Ponte.hu

Vissza az iskolapadba: Tudományos dezinformációk és tévedések

2015. január 10. - dismay22

Jó pap holtáig tanul, íme egy csokorra való tudományos dezinformáció az első 2015-ös hétvégére.

Raspberry Pi és a szórakoztató média

2015. január 09. - dismay22

A barkácsolás manapság már az IT rész lett, legalábbis a Rapsberry Pi miniszámítógépből lassan mindent lehet már gyártani. A legújabb őrület itt látható, egy régi videó magnóból sikerült egy média centert megépíteni. Nemcsak jól néz ki és jól is szól, de minden hipszter és geeknek is kötelező ilyet tolnia 2015-ben.

Az egyszerűség diadala

2015. január 07. - dismay22

A Nokia (Microsoft) nem nyugszik, kihozott egy remek alsó kategóriás mobilt, am pont arra való amire kitalálták, a telefonálásra. A 215-ös 320x240 kijelzőt kapott, 2G-s hálózatot fogyaszt és nem ámítás van rajta Facebook is meg csetelő cuccok. A megcélzott rétek a harmadik világ lenne, de azért sokan rákattantak a 8.000 HUF-os csodára a magyar hipszterek és geeket közül is. Nemcsak azért mert beteg színekben pompázik, de majdnem 1 hónapot is kibír egy feltöltéssel, ha megfelelően használjuk. Túlélő telefonnak mindenképpen megfelelő bárkinek, aki nem akar gagyi Tecsős videókat nézni és fotózni, meg olyan retro érzés egy ilyet kitolni egy kocsmában az asztalra a zsírmobilos kollegák előtt.

A Sony okosszemüvege

2015. január 06. - dismay22

Még tombol az okosszemüveg láz, az Epson után a Sony is ebben látja a jövőt. A SmartEyeglass Attach bármilyen rendes szemüvegre rászerelhető megoldás, de nem a teljes lencsére vevíti a képet, hanem csak a jobb lencse szélére, így nem zavar bele bármilyen hétköznapi tevékenységünkbe sem. Van hozzá fejlesztői készlet is már, de nem tudni mikor kerül majd a piacra ez a megoldás.

RNB6, az autósok álma

2015. január 05. - dismay22

Nagyon pörög a CES 2015-ön a Parrot nevezetű cég, egy halom remek cuccot mutattak be. Az egyik nagyágyú a a kissé StarWars-ra hajazó RNB6, ami egy autós mindenes dolog. Gyakorlatilag egy 7 inches és 720p-s táblagép, mellesleg Android fut rajta. De ugyanazt tolja, mint az almás cég CarPlay megoldása, csak olcsóbban, de nem kell hozzá iPhone.:) Mindent megkapunk vele, nemcsak a kocsink folyamatos diagnosztikáját, de a navigációt és még a klímát is ezzel tudjuk vezérelni, a hangrendszer meg paramétrezhető, hogy asszonypajtással, vagy a haverokkal toljuk a járgányban.

A Blackberry nem adja fel

2015. január 03. - dismay22

Úgy tűnik a Blackberry nem adja fel, továbbra is tolja az újabb mobiljait és nem törődik azzal mennyire is veszteséges. Az új Passport tényleg egy profi telefon lett, igaz teljesen a mostani trendekkel szembe megy. Phablet is meg nem is, nincs rajta 16:9-es képernyő, de a legmeglepőbb a billentyűzete. Ez három sorba lett tördelve és a csak a legszükségesebb karakterek kaptak helyet rajta. Megdöbbentően könnyű rajta gépelni, ha meg hiányzik valami, azt rögvest meg is jeleníthetjük egy virtuális billentyűzeten. Ja és van benne gesztusvezérlés is, meg egy halom biztonsági funkció is, hiába ez annak idején az öltönyösök hivatalos mobilja volt.

Taxify, van élet az Uberen túl is

2015. január 02. - dismay22

Az Uber már mindenhol tarol, de van egy nagy hibája, nem hivatásos sofőrjei vannak, hanem lelkes amatőrök vezetik a legtöbb helyen a kocsikat. A Taxify ezen változtat, itt hivatásos úrvezetők és taxitársaságok vannak a vállakozás mögött. Ha minden igaz nálunk is nemsokára beindulnak, jelenleg még tárgyalnak a Nemzeti Közlekedési Hatósággal és a társaságokkal, hogy ne jussanak olyan sorsra, mint az Uber. Addig is már le lehet tölteni az alkalmazást Androidra és iOS-re is.

Mobilozni a fagyokban?

2014. december 31. - dismay22

A fagyos szilveszter sem okoz gondot, ha a Hello Gloves kesztyűt toljuk. Nemcsak kapacitív ujjvégződéseket, de a hüvelykujjunkon egy hangszórót és mikrofont is kapunk hozzá. Vagyis síelés és snowboardozás közben is tudunk kommunikálni és zaklatni ismerőseinket a Fácsén. Sajnos eme kiberkesztyűt mosni nem lehet, így előbb vagy utóbb cserélni kell majd.

 

Quake oszcilloszkópon előadva

2014. december 30. - dismay22

Láttuk már hogyan lehet meghekkelni egy nyomtatót, hogy kijelzőjén a Doom fusson, de ugyanezt ATM automatán is prezentálták már. A legújabb őrület az oszcilloszkóp játékra való használata az unalmas munka közben. Jelen esetben egy Hitachi V-422-en futtatják a Quake-et. Ha valaki kedvet kapott rá így az év végeén a videóból kiderül hogyan kell megtenni ezt.

A kínaiak tudnak valamit

2014. december 28. - dismay22

A kínaiak egyre jobbak az okostelefon piacon, a legújabb dobásuk a Meizu M1 Note, ami ugyanazt a technológiát tolja, amit az almás cég mutatott be az iPad Airben (IGZO). 8 magos pocesszort raktak bele, 2 GB RAM-ot, 13 MP-s kamerát és még LTE is van benne. Az ára lényeg mindezért csak 190 dollár kell kiperkálnunk, ha a 32 GB-s változatot szeretnénk. Januárban már hazánkban is kapható lesz, ha nem telt egy iPhone-ra akkor ez is megteszi.:)

Karácsony után támad a pókrobot

2014. december 27. - dismay22

Mindenki robotokat épít manapság, a Carnegie Mellon Egyetem sem maradhatott ki ebből a nagy versenyből. A hatlábú pókrobotuk minden akadályt legyűr, mellesleg elég gyors is, nincs menekvés előle, 6 mechanikus lába van.  Valószínűleg majd a harcmezőkön lehet vele találkozni élőben, mivel az USA védelmi minisztériumának a kutatás és fejlesztési részlege, a DARPA támogatja a a tökéletesítését.

Hector

2014. december 22. - dismay22

A rovaroktól sok mindent lehet tanulni, nem véletlen a robotikában is terítékre kerültek. A Bielefeld Egyetem kutatói fejlesztették ki a HECTOR-t, ami egy hatlábú rovar mesterséges verziója. A nóvum benne, hogy minden végtagját külön-külön is tudja mozgatni, a legnehezebb terepen is elboldogul, szinte minden akadályon is átküzdi magát. Ha már  levegőt a drónok meghódították, akkor nemsokára jön HECTOR és robotorovar társainak a kora is hamarosan.

Android Santa

2014. december 20. - dismay22

 Mindenki késül a karácsonyra, a Google sem thet kivételt, hiszen remek évet zártak az új operációs rendszerüknek köszönhetően a Lollipopnak. Íme a karácsonyi reklámjuk, amikor a Mikulásnak gyűlik meg a baja a táblagéppel. Ja, ott ő hozza és nem a Jézuska az jándékot.:)

 

Ewige Wiederkunft

2014. december 18. - dismay22

Vagyis ha ha feltölthetnénk a tudatunkat a halálunk után egy számítógépbe az örök élet reményében, hogy a rokonaink ne felejtsenek el minket. Milyen is lenne az? Nem olyan, amit Nietzsche az örök visszatérésnek nevezett, hanem a jogászok paradicsoma. Folyamatos harc a virtuális létünk bizonyosságáért.:)

Egloo, parasztvakítás vagy zseniális ötlet?

2014. december 18. - dismay22

Nemcsak digitális cuccokat lehet találni az Indiegogon. Erre példa az Egloo, amit egy olasz designer Marco Zagaria fedezett fel "állítólag". Zseniális fűtési megoldás lenne, mivel 4 darab mécsessel képes állítólag befűteni egy szobát, vagyis napi 25 forintból megtehetjük állítólag ezt. 30.000 dollárt kell azért ehhez összekoldulni, hogy meginduljon a tömeggyártás, ebből már a harmada meg is van. A cuc agyagból készül, mint a római amforák, tehát olcsó, igaz a végső ára kb. 20 ezer forint lesz majd. Hogyan is működik? 5 perccel a begyújtás után 180 fokra melgszik fel a cucc belseje, míg a külső része kb. 50 fokra. Fél óra múlva már érezhetően megnő a szoba hőmérséklete kb. 3 fokkal, sőt ha kialszanak a mécsesek is tartja ezt még órákig. A legnagyobb probléma viszont az, hogy ez a projekt már többször szerepelt még a magyar médiában is, itt cserepekkel próbálkoztak, de nem sikerült felfűteni vele soha semmit. Érdekes módon viszont a legtöbb parasztvakító projektre mindig van valakiknek felesleges pénze.:)

Parancsoljon mobiljának érintés nélkül

2014. december 18. - dismay22

A Windows Phone-ra is végre eljött  Gestures Beta. Kaptunk vele a Microsoftos mobilunkhoz 4 funkciót. Ha bejövő hívásunk van és nem akarjuk fogadni azt, csak le kell frodítani a kijelzőt, de ha egy vízszintes felületre tesszük, akkor is bekussol a mobil. Hívást fogadhatunk úgy is, hogy a fülünkhöz emeljük a telót. Ha beszélgetés közben egy asztalta tesszük az okostelfont, akkor utomatikusan ki lsz hangosítva a beszélgetés. Ha felvesszük megszűnik ez és ismét senki sem hallja csak mi a beszélgetést. Ha a forgalmas utcán beszélünk, akkor ha lefordítjuk a mobilt a nem kívánatos zajokat lehet kiszűrni a mikrofon kikapcsolásával.

Működőképes robotkéz

2014. december 18. - dismay22

Robotokkal volt tele az egész 2014-es év, Asimov biztos büszke lenne erre. A Johns Hopkins Egyetemen viszont az ember és gép hibridet (kiborg) tesztelik már. Egy mindkét karját elvesztett ember kapott ugyanis robotokzeket, melyek az idegvégződésekhez illesztve tökéletesen működnek.

Edzés a virtuális valóságban

2014. december 17. - dismay22

Mennyire király dolog lehet a kőbányai panel helyett a reggeli tornát egy tengerparton végezni? A virtuális valós ebben is segít, csak egy Oculus Rift sisakra és egy Kinect-re van szükségünk semmi másra. A Runtestic fejlesztése még hozzánk vág virtuális személyi edzőket is, de különböző helyszíneket, van jóga és mindenféle teskinzó programjuk is. A cucc a januáris CES-en fog bemutatkozni, mert elég mókás elképzelni, hogy valaki egy sisakban izzadjon a padlószőnyegen.

TorrX, az okospumpa

2014. december 16. - dismay22

Minden lehet okos, lusta sportemberek sem szeretik a labdát felfújni, nekik találták ki a TorrX-et. Egy gomb megnyomásával tehetjük keménnyé a labdákat, a projekt a Kickstarteren fut, egy töltéssel akár 50 labdával is végezhetünk. Ha lemerül, akkor meg USB-ről lehet tölteni is rögvest. A hülyének is megéri nem?:)

Támad az AirBnb

2014. december 15. - dismay22

 

Jelenleg ez a világ vezető közösségi szállásközvetítői oldala, miatta változtak meg drasztikusan az utazási szokások. Szakítottak a klasszikus metódussal, vagyis kihagyták a szálláshelyek értékesítéséből a közvetítő irodákat. Így a világ bármely helyszínén tudunk vele találni privát szálláshelyeket, elég nagy a merítés, a hátizsákos egyetemistáknak való egyszeri szállásoktól, a luxus kacsalábonforgó kastélyig mindent megtalálhatunk. Első pillantásra ezért érezheti mindenki magát kicsit elveszve az AirBnb-n az online bőség zavarától. Maga a szolgáltatás 2008-ban indult, évente 3-4 milliónyian foglalnak már szállást vele, Magyarországon is egyre népszerűbb 2011 óta 500 százalékkal nőtt meg az oldalon kötött foglalások száma.

A közösségi fogyasztás eme módja állítólag még magát is a céget is meglepte. Az utazók és a vendéglátók összehozása biztonságos technológiai háttérrel működik (közel 40 biztonsági funkcióval), maga a közösség folyamatosan értékeli őket, illetve ki is szűrhetőek a nemkívánatos egyedek. Maguk a házigazdák dönthetik el, mennyire szimpatikusak a leendő vendégek, ha nélkülözik a pozitív ajánlásokat nyilván nem fogják megkapni a kívánt ingatlant.

Hogyan működik a gyakorlatban? Kiválasztjuk a várost, ahova el szeretnénk utazni, majd az érkezés és távozás dátuma alapján kapunk szabad szállásokat. Ha találtunk kedvünkre valót, kapcsolatba léphetünk a tulajdonossal, de előtte le is káderezhetjük, mit írtak róla az előző vendégek. Fizetni elektronikusan tudunk, de csak a bejelentkezés után 24 órával vonják le a számlánkról a megfelelő összeget. Ha véletlenül van egy kallódó balatoni nyaralónk, ezt mi is bekapcsolhatjuk az AirBnb rendszerébe, a regisztrálás ingyenes, de a kiadott éjszakák után 3% a jutalék, amit a cég levesz tőlünk. A regisztrált lakásokért automatikusan garanciát is vállal a cég, igaz ez a bónusz még hazánkban nem működik. Mindenesetre elég szép magyar gyűjteményt találunk már most is fent, hogy ha belföldi turistáskodni akarnánk olcsón és jól megszállni hazánkban.

 

Mi a halál és mi az élet

2014. december 14. - dismay22

Mi vagyunk élőlények vagy csupán automaták? Mi a különbség a halál és az élet között. Nemcsak a filozófusokat, de a tudósokat is régóta foglalkoztatják ezek a kérdések. Egy kis gyorstalpaló még itt a nagy karácsonyi zabálás előtt az élet értelméről.

Veni, vidi, vici: Nokia HERE, már Androidra is

2014. december 12. - dismay22

Tarol végre a szegény ember offline térképe a Nokia HERE is az Androidon. Nemcsak azért, mert nem kell hozzá a méregdrága és a legtöbb esetben gázos mobilnet, de sokkal jobb a térképe is. Emberléptékűbb és használhatóbb, már tucatnyian tértek át erre a megoldásra az Androidos béta óta. Az meg csak hab a tortán, ha akarjuk bekapcsolhatjuk a netet és látjuk éppen miért ülünk dugóban. Igaz az új fizetős M0-ás után ennek már semmi értelme sem lesz mindig ülünk a kocsiban és várunk, hogy kijussunk ebből a nyomorult Budapestből.

Hemingwrite

2014. december 10. - dismay22

Retro korszakot élünk, vannak szövegszerkesztők, mint a WriteMonkey, melyek régi oldschool írógépeket utánoznak, de  legjobb a Hemingwrite, ami meg egy írógépbe csempészet táblagépet rejt minden olyan funkcióval, ami egy íróembernek kell manapság. A projekthez kell még némi pénz, de valószínűleg minden geeknek kellene egy ilyen legalább az asztalára, hogy gizdázhasson vele. Ja ehhez azonban több ujjal érdemes tudni gépelni is, a fejlesztők tényleg alaposak voltak