket vagy egy bontótelepen fogják őket Ázsiában szétszerelni a bennük lévő nemesfémekért.

 

Molekulák és Minecraft

2015. október 31. - dismay22

A kémia talán a legunalmasabb tantárgy volt a legtöbb olvasó számára a közép és általános iskolában. A Hull University oktatói is ismerték ezt a tényt és valamiféle módon szerették volna a diákokkal megkedveltetni a kémiát. Mivel a Minecraft még ma is trendi játék úgy gondolták, hogy ebbe próbálják valamiféle módon belecsempészni ezt az elátkozott tudományágat. A DLC-nek (mivel kiegészítő mod ez csupán) a MolCraft nevet adták. Vagyis, ha meg van az eredeti játék, akkor a molekulákat tartalmazó kémiai kiegészítőt egy külön világként kapjuk meg hozzá (mellékesen ingyenesen, mert oktatási céllal készítették). Mire jó ez? Molekulákat nézhetünk meg valódi megjelenésük szerint 3D-ben, körül lehet ezeket járni és akár elröpülhetünk felettük. Mivel a MolCraft egy külön szerveren fut, az egész osztály bejárhatja egy virtuális kémiaórán mindenféle kortárs képernyővel, mobillal, tábla és asztali géppel is. A tanár mellesleg sokkal jobban fogja magát érezni, hiszen a nebulókat is jobban leköti a 3D-s digitális legós kémia, mintha könyvet olvasna, vagy diákat bámulna.

A Microsoft okoskarkötője

2015. október 29. - dismay22

Az okoskarkötőt viselőket a legtöbben le szokták nézni, hogy ezek azok akinek nem telik okosórára, de azért villogni akarnak, hogy életük minden percét rögzítsék egy ilyen kütyüvel, hogy "számokba lehessen életüket fojtani". A Microsoft tavaly debütált először a Band nevezetű karkötővel, ami elég csúnyácskára sikeredett, igaz mindent tudott, amit a vetélytársai. Sőt szakítva a redmondi hagyománnyal még a konkurencia mobiljaival (Android és iPhone) is tudott kommunikálni, nemcsak a "házi" Lumiákkal alapból. A kettes változat október elején mutatkozott be és ez már felnőtt a kortársaihoz, végre jól is néz ki és még többet is tud, mint az 1-es változat. 10 különféle dolgot mérhetünk a szenzoraival: szívverésünket, stressz-szintünket, UV sugárzást, van benne GPS, giroszkóp, hőmérő, mikrofon és barométer is. Egy feltöltéssel 2 napot bír ki a cucc és másfél óra alatt lehet feltölteni.

A Wi-Fi-vel a falon is át lehet már látni

2015. október 28. - dismay22

Az MIT Artificial Intelligence Lab legújabb találmánya az RF-Capture nevezetű cucc. Wi-Fi hullámok segítségével képes átlátni tömör falakon, gyakorlatilag hőképszerűen mutatja meg a mögötte lévő személyeket. A rendszer személyek azonosításra is képes, ugyanis a szívritmus és a lélegzet alapján be tudta azonosítani a tesztalanyokat. A jövőben videojátékokhoz és motion capture megoldásokban lehet majd kamatoztatni a felfedezést, nem beszélve a biztonsági rendszerekről sem. Az MIT 2013 óta finomítja a rendszert, először csak mozgásérzékelőként alkalmazták az RF-Capture megoldást.

 

Bumerángként tér vissza az Instagram

2015. október 27. - dismay22

Instázni kötelező egyes közösségi médiás körökben, mert kinézik az embert hamarosan. Egyszerű Fácsézással már csak másodlagos netállampolgárok lehetünk csupán és csajozni sem lehet vele igazán már. A kisfiúk a Snapchatre esküsznek, míg a nagyobbak az Instagramra, a hirdetők meg végre rendesen "targetálhatják" koruknál fogva a jónépet. Érezhette ezt a hájpot az Insta, mert osztódással szaporodott megint: volt már Hyperlapse és Layout különkiadás, most Boomerang lett az új videós cucc neve. Az ötlet a szokásos parasztvakítás, amit már a Vine-nál is ellőttek, vagyis csináljunk 1 másodperces videós anyagot magunkból hülyét csinálva. Valójában ez videós szelfi, vagyis animgif videónak álcázva. Mint minden dolog ez is efemer a neten, a sok ráérő ember meg ezzel kábítja magát ahelyett, hogy dolgozna. A kapzsi reklámosok meg dörzsölik a kezüket, íme egy újabb felület, amit tele lehet szórni majd natív hirdetéssekkel.

 

A DNS és a matematika

2015. október 27. - dismay22

Mindenki számára ismerős lehet, hogyan néz ki egy DNS, de az, hogy milyen matematikai rejtett összefüggések vannak mögötte sokak számára "terra incognita". Mary Vazquez (UC Davis) remek előadásából megismerhetjük miért pontosan ilyen "lett" a formája és miért is előnyös ez számunkra embereknek. Mellesleg megtudhatjuk, ha a 3 millió bázispárt ki tudnánk teríteni, akkor egy 2 méteres "kötelet" kapnánk eredményül, valamint az összes lényeges információt hordozó rész csak 10 mikron minden sejtben. Szóval aki annak idején utálta a biológiát, most rácsodálkozhat miből is maradt ki felnőtt fejjel. Érdemes tehát néhány percre visszaülni az iskolapadba.

Az utolsó Facebook bejegyzés az életünkben

2015. október 26. - dismay22

Semmi értelme többet a nyilvános megosztásoknak a Fácsén, valószínűleg sokan gondolkodnak így az új keresője miatt. Gyakorlatilag mindent indexel, amit a szélesebb nyilvánossággal is megosztunk. Ez egészen addig jó, míg majd egy állásinterjún a pofánkba fogják vágni mit is osztottunk meg és nem vesznek fel. De rosszabb esetben majd bíróságra is kell járnunk, ugyanis a magyar igazságszolgáltatás még ott tart, hogy nyomtatott papírokon is bárki beadhat ellenünk rágalmazási és becsületsértési perekben bizonyítékot, hogy ezt és ezt posztoltuk a Facebookon. Aztán meg szarnak arra, hogy bizonyítani is kéne ezt, hiszen elektronikus kommunikációról lenne szó végül is.:( Öröm az ürömbe, a biztonsági beállításoknál van olyan opció is, hogy visszamenőleg minden bejegyzésünket letiltjuk a nép elől örökre. Na de ha nem osztunk meg semmit nyilvánosan, akkor minek ez az egész közösségi médiáskodás?

Embertelen egészségügy

2015. október 25. - dismay22

Tudjuk a magyar egészségügy "halálgyárnak" titulált intézményekben zajlik, ahova a "ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel" feliratot is ki lehetne akár írni a páciensek kedvét elvenni egy életre. Fekete ruhás nővérek tiltakoznak az embertelen körülmények miatt, mindig ígérgetnek az éppen kormányon lévő politikusok (akik magán kórházban gyógyulnak természetesen), hogy valami majd változni fog, de közben tudjuk, hogy ezért fizetünk/fizettünk és fogunk is fizetni a halálunkig havonta TB néven sok-sok tízezret (a parasolvencia sem oldja meg a wc papír hiányt és a pokróc nővérek ordibálását és figyelmetlenségét). Közben a világ fejlettebb részein a fehér ruhás nővérek és orvosok azon aggódnak, hogy a munkájukat majd a robotok fogják elvenni egy nap. Tényleg képes egy bádogember ellátni egy ápoló vagy orvos feladatát? Vagy mindez csak tudományos és fantasztikus képzelgés? Mit szól hozzá egy orvosceleb, aki mellékesen magyar.