Ponte.hu

Hogyan dobjuk fel a hosszú hétvége első estéjét?

2015. augusztus 20. - dismay22

Ha túléltük a Szent Jobb körmenetet és a tüzijátékot érdemes megpihenni a hosszú hétvége első estén egy jobbfajta koktéllal baráti körben. Geekek általában nem konyítanak a koktélok keveréséhez ezért valamiféle segítséget érdemes felhasználni. Kapóra jöhet a MixStik, ami egy LED-es rúdnak tűnik első pillantásra, de kicsit többet tud. Van hozzá egy app, ami tartalmazza a legnépszerűbb koktélok receptjét, Bluetooth-on kommunikál, és a működése pofon egyszerű, ha a receptnek megfelelő cuccot töltöttük a pohárba a rúdon is a megfelelő kódjelű szín fog világítani. Szóval hülyebiztos a dolog, mivel automatikusan kiszámítja az egyes mixerek űrtartalmát a MixStik, így számítja ki a megfelelő mennyiséget az összetevőkből. Szóval, ha fel akarunk vágni az ismerőseink előtt egy ilyenre mindenképpen tegyünk szert.

Tüzijáték helyett robot pókok táncoltak a népnek

2015. augusztus 20. - dismay22

It körökben mostanában jöttek rá, hogy valamit eladni csak remek marketinggel és kurrens népszórakoztató termékekkel lehet. Brian Krzanich Intel-vezér órákig tartó prédikációját is csak azért lehetett kibírni, mert a végén volt egy kis ráadás. Miután befejezte a jelenlegi trendek tagolását (3d-szkennelés,windows 10 integráció, hangfelismerés) az Intel fejlesztői konferenciáján tartott egy kis robotbemutatót. Az általa viselt okoskarkötővel (pontosabban gesztusokkal) irányította a szőrös lényeket, a talpalávalót pedig Bruno Mars zenéje szolgáltatta. A gesztusvezérlés amúgy a cég egyik új vesszőparipája, hiszen drónokkal már ezt bemutatták áprilisban. Az Intel viszont a konzumer piacra szeretne betörni a gesztusvezérelt táblagépekkel és okosruhákkal hangzott el a bemutató végén.

Livall, avagy a kerékpáros sisak evolúciója

2015. augusztus 20. - dismay22

A kerékpárosoknak eddig elég kevés kütyü jutott, a legtöbb amúgy is csak a navigációval és a testünk adataival foglalkozik. A Livall drasztikusan szakít ezzel a szemlélettel, mert a sisakban hangszórók, integrált headset és szenzor került. Bluetoothon mobilozhatunk is bringázás közben, de internetes adó-vevőként is szolgál, hogy senki se tévedhessen el egy túrán. Az egész sisak 20 órát bír ki egy feltöltéssel, vannak rajta a manapság divatos okos LED-ek is, melyek ha besötétedik automatikusan kigyulladnak. Lehet kamerát is csatlakoztatni hozzá, így egy távirányítóval tekerés közben is készíthetünk felvételeket. A hab a tortán, ha megsérül a sisak, riasztja mentőket is azonnal. Az egész Livallhoz adott szoftver szabadon konfigurálható és tovább is fejleszthető. Ha sikerül a 20.000 dollárt megszerezni a gyártáshoz, akkor kb. 100 dollárért lehet a miénk egy ilyen okossisak.

Cirmi már soha többé nem tűnhet el!

2015. augusztus 18. - dismay22

Ma már minden "megokosodhat", kommunikálhat a neten keresztül, hiszen elérkezett a Dolgok Internetének a kora. Ideje volt a házi kedvenceket is megajándékozni ezzel a fícsörrel. Ugyan chip-et már kötelező a kutyákba és macskákba, de ezek passzív eszközök a legtöbb esetben. Ideje van tehát az okos nyakörveknek is. A Buddy (azaz Haver) nevezetű kütyü jelenleg a Kickstarteren koldul az indulásához megfelelő pénzmagot (382 ezer dollár a megcélzott összeg), de a célja, hogy megreformálja jelenlegi hasonszőrű megoldások piacát egyben. Van benne LED világítás (látjuk a dögöt a kutyafuttatóban vagy Cirmit a háztetőn sötétben is), van benne GPS, vagyis ha elkóborolnának a kedvencek, akkor a mobilunkkal feltérképezhetjük hol találtak maguknak új gazdát éppen (fajtiszta macskát és kutyát elég sokszor lopnak is, ha hanyag a gazdája). Sajnos a cucc nem kényszeríti őket arra, hogy haza is jöjjenek önkéntesen a portyájukról. Hogy ne legyen annyira egyszerű az eszköz, az okosórákhoz hasonlóan fitnesz adatokat is kapunk Cirmiről vagy Vahurról (látjuk aktuális egészségügyi állapotukat, ami nagy segítség lehet az állatorvosoknak is, ha beteg lett az állat, de a lábadozáskor is jól jöhet)

A streaming médiának meszeltek?

2015. augusztus 17. - dismay22

Valamit nagyon tudhat az Apple Music, hiszen pont akkor robbant be erre az aranytojást tojó piacra, amikor még lehetett vele valamit kezdeni. Ugyan sokan fanyalognak rajta, hogy itt sincs olyan algoritmus, ami kitalálja az én preferenciáimhoz milyen zene illene, illetve újra meg kell tanulni a használatát is, hiába szoktuk meg már az almás cég zenei megoldását. Az Apple találmánya viszont betett a konkurenciának keményen. A Spotify-ról rebesgetik teljesen megszünteti hamarosan az ingyenes szolgáltatását. Hiába tolt egy halom talpas felhasználónak az arcába reklámhegyeket mégsem megy a szolgáltatás, nem válnak hűséges prémium előfizetőkké a népek. A Soundcloud pedig úgy tűnik megszűnik, mert felélték a tőkéjüket, illetve a nagy cégek, akik a legnépszerűbb előadók jogdíjait bitorolják perhegyekkel fenyegetik őket. Van ott egy halom remek zene, mégis tudjuk a birkák a tömegzenékre gerjednek és ebből van sajnos üzlet és a szerverek is. Szóval Tim Cook vagy nagyon jó üzletember, vagy jó az asztrológusa.

A drónokat lelövik ugye?

2015. augusztus 16. - dismay22

Le bizony méghozzá egy baromi egyszerű módon repülés közben. A trükk egyszerű, a lenti videón egy Parrot 2.0-ás drónt végeznek ki vele. Mivel ez a drón nyilvános és titkosítás mentes Wi-Fi kapcsolattal (hitelesítés nélkül) nyitott Telnet portot használ, a hozzá mellékelt ingyenes Parrot szoftver felett kell csak átvenni az irányítást. Erre bármilyen mobil eszköz képes már, ezt mutatta be Ryan Satterfiel a DEF CON konferencián. Utána pedig bármit megtehetünk a kiszemelt áldozattal, földre is kényszeríthetjük rögvest. A dolog nyilván minden egyes olyan repülő cuccnál működik ami hasonló módon hiányol mindenféle védelmet. Lehet, hogy hamarosan a bulvársajtó tele lesz rejtélyes dróntragédiákkal? Mert már elég sok drón repked hazánkban is (a Szigeten még ilyen táncos előadással is bénáztak minden este velük), a törvényhozó jogászok meg állítólag a mostani kánikulában izzadtak az új törvénnyel, ami ezeket a repülő alkalmazásokat szabályozná. Ha minden igaz 2016-ra lesz érvényes dróntörvényünk, és be kell érni hogy reptetésük csak az az erre kijelölt hivatalos röptető pályákon történhet meg majd. Elég hülyén hangzik, de mit várunk el egy olyan országtól, ahol a politikusok és az emberek fele jogász végzettségű. Életelemük a törvények gyártása, digitális analfabéták és utálják a drónokat és a geek cuccokat meg a kurrens technológiát.

Az Android még nem halott

2015. augusztus 15. - dismay22

A Google ugye átalakult a héten egy holdinggá, bajok vannak az Androiddal mert több sebből is vérzik az operációs rendszer, gyakorlatilag egy képpel vagy egy sms-el is hekkelhető. Kiadtak hozzá egy javító cuccot, de az sem tökéletes. Mit csinál ilyenkor egy profi cég, betol valami nóvumot a parasztot vakítani ebben a kánikulában. Ez lett az Android Experiments, ahol a fejlesztők toltak be olyan kísérleti fázisban lévő alkalmazásokat, amire gerjedhet a nép geekebbik fele. Jelenleg 20 darab app található itt, mind talpas androidos eszközre és Wearre. Hogy még nagyobb legyen a nyálcsorgatás a kódját is mellé tették. Ezt bárki fel is használhatja a saját agyszüleményeihez.

 

Macskát szívatni bionikus madárral...

2015. augusztus 13. - dismay22

... is csak a japán gyerekek tudnak. A Kyosho gyártmánya egy robotmadár, vagyis inkább drónnak lehet nevezni, csak mint az állatvilágban élő hús és vér másolatának 2 szárnya van. Okostelefonnal tudjuk irányítani a dögöt és láthatólag egy mezei macska is bedől a trükknek, mert rögvest zsákmányolja is, amikor kicsit elbénázza az egyik manővert a kisgazdája. A gyártója amúgy ki is használja ezt, mert a 150 dolláros játék madarat úgy reklámozza: ez az első drón, amitől végre nem félnek az állatok. Karácsonyra viszont mindenképpen be kell majd egy ilyen szerezni a gyereknek. 

Örökké online: van rosszabb a közösségi médiánál is

2015. augusztus 12. - dismay22

Egy idő után mindenki megunja a közösségi médiát, az ismerősök gyűjtését, a hülye megosztásaikat és a debil szelfiket. Elég fárasztó naponta több órán keresztül csak azt bizonygatni megannyi elmefogyatékosnak, hogy mi is itt vagyunk ezen a nyomorult világszéles hálózaton és termeljük a tartalomnak nevezett digitális szemetet. Valószínűleg erre céloz Stelarc, aki egy művészeti projektbe kezdett, csak éppen megfordította eme folyamatot, nem ő figyel másokra, hanem a vele való történéseket kell meghallgatnia az önjelölt közönségének. Úgy lett az élete egy nyitott könyv, hogy egy őssejtje segítségével beleültettek egy fület (sic!) a karjába, ebben egy mikrochip rejtekezik, ami rákapcsolódik wifin a netre, így bárki belehallgathat a művész életébe legyen egy koncerten vagy egy kocsmában vagy a wc-ben. Stelarc szerint csak azt akarja bizonyítani, hogy nem neki van szüksége eme harmadik fülre, hanem a többi embernek, akik kíváncsiak a titkaira és kukkolnak a digitális képernyőik előtt az ő életét fülelve. Az a terve, hogy a további élete folyamán már soha nem lesz offline, az online öröklétet, vagy ahogy ő fogalmaz a digitális ébrenlétet választotta egészen a haláláig. Mind tudjuk Sartre is megmondta a Pokol a többiek, vajon Stelarc tényleg a halálig bírja majd a gyűrődést, vagy bele fog őrülni? És mikor fogják megunni a zajait az őt fülelő önjelölt voyeur-ök? Ugyanazok a monoton hangok, melyek egy emberi életet jellemeznek, ugyanazok a szövegek és beszélgetések egy idő után már unalmasak leszek. A művészeti projekt pont azért fog dugába dőlni, mert az emberi lét tényleg unalmas és sekélyes. Ha Stelarc ezt akarja bizonyítani, akkor jó szórakozást kívánunk hozzá neki. De valószínűleg hamar el fogják felejteni őt és a kísérletét is, hiszen minden napra akad egy bolond és önjelölt önimádó barom, akire soha senki nem kíváncsi, hacsak majmot nem csinál magából. Azért remélhetőleg egy hasonszőrű sztárpszichomókus is megvizsgálja majd és (ki)hallgatja, mint páciensét.15 perc hírnév mindenkinek dukál még Digitáliában is azért 2015-ben.

A Microsoft és a Dolgok Internete

2015. augusztus 11. - dismay22

A Microsoft nagyon bedurvult, hivatalosan is megjelent a Windows 10 IoT Core operációs rendszere, ami Raspberry Pi 2-vel és az Intel Atom alapú MinnowBoard MAX-szal működik együtt. Ez ugyan még a hobbiszinten barkácsoló geekeknek készült, csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza (van Wi-Fi és Bluetooth támogatása is már), így nincs is benne grafikus felhasználói felület sem (mert ilyen feladatokhoz amúgy is minek), de aki akar majd ír hozzá úgyis UWP-t. Lesz később IoT for Business kiadás is belőle, ez viszont kizárólag a hardvergyártóknak szól majd, akik ipari felhasználásra szeretnék kiaknázni a nagy Dolgok Internete hype-ot a redmondi cég segítségével.

WalkCar, avagy a gyaloglás vége

2015. augusztus 11. - dismay22

Japánban nagyon megunhatták már a Segway-t, legalábbis Kuniako Sato, mert feltalálta a WalkCart, ami leváltaná a városnéző turisták nagy kedvencét (amúgy is drága és ormótlan volt). Az új találmány alumíniumból készült, belefér egy hátizsákba vagy egy táskába és mindössze 3 kilós (van beltéri változata öltönyösöknek ez csak 2 kg). 120 kilós utassal is elbír, egy feltöltéssel 12 kilométer bír, a maximális sebessége 10 km/óra (vagyis Budapesten csak a nyugdíjas bringásokat tudjuk majd vele megelőzni:(). Irányítani a testünk súlypontjának áthelyezésével lehet (mint a Segway-nél), amerre dőlünk arra kanyarodik vagy halad. Ha ráállunk elindul, ha lelépünk róla megáll. Elboldogul az emelkedőkkel és csomagokkal is lehet terhelni az ésszerűség határán belül. A WalkCar-t a Kickstarteren kampányolja a Cocoa Motos cég októberben. Ha megszerezték a gyártáshoz szükséges összeget, akkor előre láthatólag egy iPhone 6 áráért jövő tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba.

Az ember és a robot szimbiózisa

2015. augusztus 10. - dismay22

A robotika legnagyobb problémája mindig is az antropomorfizáció lesz, vagyis mennyire is hasonlítson a gazdájára és teremtőjére a bádogember. Sokan szeretnének ettől elvonatkoztatni, általában kevés sikerrel, viszont az tény ezek az emberhez nem hasonlatos gépek vannak jelenleg a többségben. A Massachusetts Technológiai Intézet mérnökei most egy huszárvágással szeretnék ezt a dilemmát feloldani, olyan robotot terveztek, amely tökéletesen utánozza az emberi "kollégája" mozgását. Ez a Hermes nevezetű robot, ami az őt vezérlő humanoid reflexeit utánozza, sőt még ki is javítja azokat, ha elbénázza a dolgokat. A cél az, hogy olyan területen vethessék be a gépembert, ahol a bizonytalan emberi vezérlés korrekcióra szorul, például orvosi műtétek vagy precíziós mérnöki feladatok kivitelezésénél, ahol minden milliméter számít és hibának bizonyulht.

 

A hőség a "hardcore" Apple hívőket sem kíméli

2015. augusztus 09. - dismay22

 Itt a nyár legnagyobb szívatása, amit az Apple fanatikusokkal követtek el meglepő módon. A kedves hollandok, akkiről tudjuk a Szigetről, hogy nem normálisak teljesen, most tesztelték mit is tudnak kedvenc mobil operációs rendszerükről az iOS-től. Feltolták az Androidot az almás okostelefonra és azt állították, hogy ez az új iOS 9. Csak annyit kértek a kísérletben szereplő birkáktól, hogy teszteljék és véleményezzék az új oprendszer ismérveit. Meglepő módon mindenkinek tetszett az új design, illetve megemlítették azt is mennyire fürge lett a rendszer, mennyivel jobb érzés ez, mint a mostanin tolni a tartalomfogyasztást. Eddig is tudtuk, hogy az almás cég felhasználóit  vakhit jellemzi, de ez az emberkísérlet akkor is mega ciki így a Nagy Nyári IT uborkaszezonban. Csak ragasszunk fel egy almás címkét bármire, veszi, mint a cukrot majd az istenadta nép. Vajon nálunk is ennyire hülyék lennének az emberek? 

Exp.Inst.Rain

2015. augusztus 07. - dismay22

Emlékszik még valaki a Windows Media Vizualizer effektre? Balam Soto újmédia művész megalkotta ezt, igaz egy kicsit javított rajta, mert egy hangszert készített, ami az Exp.Inst.Rain névre hallgat. Kicsit hasonlít a slide gitárhoz, de a lényeg érintéssel tudjuk vezérelni a műanyag csövekkel, közben pedig fényorgonaként is funkcionál. A cucc lelke a manapság divatos miniszámítógép az Arduino Mega, erre készített egy spéci szoftvert Soto és még egy iPad is bejátszik a háttérben. 3 féle hangüzemmódban működik, és a teljes oktávot meg tudjuk szólaltatni vele. A hangszer élőben is kipróbálható szeptember 26-tól a Westport Mini Maker Faire-en, de sajnos ehhez el kell utazni New Yorkba is.

Az okosjátékok kora elérkezett?

2015. augusztus 06. - dismay22

Manapság már a gyerekeket sem hagyják békén az IT mérnökök, nemcsak táblagépekkel és okostelefonokkal kell játszaniuk, de a hagyományos fröccsöntött műanyag játékokba is belecsempészik a mesterséges intelligenciát és az internetet. Legalábbis az Elemental Path nevezetű cég ezt a célt tűzte ki magának a CogniToys sorozatával. A kis színes és szagos állatok figyelnek kisgazdáikra és beszélgetnek velük, mivel a játék dínókba az IBM Watson "szellemét" préselték bele. Ez a cucc is, mint minden manapság a Kickstarter kolduló oldalán indult útjára, már lehet is előrendelni a dinoszauruszokat 120 dolláros áron. A tudásuk jelenleg a piacon kapható Musio és Amazon Echo rendszerekhez hasonlítható, vagyis a gyerek tud velük beszélgetni, kérdéseket feltenni, amire válaszol is a mesterséges agy, illetve folyvást bővíti tudását. Persze hogy erre képes legyen rá kell kapcsolni a világszéles hálózatra Wi-Fi-n keresztül, illetve a testreszabásához kell egy iOS vagy Androidos applikáció is a szülőknek. Ha így beprogramoztuk a gyerek korának megfelelően már indulhat a móka, szavakat tanít, matematikai fejtörőket ad fel, vicceket mesél a csemeténknek. Tudása folyamatosan bővíthető a gyerek és a szülők érdeklődésének megfelelően. A kezdő szettet 5 és 9 éves gyerekek ismereteinek megfelelően kalibrálták, hiszen ők a vevők erre a műanyag dinoszauruszra.Hogy mennyire trendi cucc ez és mennyire komolyan veszik az IBM Watsonnal való kooperációt az is jelzi, hogy 2014-ben a játék ötlete elnyerte a Watson Mobile Developer Challenge fődíját is (a Kickstarter kampány a tömeggyártáshoz kellett).

 

Hangformátum profiknak: Stems

2015. augusztus 05. - dismay22

Megszokhattuk, ahogy nő a sávszélesség úgy tűnnek fel új hangformátumok és tömörítési algoritmusok a piacon. A streaming média megkapta a Tidal-t, ami baromira jól szól, mégsem tört be a piacra, habár profi zenészek álltak ki melléje. Most a DJ-k és producerek lettek elkényeztetve a nyári uborkaszezon közepette. A Stems-et a Native Instruments álmodta meg (ők gyártják az egyik legjobb DJ szoftvert a Traktort mellesleg). A Stems trükkje abban áll, hogy egyszerre 4 hangsávot tud kezelni, vagyis könnyedén lehet mixekhez kiszedni belőle részeket, pl. éneket DJ-knek és alapokat (dob, basszus, vokál és szintire lehet így szétbontani egy-egy mp4 számot, ha mixelésre akarjuk majd adni, vagyis a rendes sztereo mellett még 4 sztereó sávot is kapunk technikailag). Hogy mennyire várta már a zenei piac ezt a lehetőséget tanúsítja, hogy a Beatport és a Traxsource is rögvest lecsapott rá, vagyis náluk már lehet ilyen formátumú számokat is kapni a virtuális boltjaikban. A Traktor Pro már kezeli a legújabb folttal a stems formátumot, a Traktor Kontrol S8 és D2 kontrollerekkel pedig már lehet is keverni. A számokat a www.stems-music.com oldalon érhetjük el és jön nemsokára a Stem Creator Tool, ezzel majd bárki előállíthat magának is ilyen anyagokat. 

A türelem rózsát terem vagy Windows 10-est?

2015. augusztus 04. - dismay22

Azok akik nem voltak elég merészek, vagy joggal digitális analfabétának érzik magukat és várakoznak míg maga a redmondi óriás csönget be virtuálisan a desktopjukra epedezhetnek bátran a Windows 10-re. Akik viszont türelmetlenek és nem tudják miért nem települt fel a gépükre még a Nép Csodálatos Operációs Rendszere, azok most megkaphatják a hivatalos választ. Mondjuk ráérünk még azzal a telepítéssel 1 évig nyugodtan mellesleg. A Sony például kifejezetten óva inti a Vaio tulajdonosokat, hogy feltelepítsék az új rendszert, mert nem tudják garantálni, hogy a drivereik kompatibilisek lesznek-e vele vagy sem. Egyesek pedig elég szépen megszívták a telepítést és downgradelhették vissza a 8-asra a rendszerükre, ha az nem ment flottul (mert ilyen is volt jócskán). Amúgy is állítólag szeptember elején az iskolakezdésekor lesz egy óriási Service Pack, ami az első "atombiztos" Windows 10 lesz. Ha meg tényleg Hitetlen Tamásként állunk a Nagy Telepítéssel szemben, akkor ráérünk, mint Pathó Pál Úr, semmiről nem maradtunk ugyanis még le, ami a Digitális Mennyország kulcsa lenne. A Windows 10 ugyanis nem egy operációs rendszer, hanem egy szolgáltatás, amit toldozhatnak és foltozhatnak az idők végezetéig a Microsoft szorgos mérnökei. Kutyából soha nem lesz ugyanis szalonna, mint tudjuk. A múlt még egy szoftvergyártót is minősít.

 

A szelfibot és a csirkék szomorú sorsa

2015. augusztus 03. - dismay22

Nem elég, hogy minden hülye turista szelfibottal tolja az ipart Budapest főterein akadályozva a közlekedést, de a csirkegyilkos KFC is adja alájuk a lovat mostantól. A hatvan éves évfordulójára készülő cég ugyanis a csirkeszárnyas vödrét alakította át fotónyomtatóvá. Befaljuk a csípős szörnyeket, akik egykoron kukoricát és egyéb vegyszereket csipegettek, majd okostelefonunkból papírképre varázsoljuk a napi szelfibotozás eredményét az emésztés alatt. A trükk egyszerű, a vödör latt egy Fujifilm Instax mininyomtató rejtekezik, és ez ez kommunikál a mobilunkkal. 10 vagy 20 fotót készíthetünk egy vödör befalása után. Kérdés a csirkéket megkérdezték erről vagy sem. Mindenesetre jó marketing ötlet, hogy legyakja a konkurenciát a szemüveges tata végre.:)

Vissza a kezdetekhez

2015. augusztus 02. - dismay22

A héten a Microsoft új operációs rendszere a keresztségben a tizedik mindent vitt. Néhány nap alatt majd 80 milliónyi ember töltötte le és tolta fel a gépére. Mindenki elégedett a félig kész rendszerrel, a paranoiások viszont most döbbentek rá, nemcsak a Google fogja a lelküket ellopni, hanem a redmondiak is erre törekednek. Igaz némi barkácsolással ki lehet herélni a Nagy Testvért a rendszerből valamennyire, de ugye sokan most döbbentek rá nincs a Nagy Digitális Forradalomban sem ingyenebéd. Ha nem pénzzel, de információval fizethetünk mostantól mindenért, hiszen ezeknek a cégeknek mi csupán pénzre váltható értékes adatok vagyunk. Érdemes megnézni ennek a szomorú ténynek a tudatosítása közben hogyan is jutott el Bill Gates cége ide. A Digitális Armageddon nem ma, hanem 1985-ben kezdődött el a Windows 1.0 megjelenésével.:)

A háziasszonyok álma

2015. augusztus 01. - dismay22

Az Amazon legújabb fejlesztése egy gomb (de komolyan, tudjuk a filmkészítésbe is már belekóstoltak mellesleg). Igaz ez egy kicsit bonyolultabb dolog, mivel egy egész árurendelő szolgáltatást takar valójában. Ha valaki Amazon Prime előfizető, mostantól 5 dollárért megvásárolhat egy-egy ilyen gombot, majd hozzárendelhet a webes áruházban egy-egy terméket. Ha ezután megnyomja, a kívánt termék (például a joghurt) a megfelelő mennyiségben megrendelésre kerül az Amazonnál azonnal. A gyakorlatban ez egy öntapadó cucc, amin egy grafika jelzi a terméket, csatlakozik a wifihálózatunkhoz és kell hozzá egy okostelefonos app is. Egyszerű és nagyszerűen működik is és háziasszonybarát, hiszen gombnyomásra működik. De, hogy hülye-biztos legyen azért beleépítettek egy biztonsági funkciót is, vagyis fél órán belül minden rendelés lemondható, ha vagy egy gyerek vagy egy kedves vendég szívatásból nyomogatná a gombokat (illetve be lehet állítani azt is, hogy hiába nyomogatják 12-szer, csak egy rendelésnek tekintse azt is). Jelenleg 18 különféle céghez kapcsolódó gombot vásárolhatunk, az Amazon mérnökei most dolgoznak azon, hogyan lehet ezt egyszerűsíteni, hogy ne legyen tele a lakásunk gombokkal  jövőben.

A robotok már a vízen járnak

2015. július 31. - dismay22

A legtöbb esetben tudjuk a robotokat valamilyen élőlényről érdemes modellezni, hiszen az állatvilágból lopni a legegyszerűbb forradalmi megoldásokat, mert működik és évmilliók alatt tökéletesedett, tehát nem lehet csalódni benne. Csótány, öszvér és társai már szerepeltek a robot evolúcióban, tehát ideje volt a tavi molnárpoloskát is hadrendbe állítani. Itt a lényeg a rendkívüli ugróképessége és az, mint Jézus ez a lény is tud a vízen járni. A robot úgy készült, hogy leutánozták a technikáját, nagy sebességű kamerákkal filmezték, hogy elemezhessék mozgásukat a tesztpéldányoknak. A trükk nem más, mint a hosszú lábak fokozatos felgyorsítása, vagyis így a vízfelszíne nem húzódik vissza gyorsan, nem veszti el az érintkezést a lábakkal. A molnárpoloska találmánya az, hogy a lábai által kifejtett erő még éppen a maximális alatt marad, amit a víz felületi feszültsége kibírna. Ha ezt a szabályozott erőt léte tudjuk hozni, akkor a robotunk is tud ilyen módon közlekedni. Ezt egy nyomatékfordító katapulttal érték el: kezdetben kis nyomatékot hoz létre, ezt fokozatosan emeli, de csak a víz felületi feszültségéig. Már csak hosszú lábakat és könnyű testet kellett megálmodni a robotnak és máris járt a vízen. Hogy mire lehet majd ezt használni a gyakorlatban azt az olvasók fantáziájára bízzuk. De máris érdeklődött iránta a hadiipar, mint sejthető volt, náluk divat robotokat alkalmazni most. Nem hiába protestál Musk és Hawking és Wozniak is a fenyegető Robot Armageddon ellen mostanában keményen (ami jó reklám az USA-ban is elhasalt új Terminátor: Genisys filmnek is).

 

Még a csapból is a Windows 10 folyik

2015. július 29. - dismay22

 Mindenki megbolondult ma, mert őrült módon el kezdte telepíteni a Microsoft zsír új operációs rendszerét. Legalábbis erről szóltak a hírek minden fórumon. Érthető módon a nagy méltatásból nem vette ki a részét az almás és a Linuxos konkurencia. Az ablakon felnevelkedett generációk tagjai viszont, mint jóllakott óvodások vetették magukat az új és ingyenes operációs rendszerre (hacsak nem az XP-t vagy a Vistát nyúzzák), hogy nekik legyen meg először. Számított a nagy hisztériára a redmondi cég, ezért készített egy kiskaput a türelmetleneknek. A legtöbben ezen módszerrel éltek, izzottak is a Microsoft szerverei. Hogy a nagy telepítés után mennyire lesznek elégedettek az még a jövő zenéje, de azért érdemes megnézni ezt a videót hátha tanulhatunk belőle, ha óvatos duhajként még kivárunk egy kicsit, végül is van még 1 évünk a frissítésre eme rendszerre (addig ingyenes).

 

A Nokia és a virtuális valóság találkozása egy boncasztalon

2015. július 29. - dismay22

A Nokia már régóta pedzegette, hogy valami nagy dobásra készül a virtuális valósággal kapcsolatban. Végre elérkezett a leleplezés ideje, kiderült egy VR kameráról van szó, ami a keresztségben az OZO nevet kapta. Ugyan a konkurenciánk is van hasonló kamerája (GoPro és Samsung), mégis a Nokia változata már a formájával is unikálisnak mondható, hiszen gömbformájú. 8 szenzort tartalmaz, így 360 fokos szögben képes videót készíteni, a hangfelvételről is 8 mikrofon gondoskodik. Mellékesen képes valós időben is felvételt készíteni egy VR headset segítségével, ezt alacsony felbontásban máris vissza is lehet nézni és szerkeszteni, vagyis ha hibáztunk szinte rögvest korrigálhatjuk is a virtuális filmünket. Állítólag az Oculus Rift-re van kihegyezve a cucc, de más VR sisakkal is együttműködik. 2015 utolsó negyedévében lesz kereskedelmi forgalomban is kapható az OZO.

Robotok csordában

2015. július 28. - dismay22

Mire képes többezer robot, ha csodába (pontosabban rajba) tömörül? Roppant egyszerű a válasz, képesek megsokszorozni tudásukat, sőt önszerveződő rendszereket hoznak így létre, hasonlóan megosztva a feladatokat, mint az állatvilágban a hangyák vagy a méhek. Nemcsak komplex struktúrákat tudnak így létrehozni, de együtt is tudnak működni egy-egy fogósabb feladat kapcsán. Ném véletlen, hogy a kutatókat már régóta érdekli, hogyan lehetne egy ilyen "csordát" programozni és irányítani illetve önellátóvá fejleszteni. Jelenleg a mesterséges intelligencia kutatások középpontjában is a hasonló önszerveződő és multiplex rendszerek állnak. Erre példa az alábbi kísérlet, a Kilobot, amit az alábbi videón láthatunk.

Zenélni egy lemezborítóval?

2015. július 27. - dismay22

Már nem a jövő zenéje hogyan lehet dallamokat kicsiholni egy lemezborítóval. A poén az benne, hogy könnyítésként még kezelőfelületet is rá lehet varázsolni a kezdőknek, mit hogyan kell nyomogatni. Mindez olcsón meg is úszható, ugyanis a borító zenélő felülete 3D nyomtatóval készül. Gyakorlatilag nem más, mint egy kontroller, tehát szinte bármilyen stílusban lehet vele alkotni. A cuccot a Novalia készítette, ezzel a technológiával gyakorlatilag minden háztartási eszközünket is érintés vezérelt kütyüvé tehetjük.