Ponte.hu

Android Santa

2014. december 20. - dismay22

 Mindenki késül a karácsonyra, a Google sem thet kivételt, hiszen remek évet zártak az új operációs rendszerüknek köszönhetően a Lollipopnak. Íme a karácsonyi reklámjuk, amikor a Mikulásnak gyűlik meg a baja a táblagéppel. Ja, ott ő hozza és nem a Jézuska az jándékot.:)

 

Hemingwrite

2014. december 10. - dismay22

Retro korszakot élünk, vannak szövegszerkesztők, mint a WriteMonkey, melyek régi oldschool írógépeket utánoznak, de  legjobb a Hemingwrite, ami meg egy írógépbe csempészet táblagépet rejt minden olyan funkcióval, ami egy íróembernek kell manapság. A projekthez kell még némi pénz, de valószínűleg minden geeknek kellene egy ilyen legalább az asztalára, hogy gizdázhasson vele. Ja ehhez azonban több ujjal érdemes tudni gépelni is, a fejlesztők tényleg alaposak voltak

Az Apple is készül a karácsonyra

2014. december 08. - dismay22

Úgy tűnik nem fogy annyira az almás cég új üdvöskéje az iPad Air 2-es változata, mert kitoltak egy új reklámot róla. Habár az előző verzió Amerikában drasztikusan olcsóbb lett hazánkban nem sokkal csökkent az első generációs ára sajnos. Mindenesetre itthon sem hasít a második generációs a piacon karácsony ide vagy oda.:)

Támad a Siri vetélytársa

2014. december 06. - dismay22

A Siri eddig minden vitt a beszélő digitális csicskát terén, igaz ehhez kellett egy iPhone legalább. A Microsoft kivárt szépen, csak a Windows Phone-jaiba tette bele a Cortana-t, de csak angolul tudott és elég bénácska volt. A mindenható 10-es rendszer viszont már egy kemény vetélytárs lehet a kicsit magától már elszállt almás cégnek, legalábbis az alábbi videó erre utal. Vajon ki fog győzni a Siri vs. Cortana meccs során?

Megérinteni nemlétező tárgyakat

2014. december 04. - dismay22

A "haptic feedback" kifejezés sokak számára fehér holló, pedig nap, mint nap találkozhatunk vele, ha egy okostelefonon használjuk a virtuális billentyűzetet. A lényege nem más, mint az érintésalpú visszajelzés, vagyis reagál a vezérelt és használt objektum, pl. rezeg vagy hangot ad ki az említett billentyűzet. Ennek a továbbfejlesztett változata, amikor a virtuális világban lévő nem valós tárgyakat is megérinthetjük. A Bristoli Egyetem kutatói fejlesztették ki ezt a megoldást, az egész ultrahang alapon működik, a hanghullámok modellezik azt, hogy viselkedik egy-egy tárgy, ha megérintjük, így a hullámok mdosításával szimulálni lehet milyen az, amikor megérintünk egy tárgyat VR valóságban. Látszólag egyszerű a megoldás, de forradalmi lépés a virtuális valóság használatában.

Mi a fene az a Dolgok Internete?

2014. december 04. - dismay22

Mindenki mostanában ettől a buzzword-től van elájulva, állítólag 2015 slágerterméke lesz majd. De miről is szól a történet, miért akkora nagy dolog az, hogy mindent majd rá lehet kapcsolni az internetre, vagyis mindenből digitális adatot gyárthatunk? Miért is lesz jó és kinek?

Főzzön sört a Havanna lakótelepen a geek haverjainak!

2014. december 03. - dismay22

Volt már mindenféle magyar startup, de így az év végere a legnagyobb dobás még a Prezinél is nagyobbat szóló Brewie. Ezzel lehet sört is főzni végre a férdiembereknek otthon, kb. 80 HUF-ba jön ki egy üveg "kézmíves sör", de az asszony is tudja kezelni az automatát annyira tökös a találmány. Nemcsak a gépet kapjuk vele, hanem a hozzávalókat a malátát, a komlót és az élesztőt is ilyen párnácskákban, mint a kávéfőzőgépeknél. 6 óra alatt készül el a nedű, de 2 hét erjesztés kell neki. Végre a panelekben is sörfőzdék lesznek mindenhol. A cucc hülyeproof így nem lehet elrontani semmit, 4 féle sört lehet vele készíteni. Annyira hungaricum a cucc, hogy még a piacon sem találtak hasonlót a feltalálói. A kampányt az Indiegogon tolják, a 100.000 dollár ötöde már be is jött, 3000 főzést bír ki a gép a tesztek alapján. Ja és nem kell kezetfogni Obamával hozzá.:)

A Sinclair Spectrum újra támad

2014. december 03. - dismay22

Igaz játék konzolként ha minden igaz Vega néven a Retro Computers jóvoltából. Gyermekkorunk alap számítógépe billentyűzet nélkül, mint egy lebutított konzol támad fel halottaiból. Ezt is TV-re lehet majd kötni, 1000 játékot toltak bele előre, de lehet majd upgradelni microSD kártáyval, ha meguntuk ezeket. A retro érzés mindenképpen garantált, kérdés ki lesz erre vevő 2015-ben majd.

Az okosceruza története

2014. december 02. - dismay22

Az okostollak újra divatosak lettek, mert a papírra szkennelés nélkül felvihető információk sokkal egyszerűbb kapcsolatot jelentenek a digitális és a valós világ között. Az Equil Smartpen 2 már profin tudja ezt, igaz 8 órát bír egy feltöltéssel, van hozzá spéci program is Note és Sketch is, de lehet Evernote-ba, iCloudba és Dropboxba is feltölteni a jegyzeteinket. Az ára 170 dollár és nem igényel speciális papírt sem.

StreetPong

2014. november 29. - dismay22

Unatkozik miközben várkozik a zebránál a pirosban? Erre jó a StreetPong, gyalogos társaival a klasszikus pong játékkal szórakozhat, míg nem kap szabad utat. A német fejlesztés nagy sikernek örvend, remélhetőleg nemsokára hazánkban is meg fog jelenni. Aki annak idején még a zöldszínű TV-játékon velekedett eleve már profi játékosnak számít. Pongra fel tehát, zebrából van egy csomó hazánkban is!

Playmute, avagy le a hirdetésekkel a TV-ben

2014. november 26. - dismay22

Mindenki utálja a TV reklámokat, nemcsak megszakítják folyton-folyvást a kedvenc filmjeinket, de baromira hangosabbak is, mint az. A Playmute ezt a problémát akarja orvosolni, egy USB-s kütyüt kell a TV-re csatlakoztatni, füttyszóra, a mobilunk rázására, vagy akár egy csettintésre kapcsol be, így deaktiválhatjuk a reklámot. Az okostelefonunk átveszi a távirányító szerepét, addig facebookozhatunk, vagy megnézhetjük az emailjeinket míg tart a népbutítás a TVben. Ezt egy kis kockában látjuk a képernyő sarkában, így nem mardunk le a film folytatásáról sem szerencsére. A projekthez 90.000 dollárt kell összekoldulnia még sajnos, hogy kereskedelmi forgalomba is kerüljön.

Pinć VR

2014. november 26. - dismay22

Megirigyelték az almás mobilok felhasználói a Samsung virtuális valóságát, amit a Note 4-es készülékére épített fel. A Pinć VR ugyanezt teszi, csak az új iPhone 6-ra kihegyezve, vagyis egy váz, amibe bele kell tenni magát az okostelefont és máris barangolhatunk a a virtuális valóságban. Pesze azért toltak bele egy kis nóvumot, a vezérlését kissé másként oldották meg. Kapott 2 szenzort, amit az mutatóujjainkra kell felhúzni, majd a ezt érzékelik a mobil kamerái, illetve kapott egy speciális lencsét is, amivel lehet keverni a valós és a virtuális világot, mint a manapság népszerű kiterjesztett valóságban. Van hozzá fejlesztő készlet, gyakorlatilag a rendszer egy iPhone 6-ossal már azonnal működőképes. Hogy teljesen profin fel lehessen építeni a rendszert azért össze szeretnének gyűjteni 100.000 kanadai dollárt.

Főzni okosan?

2014. november 25. - dismay22

Manapság már minden hétköznapi eszközünk felokosítható. Nem csoda ezek az eszközök lassan a konyhát is ellepik kiszorítva onnan a háziasszonyokat. A legújabb antifeminista eszköz az okos serpenyő, hiszen nem égeti oda a marhaszeleteket, mint az asszony. Minden férfinak ajánlott tehát! A cuccot az MIT fejlesztette ki, de a Kickstarteren koldulnak rá, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön majd egyszer. Hülyebiztos a cucc, mert vannak benne előre telepített receptek kezdőknek, a beépített hőmérsékletérzékelőnek köszönhetően pedig azonnal minden információt megkapunk a mobilunkra, mikor lesz kész a vacsora. Vagyis kiválasztjuk a receptet, az edény pedig szól éppen melyik összetevőt kell beletennünk, vagy mikor fordítsuk meg benne a marhát vagy a csirkecombot. Lehet kezdőre állítani a lábast, ilyenkor mindig közli éppen mit rontanánk el, de van haladó mód, amikor csak a hőmérsékletéről árulkodik, ha kész a kaja azt is jelzi persze. Nem lesz olcsó mulatság ez a dolog, kb. 50.000 HUF, de addig is össze kell szedni rá a pénzt majd a Kickstarteren, jelenleg még nem nagyon izgultak rá úgy tűnik.

Blood Sport

2014. november 24. - dismay22

Mindenféle érdekes és agyament dolgot is fellelhetünk már a Kickstarteren. Az egyik sztár most a Blood Sport, ami a véradást és a számtógépes játékot vegyíti magában. A cucc egyszerűen működik, egy force feedback-es kontrollert kötöttek össze a vérvételhez való orvosi eszközökkel. Ha a játékban (FPS-ekről van szó természetesen), találatok kapunk rögvest vért vesz tőlünk. Az egész profin meg van tervezve, van egy limit, tehát ha lúzerek vagyunk nem fogunk elvérezni soha. A "találmány" egyszerre több játékost is tud kezelni, gyakorlatilag így próbálnak önkéntes véradókat szerezni.

A legpofátlanabb csetes program

2014. november 24. - dismay22

A Beam Messenger Real Time nem cicózik, a cseteléskor folyamatosan kijelzi a másik mit ír online az alkalmazásba. Rögvest látjuk, mit javít, mit vont vissza stb. Előnye, hogy olyan mintha élőben beszélgetnénk a partnerünkkel, viszont bromira idegesítő, hogy látjuk mit bénázik, és ugye erre figyelni kell. Szerencsére nálunk nem elérhető még, de valószínűleg az Y generáció eléggé rá fog kattanni. Nekik még van idejük erre.:)

A Jolla és a táblagép története

2014. november 23. - dismay22

A finnek nem adják fel a Jolla-val. Táblagépet fejlesztenek a Sailfish operációs rendszerre támaszkodva. A cucc annyira népszerű, hogy 2 óra alatt meg lett hozzá a zseton az Indigogo oldalán. Jövő májusban debütál, hozza a manapság divatos tabletek minden csínját és bínját: 2 GB RAM, 32 GB háttértár, 4 magos 1.8-as processzor és a legújabb 2.0-ás oprendszer. Az ára pedig kb. 200 dollár lesz csupán, igaz kicsiben gondolkoznak 1000 darabot dobnak majd elsőre a piacra. 

 

Bitwig Studio 1.1

2014. november 19. - dismay22

Az Ableton Live ellenfele végre nagykorú lett! A kiugrott mérnökök terméke a Bitwig Studio, kicsit más filozófia, sokkal inkább a zenészekre és producerekre figyel a cucc és tele van egy halom speciális effektussal. Sokan nehezen fogadák el azt, hogy az első verzió után szinte 2-3 heten jöttek ki a foltok hozzá, de végre elérkezett az első hivatalos komoly verzió egy halom meglepetéssel. Ha valaki tényleg DAW cuccokban utazik ez a program megér egy misét számára valószínűleg. Kissé felkavarja az unalmas zenei szerkesztő alkalmazások posványos állóvizét. Mellesleg német és precíz zenegyártásra való, semmi másra.:)

A lehetetlen bringa

2014. november 18. - dismay22

Az Impossible Bicycle tényleg elképesztő, legalábbis a méreteiben. Hordozható, hajtogatható, kiválóan alkalmas, hogy munkába járunk vele a zsúfolt nagyvárosokba és ott betegyük a szekrényünkbe. De romkocsmázni is öröm vele, hiszen magunk mellé tehetjük, így senki nem tudja ellopni és nem is foglal sok helyet a szék alatt. Mellékesen nem is kell hajtani, mert elektromosan működik, nincs is rajta pedál. Egy feltöltéssel 25 kilométert tud megtenni. Sajna 81 kg-ot bír el csak, az ára pedig mindössze 430 dollár lesz. További infó a projektről ezen a linken érhető el.

A kecskeszimulátor a mennybe megy?

2014. november 17. - dismay22

Lehet, hogy unták már a felhasználók a híres és nevezetes kecskeszimulátort 2014 leghülyébb játékát? Mindenesetre az új foltozásban már átalakul MMO-vá a játék legalábbis külsőleg. Nem kell azért a fejlesztőket komolyan venni, de úgy tűnik ők már bármire képesek. Láthatóan a neten minden elmebeteg ötletből lehet aranytojást tojó tyúkot is csinálni, hiszen a Steam-en veszik, mint a cukrot ezt a játékot. Minden geeknek és rendszergazdának kötelező bizonyos IT cégeknél ismerni is a Goat Simulatort, mint kiderült.:)

Fotót nyomtatni telefontokból?

2014. november 17. - dismay22

Már ezt is megtehetjük nemsokára, legalábbis a Prynt nevezetű startup ezt szeretné elérni. Az ötlet nem új, a Polaroid anno már csinált ilyet az okostelefonkorszak előtt. A tachnológia itt az, hogy a mobilunk Bluetooth-on keresztül áttolja a képet a tokba, ami kinyomtatja a képet rögvest. Hátránya sajnos, hogy egyszerre csak 1 képet tud készíteni, mert a fotópapírt bele kell tölteni, maga a metódus 50 másodpercet igényel, hogy kész alkotás szülessen belőle. Ha már kész termék lesz azt ígérik akár 30 társa papírral is el fog boldogulni majd.

NoPhone

2014. november 16. - dismay22

A Kickstarteren ma már mindent el lehet adni, legalábbis erre példa a NoPhone akciója. A kampány már elérte a kemény 5000 dolláros célját, sőt már 18.000-nél tart. Mit is kap a nép ezért? Egy 12 dolláros téglát, amivel semmit nem lehet csinálni, de főleg telefonálni nem, erre utal a neve is. No technológia, no Phone! Van belőle már NoPhone 1 Selfie változat is (18 dollárért), ami abszolút hacker biztos. Poénnak jó a dolog, de működik a business is, mert már több, mint 1500 darabot megrendeltek belőle.:)