Ponte.hu

Távirányított rovarok

2015. március 17. - dismay22

Az amerikai Berkeley Egyetem és a Nanyang Műszaki Egyetem kutatói megoldották a rovarok távirányítását. Az általuk kifejlesztett miniszámítógép a bogarak izmait képes befolyásolni, hogyan mozogjanak a szárnyaik. Egy miniatűr adóvevőt kell csak felszerelni a hátukra és máris megmondhatjuk merre is repüljenek. Mivel egy-egy rovar a testének a többszörösét is képes cipelni nincs gond a rászerelt számítógéppel sem. A "találmányt", a távirányított rovarokat katasztrófák idején illetve megközelíthetetlen helyek feltérképezésére szeretnék majd felhasználni, meg nyilván kémkedésre, amire leginkább alkalmas az élő drón.

Nyomtassunk palacsintát!

2015. március 13. - dismay22

2015 a 3D nyomtatók éve, nyilván mindenki nyomtatni akar mindent akkor, ha már lehet. A legelképesztőbb ötlet a PancakeBot, amit Miguel Valenzuela készített. Az első változatot LEGO-ból készítette 2013-ban. Ma a Kickstarteren koldul hozzá 50.000 dollárt, hogy ipari változatban is eladható lehessen a "palacsintakirály". A cucc elég primitív a rendes 3D nyomtatókhoz képest, 430x210-es teflon bevonatú munkapaddal rendelkezik, elektromos a fűtése és egy tubusból kerül a a palacsinta a felületre. Mindenféle alakot lehet vele nyomtatni, csak a képzeletünk szab határt és a kreativitás. A végső változat pedig vákuum és sűrített levegő segítségével kerül az asztalunkra. Egy problémája van, ugyan van hozzá okostelefonos tervező alkalmazás, de csak SD kártyával működik a nyomtató. A Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolat még a jövő ígérete.

 

Igazi geek: internetkávézóban lakni

2015. március 11. - dismay22

Nehéz az élet eddig is tudtuk a geek fiataloknak japánban, de azt senki nem gondolta volna, hogy a munkájuk miatt az internetkávézókban laknak ténylegesen. Ehhez képet a magyar startupperek meg a Kaptárban vagy a Loffice-ban tolják az ipart vagy egy multinál már eleve side project-ként.:)

 

Zeroth, az új mobilos platform

2015. március 09. - dismay22

A Qualcomm már a jövő kognitív számítástechnikai platformját készíti, fedőneve Zeroth és az okostelefonjainkat akarja felturbózni. A lényeg az, hogy képes a hardver/szoftver combó a tanulásra, vagyis egy idő múltán minden szokásunkat megismeri a kütyü. Kezdetben mit fotóztunk, aztán már tudja előre megint macskákat akarunk és így állítja be a kamerát a mobilon az optimális szőrös állat képre funkcionálva. A Zeroth egy mesterséges intelligencia, ami az okostelefonunkba beleköltözve akarja becserkészni a körülöttünk lévő világot. Leghamarabb jövőre fogunk ténylegesen is találkozni vele, igaz a mintákat már a gyártók tesztelhetik.

 

A spártaiak már itt vannak

2015. március 06. - dismay22

Vagyis a Microsoft mindent akar vinni, nemcsak új operációs rendszert tol az arcunkba, hanem egy új böngészőt is a Spartant. Igaz aki tényleg ad magára ma is már Chrome-al tolja vagy Yandex-el, ha perverzebb és az Opera sem megvetendő (hardcore arcoknak ott van a Vivaldi). A Firefox is fut meg, most nagyon kaparnak a csetes és videós cuccukkal. Mi jöhet még, tényleg a Microsoft mindent visz 2015-ben?:)

 

Szezám, tárulj fel!

2015. március 06. - dismay22

Ma már minden lehet okos, sőt annak is kell lennie. A zárak is eljutottak az ontogenezis eme szakaszába. A Sesame nem egy nagyon bonyolult dolog, a régi zárat sem kell kicserélni, de kapunk hozzá egy okostelefonos alkalmazást, ja meg elektronikát is. Ezzel is kinyithatjuk utána az ajtót, de szóban is parancsolhatunk, mint az Ali Babában az ajtónak, de van kopogásos "Poltergeist" opció is, ha lusták vagyunk. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet minden rokonunknak is adhatunk spéci kódot, így nem lesz nehéz lebuktatni a hűtőt titokban megdézsmáló nagymamát sem végre. A zár majdnem másfél évig bírja egy feltöltéssel, az ára 100 dollár, a Wi-Fi-s kicsit drágább. Kérdés a betörők mikor is hekkelik meg először ezt a geek zárat?

MWC 2015: a VR-ben látja mindenki a jövőt

2015. március 05. - dismay22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nagyon rákattant mindenki így 2015 elején a VR megoldásokra, szinte hetente jönnek ki újabb sisakok vagy szemüvegek és egyéb virtuális műalkotások. Kérdés persze, hogy a ma még otromba és kissé nehézkes cuccok tényleg mikor használhatóak fel "éles" helyzetekben és nem csak a játszadozásra lesznek mint még ma alkalmasak.

Az Android behódolt az almás cégnek?

2015. február 27. - dismay22

Nagy a harc az okosórák terén, mindeki áprilisra vár, hogy az Apple bemutassa a saját verzióját. Ezért is lehet meghökkentő, hogy a Google a Wear rendszerét rászabadította az iPhone-ra. A videóban egy Moto 360-on és egy almás telón is megjelennek az okosóra üzenetei, igaz ez állítólag még csak egy demó, de ki tudja mi jöhet még.

 

A jövő már megtörtént

2015. február 26. - dismay22

Legalábbis a Microsoft szerint. Tudjuk nagyon izmoznak, hogy letolják az almás céget és a linuxos geek nyomikat az új 10-es mindenható rendszerükkel. Szép ez az elképzelés, csak ugye ki hisz nekik, ha ennyi ideig elbénázták ezt a lehetőséget. Még egy Steve Ballmer sem viseli el, mint bűnbak majd, ha belesülnek a nagy igyekezetbe. De azért mindenkit érdekel mire jutnak, a Nokiás mobiljaik nem annyira rosszak?:) 

 

Advocatus Diaboli: a Google mesterséges agyának rettenete

2015. február 26. - dismay22

Siri vagy Cortana, a Google betámad, kitalálták a nevelhető mesterséges intelligenciát. (Azon olvasóknak, akinek nincs gyereke ez a világ legnagyobb szopása mellesleg, Nincs hülyébb egy kis bunkócinál soha sem és évekig tart a benevelése a társadalomba:)). Amúgy nincs új a nap alatt, mert a nemrég felvásárolt DeepMInd Technologies találmányát turbózták fel csupán. Állítólag majd az új szoftver képes felismerni a problémákat, játékokkal már elég szépen elboldogult a tesztek szerint. S. Hawking sírt ugye mert eljő a Skynet kora, de ha ma így működik ez a gépi tanulás, akkor még van elég időnk megelőzni az uralmukat. érdés Elon Musk-ot elrabolják-e majd az idegenek vagy megvárja a robotokat a marsi túra előtt?:)

Pressenger: menekülés az anyós elől

2015. február 25. - dismay22

A Pressenger egy magyar fejlesztés, ami arra a már régóta égető problémára hozott megoldás, ami az okostelefonok uralma alatt már sokak életét megkeserítette, vagyis miért is zargat valaki már megint minket? Vagyis fontos ügyben hívnak vagy pedig csak megint valamilyen szaros szolgáltatást akarnak ránktukmálni. Nem mindegy mert ha pl. egy staff meetingen éppen a cégünk jövőjéről tárgyalunk feleslegesen idegesítjük fel magunkat az anyós baromságaival megint. A Pressenger gyakorlatilag a rosszemlékezetű MMS ráncfelvarrott változata. Egy fotóval illusztrált szöveget kapunk a hívás mellé, így láthatjuk, hogy ki az és mit is akar. Ha éppen ne vagyunk olyan hangulatba elküldhetjük a jó büdös fenébe egy gombnyomással. A cucc egy instant üzenetküldő, de nem a Viberre kell gondolni, nem külön alkalmazás, hanem a hívásokba piszkál bele. Persze ahhoz, hogy lásuk ezt telepíteni kell, de ismerőseinknek is ajánlhatjuk SMS-ben és a többi mai közösködős alkalmazásokban is. Érdemes feltelepíteni az ingyenes (Android és iOS) alkalmazást, mert végre van menekvés az anyós kéretlen hívásai elől.:)

T. S. M. P.: zenélni gesztusokkal

2015. február 24. - dismay22

Mi van akkor, ha kombináljuk a festészetet, a MIDI-t és még zenét is csinálunk az egészből? Ez lesz a Touch Sensitive Musical Painting, amit Sophia Brueckner követett el. Az ötlet már régóta érett, mindenki utálja ugyanis a hagyományos "tekerős" és gombos MIDI interfészeket, elég körülményes kreatív zenei munkát végezni velük. Másrészt a zenei projekteket is másként próbálta megközelíteni a művész, magát a kompozíciót szerette volna egyszerűsíteni. Tudjuk ma már az Ableton és a Bitwig szoftverek idején nem kell a hagyományos szolfézs háttér, hogy valamilyen zenei opuszt el tudjunk készíteni. De ha ezt még vizuálisan és gesztusvezérléssel is kiválthatjuk nem marad más, csak a szabad fantázia és a korlátlan zene öröme. Mindent lehet, amit egy Photoshopban már kipróbáltunk, csak nemcsak grafikai anyag, hanem zenei produktum is lesz a vége a fáradozásunknak.

 

Beam: Projektort a villanykörte helyére!

2015. február 23. - dismay22

A projektor már a múlté, ha a Beam Kicstarteres projekt bejön a vásárlónknak és a befektetőknek majd. Villanykörte foglalatba is tolhatjuk ezt a projektort, vagyis az íróasztalunk lámpája is IT feladatra fogható végre szerencsére (E26, 27 foglalat jelenleg még csak!). Már csak Wi-Fi kell és jöhet a vetítés, persze kompromisszumokat kell kötnünk a LED-es cucc csak 100 lumen fényerőt eredményez (100 gyertya fényét), és csak 854x480 pixeles felbontásban működik még. Minimozira okés ez, vagy diavetítésre a gyereknek, a lényege nem is ez, hanem programozható androidos felületen és majd iOS-en is. Vagyis használhatjuk ébresztő órának, egyszeri feladatokra, mint receptgyűjtemény az asszonynak, vagy puskázásra az iskolában.:)

 

iPad még az Oscar-díjon is

2015. február 23. - dismay22

Az almás cég minden eshetőséget megragad, hogy reklámozza az iPad-et. Most éppen véletlenül az Oscar-díj gálájára időzítették a táblagépük filmes tulajdonságait reklámozó marketing anyagukat. A Make a film with iPad minden jelenetét egy iPad Air 2-vel vették fel.

 

A robot zenészek hajnala

2015. február 22. - dismay22

Régen mindenkit a zeneiskolába küldtek a szülei, hogy tanuljon valami muzikalitást. A legjobban azok szívtak, akik a hegedűt kapták meg életük első hangszereként. Nemcsak a szomszédok, de a szülők is megérdemelték, hogy Paganinit akartak a gyermekükből nevelni. Seth Goldstein is nyilván végigszenvedte eme procedúrát, mert elkészítette a Ro-Bow kinetikus szobrát, ami nem más, mint egy robot, aki képes bármilyen zenei hangfájlt lejátszani profi módon egy hegedűn. Úgy tűnik 2015 tényleg a robotok éve lesz, reméljük nemsokára a Zeneakadémián is lesz robot-vonósnégyes és digitális-szimfonikus zenekar. Már csak a karmestert kell gépi hasonmására cserélni és a közönséget, mert ki hallgat ma már komolyzenét, csak a sznobok nem?:)

2015 a kecske éve

2015. február 20. - dismay22

Mark Zuckerberg kénytelen volt a felesége rokonsága miatt megtanulni kínaiul. Az alábbi videóban éppen mandarinul mond újévi köszöntőt. Nem is árt ez,hiszen lassan hazánkban is érdemes kínait felvenni második nyelvként, legalább egyszerűbben elboldogulunk a józsefvárosi piacon.

A Skynet még nem falt be minket

2015. február 19. - dismay22

Kömlődi Ferenc nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia kortárs pestisként támadna és semmisítené meg az emberiséget, mint azt nemrég sok neves elme (S. Hawking és E. Musk) is vizionálta. Mindez bulvár médiás rémületkeltésnek tűnik leginkább, de azért érdemes megnézni mi is az a MI 2015-ben (becsületes nevén ángliusul AI). Mielőtt a gépek által uralt emberjobbágyokról vizionálnánk a tényeket is figyelembe kell venni. A valóság soha nem olyan, mint a filmekben, a Mátrix egy olcsó vásári mutatványos társulat előadása volt csupán. Szegény Alan Turingból is egy majmot csináltak a Kódjátszma című filmben. Mi is pontosan akkor a mesterséges intelligencia és mire is képes még ma? Féljük vagy röhögjük az önjelölt digitális Nosztradamuszokat?