Ponte.hu

A csótány és a Dolgok Internete

2016. február 02. - dismay22

Már a csapból is a Dolgok Internete folyik, az okosotthon már a magyar Telekom kínálatába is bekerült. Azok akik igazán képben vannak ezzel a buzzword-el tudják ilyen miniszámítógépekkel, mint az Arduino és a Rapsberry Pi lehet barkácsban megoldani ezeket az okos dolgokat és pl. kiválóan lehet időjárásmérő állomásokat, kamerákat és akvapóniás cuccokat vezérelni velük. Van viszont egy szokatlan felhasználási metódus is, felokosíthatunk vele rovarokat pl. csótányokat. Csak egy Arduinos szett kell és 30 dollárból már lehet nekünk is felokosított és robottá varázsolt csótányunk is (a perui óriás a legjobb erre a célre). A részletes leírást, hogyan változtassuk át a rovart okos és kezes báránnyá ezen a linken érhető el.

SuperHot

2016. február 01. - dismay22

 A virtuális valóság sokak szerint 2016-ban forradalmasítani fogja a pornó és a játékipart. Lehet, hogy igazuk lesz, mert itt az első olyan játék, amit majd tényleg csak VR-sisakban (HMD) lehet élvezni. Ugyan márciusra ígérik az Oculus Rift megjelenését, a SuperHot már a hónap végén 25-én megjelenik, hogy legyen majd mivel hentelni márciusban. A cucc a szoksos FPS, kicsit leegyszerűsítve, de a lényeg a látvány és a plasztikus virtualitás maga.A poén benne az idő kezelése mindenki lelassulva mozog körülöttünk, csak ha mi lépünk akcióba elevenedik meg a környezetünk is.

Elon Musk álma

2016. január 31. - dismay22

Nem a Tesla és a Mars meghódítása, hanem a Hyperloop. A csőposta ötletén alapuló vasút 750 kilométeres óránkénti sebességgel száguld, így gyorsabb lenne és hatékonyabb az USA városainak összekötésében, mint a légi közlekedés, mellesleg teherszállításra is alkalmas. A hétvégén volt Texasban egy designverseny, amiben a legjobb ötleteket meg is építhetik majd még 2016-ban tesztelés céljára. A Hyperloop állítólag már 2018-ban működni is fog, mert rögvest ugrottak a nagy befektetők az ötletre.

Kőműves helyett is jobb egy robot

2016. január 31. - dismay22

Már a kőműves szakmát is elérte a robotosítás divatja. Ez a robot a lenti videóban háromszor gyorsabban rakja fel a falat, mint humanoid vetélytársa és nem eszik és nem is iszik. Mellesleg vasárnap is tud dolgozni és éjszaka is. A robotok tényleg mindenhol elveszik az emberek munkáját lassan. 

Kétéltű drón a legújabb divat

2016. január 29. - dismay22

Drónokból soha nem elég. Ellepik a környezetünket, állítólag 2035-re mindenkinek lesz egy személyi drónja, mint most mobiltelefonja. Már a mezőgazdaságban is drónok dolgoznak, lassa az EU is szabályozni fogja őket, állítólag csak kijelölt helyeken lehet majd a regisztrált és rendszámmal ellátott pilóta nélküli repülőgépeket eregetni, mint a kutyákat a futtatókban 2018-tól. Kérdés mit fognak kezdeni majd a tisztelt hatóságok egy ilyen kétéltű drónnal, amit gazdája majd szeretne a strandra vagy a Balatonba is bevinni? Ki fogja majd ezt ellenőrizni, jön a drónrendőrség?

A Nokia nem adja fel

2016. január 28. - dismay22

Legalábbis az alábbi videó szerint még nagy tervei vannak a cégnek. Amúgy is lejár a Microsofttal kötött moratóriumuk, hogy nem gyárthatnak mobilt, de a filmet elnézve azért lesz még szavuk ahhoz mennyire lesz szép majd ez az új digitális világ. Még a végén majd az új trendekbe a VR és AR cuccokba is belekóstolnak. Régen jó dolgokat toltak, csak megmaradt bennük még valamennyi kakaó, vagy sem? Meglátjuk, mit is akarnak majd előbb vagy utóbb.

Az átlátszó napelem is megérkezett végre

2016. január 28. - dismay22

Ugyan a napelemeknek nagy jövőt jósoltak, mégsem voltak eddig hatékonyak sokak szerint, vagyis nagyon sokat kell kihelyezni belőlük, hogy tényleg meg is érje a beléje fektetett pénz már rövid távon is. A legújabb találmány, az átlátszó napelem megoldja végre ezt a problémát, hiszen az ablakokat is ki lehet használni és azokat a beüvegezhető felületeket, melyek azért jó ha átlátszanak, és eddig nem lehetett a Nap energiájának befogására használni.

Drónsport is van már végre

2016. január 27. - dismay22

Az USA-ban már engedélykötelesek és rendszámmal lehet csak drónokat eregetni, de mindenütt ott vannak a repülő szerkezetek. Van ahol a biztonsági őrök helyett használják őket, a precíziós digitális mezőgazdaságban is nélkülözhetetlenek már egy ideje. Várható volt, hogy a sportban is megkapják a méltó helyüket, hogy legyenek drónversenyek. A drónsport hivatalos neve Drone Racing League (DRL) és a szervezők minden csicsát bevetnek, hogy érdekesebb legyen, mint egy cirkuszi előadás. Nem maradhat ki ebből a sportból a VR sem, 2016 buzzwordje, ugyanis a drónokat ilyen szemüveggel tudják csak nagy sebességgel vezetni a pályákon  gazdáik, a drónzsokék.

Mire jó a VR?

2016. január 26. - dismay22

Mire jó a VR? Pornóra mondja mindenki vagy játékra és kiderül még nem tesztelt ilyet. Egy dologra biztos jó lesz végre ki tudjuk próbálni milyennek lát minket a macskánk valójában. A negyedik Catdance Film Festivalon mutatták be a Lost & Found: A Cat’s Eye View of Adoption VR verzióját. Itt egy olyan, ami szemüveg nélkül is bemutatja milyen érzés macskának lenni, a legklausztrofóbb amikor a macskahordozóba kerülünk. Elég szar érzés lehet háziállatnak lenni saját magunknál, Whiskas ide vagy oda.:)

A Tesla tényleg a jövő ígérete

2016. január 26. - dismay22

Állítólag már a mai 10 éves gyerekek nem is akarnak már jogsit szerezni, mert úgyis minden autó önvezető lesz nemsokára és ott van az Uber is vagy a Lyft. Valószínű az új Tesla reklám miatt még jobban megerősödik ez az elképzelésük, mert tényleg király és a jövő záloga a Tesla. Arról nem beszélve minden gyártó majd kidob egy ilyet, hiszen a CES-en jelentették be szabványosítják a connected car és a self-driving technológiát. Nyilván lesz majd népautóból is önvezető járgány a nép örömére. Itt a jövő egyétek!

A világ lassan felforr, mint egy leves

2016. január 25. - dismay22

 A tavalyi év volt a legmelegebb, mióta mérik egyáltalán hivatalosan a Föld hőmérsékletét egységesen. A NOAA (USA Óceán és Légkörkutató Hivatal) animációjából ez plasztikusan is kiderül. Nem kell félni 2016 nyarán sem fogunk fázni hazánkban nyáron. A legnagyobb tanulság az, tavaly 0,90 fokkal haladta meg az évszázad átlagát az átlaghőmérséklet, 2014-ben ez még csak 0,16 fok volt. Mi lesz itt 20 év múlva? Felforr majd a Balaton?

A mobilfizetés még mindig ritka, mint a fehér holló

2016. január 25. - dismay22

Ugyan lassan már minden gyártónak lesz valamiféle mobilfizetési megoldása még sem akarja ezt az istenadta nép a világ fejlettebb országaiban sem. Nem véletlen a Samsung megint nyomul vele, hátha csak rájönnek végre ez a jövő és nem a fránya bankkártya vagy a rendes papírpénzes analóg megoldás. Mondjunk nálunk egy CBA-ban nézne a magasan képzett emberi erőforrás, ha a POS terminálnál a mobillal balettozunk.

Lőjük ki a drónokat parittyával

2016. január 23. - dismay22

Minden jó dolgot a magyarok találnak fel, gondoljunk csak a golyóstollra például. Naná a drónokkal kapcsolatban is van valami hungaricum a tarsolyunkban. Az AMORES Robotics a parittya elvét használja egy gépjárművet ellensúlyként felhasználva a drónok kilövésére, hogy elérjék a megfelelő repülési magasságot. 8 méterre lövi ki a szerencsétlen drónt ez a cucc és így meg is adja neki a 7 méter/másodperces kezdősebességet.Táltos madárként repül a drónunk vele, csak nem biztos a fröccsöntött kínai után gyártott repülő robot ki is bírja ezt az sebességet.

Mindenki a TV-t akarja lecserélni a saját streaming megoldására

2016. január 22. - dismay22

Nyomul a Netflix és az okostévékből is Dunát lehet rekeszteni, a streaming media 2016-ban a legsikeresebben növekvő médiummá változott. Nem véletlen, hogy Tim Cook-ék sem akarnak kimaradni ebből, az Apple TV annyira jól sikerült, hogy érdemes reklámozni is, hiszen gyakorlatilag teljesen átalakítja a tartalomfogyasztási szokásainkat. Aki almás fan annak kötelező, aki még nem az is rá fog kattanni lassan.

Bevezetés a TOR lélektanába

2016. január 21. - dismay22

 Már titokban is facebookozhatunk hála a GYES-en lévő Mark Zuckerbergnek, így a deep weben keresztül is el lehet érni akár a közösségi médiáskodást. A Facebook 2014-től rendelkezik már .onion domain címmel mellesleg, ez ugye a Tor-hálózat kiterjesztése. Most jelentették be, hogy kész az androidos alkalmazásuk, ezzel bárki fejest ugorhat a web sötét oldalába. Ezt minden felhasználónak magának kell bekapcsolnia, ebben segít az Orbot, ami a Tor Project hivatalos androidos kliense. De mi is az a Tor, a gyorstalpaló videóból megtudhatja mindenki, aki nem nézte volna még a CSI: Cyber sorozatot.

Böngészőből soha nem elég

2016. január 20. - dismay22

Brendan Eich, aki feltalálta a Javascriptet és mellékesen a Mozilla társalapítója volt most új projektbe kezdet. Brave néven akar egy böngészőt készíteni, minden lehetséges platformra. Jókor van jó helyen, az Edge még keresi a helyét, a Chrome-ot most pofozzák ki, hogy kevesebb memóriát fogyasszon, a Firefox meg éppen átalakul. A Brave-ből még nincs letölthető verzió, de béta teszternek már lehet jelentkezni. Ki tudja mi lesz majd belőle.

A drónok egyre okosabbak lesznek

2016. január 19. - dismay22

2016 a drónok éve lett, szabályozzák is őket elég keményen már Amerikában. Látható az alábbi videóban már mozgásban lévő gépjárműre is le tud szállni egy ilyen repülő cucc. A legújabb CES-en bemutatott típusok már automatikusan követik gazdáikat is, szóval egy drón már tényleg megvalósította az okos gépek lázadásának beígért forradalmát. Nem kell félni jön a magyar szabályozás is majd hamarosan, ami kb. annyira lesz értelmes, mint a X. kerületi kutyarendelet, amikor is az ebeket kitiltották a közparkokból és kutyafuttatókban lehet csak őket legeltetni. Igen a magyar törvényben ott szerepel a tervezetben a kötelező drónröptető pályák ígérete.

Robotszakács főz már ránk és nem az asszony

2016. január 18. - dismay22

A CES agyament találmányai közül a legnagyobb sikernek a robotszakács örvendett valószínűleg. A Sereneti Cooki egyszerű, mint a faék, kiválasztjuk a mobilon a receptet, betoljuk a kis polcokra a hozzávalókat és máris dolgozik a robotkar és elkészül a kaja is egy idő után. Hogy hülyeiztos legyen egy a receptekhez tartozó adalékanyagokat előrecsomagoló céggel is kapcsolatban állnak, akiktől meg is lehet rendelni előre a hozzávalókat, felaprítva és konyhakész állapotban. Mindez olcsóbb, mintha az asszony főzne és gyorsabb is. Lehet, hogy ez a robot lesz a kaját házhoz szállító cégek nagy ellenfele, mint a most tüntető taxisoknak az Uber?

A virtuális valósághoz valós tér is kell sajnos

2016. január 17. - dismay22

Sokan nem tudják a virtuális valósághoz nemcsak méregdrága felszerelés, hardver és headset, de tér is kell, ha tényleg szabadon akarunk mozogni a képzelt valóságban. Olyan ez, mint az Xboxnál a Kinect, lakótelepi lakásban semmire sem lesz majd jó, mert nincs meg a TV és a szoba vége között a megfelelő távolság, hogy használni is lehessen. Az  Infinadeck ezt segíti előt, egy olyan kalitkában tudunk gyalogolni, amiben a VR terekben totális szabaságot élvezhetjük majd. Olyan, mint egy kicsinyített Holodesk a Star Trek sorozatból, de a mérete egy nagyobb zuhanyzófülkéé: 1.3 méter x 1.7 méter. Ezzel már majdnem valóságnak is fog tűnni a virtuális pampák vidéke.

CodeGirl

2016. január 16. - dismay22

Programozókból mindig kevés van, nem véletlen, hogy mennyire nyomatják a Kódolás óráját. Női programozó pedig ritkább, mint a fehér holló, pedig sokkal hatékonyabbak állítólag. A CodeGirl című film a női kóderek életébe nyújt bepillantást. A teljes filmet ezen a linken lehet elérni, ha valakit érdekel a téma.

Egyedül csak az ökör iszik

2016. január 15. - dismay22

Tudják ezt a dél-koreai robotfejlesztők is, hiszen a legújabb találmányuk egy robot, aki gazdájával iszik. Csak a kezébe kell adni a poharat és máris ivócimboránk lesz. Koccint és le is húzza a feleseket. Pihent agyú az ötlet, de ott Ázsiában a robot sokkal fontosabb és más szerepet tölt be az emberek életében, mint az mi itt Európában gondoljuk, ők ezt tök komolyan gondolják, tényleg társadalmi szükséglet, hogy legyen akár egy gépi társa valakinek.

Nyomtató is és robot is

2016. január 14. - dismay22

Minden lehet robotosítani ma már, így a nyomtatókat is. A kerekeken guruló minirobot átmászik a papíron és ahol kell nyomtat a felületre. Wi-Fi-vel működik és ugyan fekete-fehérben tud dolgozni, de gyors és kényelmes, bárhol használhatjuk, ahol le tudunk tenni egy A4-es papírt valamilyen sík felületre.

Nemsokára érkezik a Braille-ábécés okostelefon

2016. január 13. - dismay22

Vakok és gyengénlátók számra elkészült a világ első okostelefonja. A kijelzőn egyszerre 4 karaktert tud megjeleníteni ez a megoldás, de SMS, email és még weboldalak böngészésére is alkalmas a dél-koreai fejlesztői szerint. Ha minden igaz még 2016 első félévében meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban a Dot terméke, és táblagépet is szeretnének majd készíteni eme metódus szerint.

A bőrönd ami követ minket

2016. január 12. - dismay22

A CES-en voltak agyament találmányok, az egyik legjobb a Nua Robotics robotbőröndje volt. Nem tud sokat az okostelefonunkhoz kapcsolhatjuk Bluetooth-al és ha mozog a mobil, akkor követi azt szorgalmasan. Persze azért van benne egy kis trükk egy kamera is van a bőröndön, így ki is kerüli az akadályokat, melyek elé kerülhetnek. A cucc annyira népszerű lett, hogy a Nua következő dobása az okos banyatank lesz.

9 évvel ezelőtt kezdődött minden

2016. január 11. - dismay22

9 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az iPhone-t, aztán amikor nyáron elkezdték forgalmazni a világ gyökeresen megváltozott.Igaz ez 2G-s volt és 4 és 8 GB-os és 500 dollárba került, de több ujjall is lehetett használni már (multi-touch). 2016-ban pedig mindenki várja a 7-es verziót, ami megint valami nagy dobás lesz, ha minden igaz.