Ponte.hu

Google I/O 2016: Project Tango, avagy a mobilos kibővített valóság már júniusban támad

2016. május 21. - dismay22

larger-16-lenovo-projecttango-concept1_1.jpg

Nem élhet a Google sem kibővített valóságosdi nélkül, ha a konkurencia annyira nyomul vele, mint a lassan ipari sztenderddé váló HoloLens. Persze még a redmondi cégnél is nagyban kalapálják az SDK-kat hozzá és próbálják valamire foghatóvá tenni a mindennapi életbe is az AR-t. Úgy tűnik a Google-nek már ez sikerült is, mert remek partnert találtak hozzá a Lenovoban, aki június 9-én mutatja be az első Project Tango-s mobilt a világon a cég stratégiai konferenciáján San Francisco-ban (Lenovo Tech World).

lenovo-and-google-showcased-the-first-project-tango-smartphone-at-ces-2016.jpg

Maga a Google kibővített valósága egyfajta ipari okostelefonos sztenderd kíván majd lenni, a belső navigációt alakítanák át vele radikálisan, de a 3D játékkörnyezet is benne van a pakliban (igaz arra most a virtuális valóság nyomja rá a bélyegét, de ki tudja mit hoz a jövő a Star Wars-os hologramos sakk is egy új játékos trendet hozhat, ha megvalósítják majd a tabletop játékokat lehet velük az AR terekbe belecsempészni rendesen).

lenovo-project-tango-750x400.png

Mindenesetre a Lenovo a Motorola megvásárlásával elég nagy előnyben van a konkurenciával szemben, júniusban egy radikális új mobiltechnológiát mutatnak majd be, aminek az egyik eredménye a Project Tango. A Google I/O 2016 fejlesztői konferenciáján is volt szó a kibővített valóságról, nyilván nagy tervei vannak vele a kereső cégnek. Nem hagyhat ki semmilyen adódó alkalmat, hogy kimutassa a foga fehérjét, hiszen jelenleg ők a világ vezető ICT cége, folyton folyvást bizonyítaniuk is kell emiatt.

Project Ara: a Google sokat emlegetett moduláris mobilja végre jövőre a valóságban is bizonyíthat

2016. május 21. - dismay22

maxresdefault_2_1.jpg

Ugyan a Project Ara-ról minden évben lehetett már hallani, hogy egy moduláris és tökéletesen perszonalizálható és örök életű vagyis halhatatlan mobillal rukkol elő majd a kereső-óriás (mindig a jövőben). Mindenki vaporware-nek vélte, hiszen mit szólnak majd ehhez a hardvergyártók, ha csak a moduláris kiegészítőket veszik meg a kedves vásárlók. Hamar éhen halnak, hiszen ma egy-egy mobil nem 3 évet (a kötelező tervezett elévülésnek megfelelően), hanem 7-8 hónapot sem tölt a felhasználója zsebében, hiszen mindig van új és jobb.

maxresdefault_7.jpg

Ugyan az LG5-ös is használ ilyen LEGO-szerű modularitást már, még messze vagyunk a beígért all-in-one megoldástól, amikor is majd kényünk és kedvünk, valamint a megfelelő eseményhez, mint a ruhánkat választjuk meg a mobilunkat. Túrázás esetén egy hardcore változatot, a ballagásra meg egy elegáns minimált például. Attól függően, mire akarjuk éppen használni: hangfalakat, kiegészítő kamerát és vakut is tolhatunk bele, de új kijelzőt is akár.

project-ara.jpg

Úgy tűnik a Google megunta, hogy mindig ezzel szívatják mikor készül el a jövő mobilja, így már a jövő évben a kezünkbe kaphatjuk a moduláris okostelefont. Ami a realitás talaján maradva csupán 6 modulból áll szerencsére, ezeket cserélgethetjük benne.

project-ara_2.jpg

Sajnos a kijelző és a processzor nem upgradelhető, de brutális aksival kitolhatjuk az üzemidejét majd. Nyilván a kereső-óriás is azért döntött így, hogy a kecske és a káposzta is megmaradjon: ad valamit az eredeti ötletéből a népnek, hogy ne lázadjanak és nézzék hülyének, de nem szeretne a hardvergyártókkal sem összeveszni az iparág bedöntésével.

project-ara-module-developers-kit-6.png

Kell neki a konkurencia is, hogy minden termékét el tudja sózni most a nagy virtuális valóságosdi igyekezetében, a Daydream idején. Az üzlet pedig üzlet marad, a felhasználó mindig is a tápláléklánc végén fog kullogni, örüljön, hogy él és majd cserélgetheti, mint egy majom a Project Ara-ban a modulokat.

Google I/O 2016: Daydream, avagy mit is akar a virtuális valósággal pontosan a kereső-óriás

2016. május 20. - dismay22

7.jpg

Jó taktikának ígérkezik a virtuális valósággal kapcsolatban a kivárás minden cégnek, hiszen a Google is csak most az év közepén rukkolt elő a megoldásával. A Daydream platformjával, ami ugye egy új ökoszisztémát jelent és az Android N-es operációs rendszer szerves részét képezi majd. Vagyis ha a felhasználója majd akarja akkor kapcsol csak eme virtuális valóság üzemmódba.

daydreamlogo.jpg

De minő meglepetés a hagyományos szolgáltatásai is elérhetőek lesznek a VR változatban, tehát mind a Photos, a StreetView és a Tecső és társai. Nagyon hiányzott ez minden médiás cégnek, mint egy falat kenyér, így nem véletlen a Hulu által mostanában megszorongatott Netflix is azonnal rácuppant a dologra és lesz nekik is Daydreames felülete. Sőt hogy a lúd legyen kövér már a hardvergyártók is ott sorakoznak a ZTE, a Samsung, az Alcatel és a HTC, de a Xianomi is már egyezkedik a Google-el.

google-daydream.png

Az alábbi videóból pedig kiderül pontosan hogyan is akarják ezt a virtuális valóságot mindenki számára elhozni, végre valaki aki nem szállt el a valóságtól, hanem objektíven nézi mit lehet kezdeni a VR-al. Persze az első fecskék majd csak ősszel jönnek, ki tudja mások mit lépnek még erre, a lényeg az a felhasználó járjon majd jól vele.

Adobe Spark: a jövő kreatív webes és mobilos mindenese megérkezett

2016. május 20. - dismay22

adobe-spark-5-1024x576.jpg

Az Adobe halad a korral és rájöttek nem lesz mindenkiből valószínű időhiány miatt Photoshop guru soha. Így a ma divatos webes és mobilos trendeknek megfelelően kihozta az egyszerűsített és amatőröknek is sikereket garantáló Spark megoldását, hogy néhány egeres mozdulat után látványos kreatív dolgokat tudjanak elkészíteni mobilon is a közösségi médiás felületekre, web történetekbe és animált videókba.

adobe-spark-new-design-tools-v2.jpg

Hogy még egyszerűbb legyen a dolog rögvest 3 külön alkalmazásba gyúrták az eredetileg Adobe Post appot: így lett a Spark Page, Spark Video és Spark Post. A célcsoport a kreatívitással megáldott vagy elátkozott felhasználó vagy egy kisebb KKV, de bloggerek, marketingesek és diákok is tudnak egyszerű és ütős vizuális cuccokat gyártani vele anélkül, hogy kifizetnének egy nagyobb összeget profi dizájnereknek feleslegesen. A Spark eleve úgy készült, hogy ne kelljen vele sokat tökölni és gyorsan lehessen kitolni a közösségi médiás felületekre bármit vele (manapság már minden közösségi médiás felület amúgy is) percek alatt.

adobe-spark-web-projects1.png

A Spark Post grafikás dolgok készítésére lett kihegyezve, így egy lebutított Photoshophoz vagy InDesignhoz hasonlítható némi túlzással első blikkre. Hiszen vannak benne rétegek, szűrők és képek szerkesztését lehet vele kivitelezni. A legjobban valójában a Canva megoldására vajaz, könnyedén lehet vele grafikákat összedobni percek alatt, közösségi médiás menedzsereknek így kötelező darab lehet.

kopbeeld.jpg

A Spark Page már a webes történetek elmesélésére született, magazin stílusban tudunk sztorizni vele, de fotós albumokat, online lapokat és riportokat is könnyedén össze lehet vele dobni. Tulajdonképpen ez lenne a webszerkesztő alkalmazás a csomagban.

maxresdefault_6.jpg

Végezetül a Spark Video az animációkra lett felturbózva, filmes tartalmakat lehet vele szerkeszteni, de szöveget, hangot képeket és ikonokat is dobhatunk az Opus Magnumban és az egészet egy videóba renderelhetjük majd a végén.

extremetech-banner-built-with-adobe-spark-640x640.jpg

Maga a Spark arra lett kitalálva, hogy táblagépen, pontosabban iPad-en tudjuk a legjobban kihasználni (iPhone-on is működik de kicsit nehézkes ezen kreatívkodni), mivel csak iOS-re jött ki még véletlenül, a zöld robotosok ismét szívnak a Google miatt valamiért vagy csak az Adobe fejlesztő mérnökei rasszisták tulajdonképpen. Mindenesetre a Spark ingyenes, visszafelé is kompatibilis, mindenkinek ajánlható, aki gyorsan szeretne látványos cuccokat tolni a közösségi médiára egyszerűen vér, könnyek és veríték nélkül. 

A kibővített valóság Poklában: a jövő már elkezdődött és folyamatosan felcímkézik, hogy mindig el tudjunk igazodni is majd benne

2016. május 20. - dismay22

augmented_reality_03.jpg

A nagy virtuális valóságosdiban szinte mindenki elfeledkezik a ma már az iparban és a dolgos hétköznapokban is működő "talpas" változatáról, a kibővített és kevert valóságokról (AR-MR). A Microsoft HoloLens megoldása, az egyszerű, a világot számunkra segítségként felcímkéző okosmobilos AR megoldásokat ugyan még kevesen használják, de ténylegesen működnek.

keiichi_matsuda_2.jpg

A Google Glass is köszöni jól van, az iparban és a repülésben alapvető használati eszköz ma már. De mi van akkor, ha eme technológiákat egyszerre szabadítjuk rá az utca emberére? Egyszerűen a kibővített valóságos Pokolba kerülünk, hiszen akár akarjuk, akár nem mindent folyamatosan kommentelnek és címkével látnak el az okulásunkra.

keiichi-matsuda-ar-banner.jpg

Az a digitális szemét, amit reklámblokkolókkal a 2D-s weben el tudunk kerülni, most a való világban mind körbevesznek pofátlanul minket. Minden valamit el akar mondani magáról, mert fontosnak véli az üzenetét, mi végett leledzik eme földi siralomvölgyben. Mellesleg azonnal ránk is akar sózni valamit, mert marketing ma már minden, minden üzenetnek kettős vagy többes értelme van: a vásárlás a lényeg és a birtoklás, hogy nekünk is lehetne, csak fizetni kell érte.

keiichi-matsuda-hyper-reality_dezeen_01_644_1.jpg

Keiichi Matsuda videója remekül fogja meg azt az állapotot, amit ténylegesen nyújthat egy működő kibővített valóság ipar. A hiper-realitás borzalmát, amikor a reklámok a pofánkba másznak már ténylegesen és gyakorlatilag kiderül, teljesen feleslegesek vagyunk már mi emberek ebben a Szép Új Kibővített Világban.

keiichi-matsuda-hyper-reality_dezeen_01_644_2.jpg

A gépek és az intelligens botok, de a mesterséges intelligenciás marketingmegoldások is vígan elbeszélgetnek magukban, hiszen nincs szükségük emberi erőforrásra. Csak feladatuk van, magukat ellenőrzik és javítják és tanulnak folyton folyvást. Mi hiányzik önnön tökéletességükből még: semmi, nekik ez a Mennyország.

Rawr Messenger: van élet a botok és a Google Allo-n túl is, itt a 3D avatáros cset végre

2016. május 19. - dismay22

rawrmessenger-930x391.jpg

Hiába izzad Mark Zuckerberg a Messengerével és a botjaival és tegnap feleslegesen mutatta be a Google is az Allo nevezetű mesterséges intelligenciás okos csetes programját a finnek megint beleköptek a nagy csetes mennyország levesébe. Azt lehet tudni, hogy a Snapchat sem a szofisztikált felhasználói, hanem az agyament ötletei és grafikus videoszűrői miatt népszerű a fiatalok között.

crotch_kick_0.gif

A sima cset már megmosolyogtatja ezt a generációt és öreges baromságnak tartják, legyen benne bármennyi bot vagy mesterséges intelligencia. Ők nem olasz éttermet akarnak keresni és CNN vagy TechCrunch híreket olvasni, hanem a való világot szimulálni benne, annak a szagos és színes műanyag voltával egyetemben.

c988abed174dea9e0a91045e44bc661d.jpg

A finn fejlesztésű Rawr Messenger-ben 3D avatárokkal tolhatjuk a felesleges időt eltöltés művészetét, vagyis a csetelést végre. Teljesen testre szabhatjuk virtuális képviselőnket egy gyors regisztrálás után és becserkészhetjük ismerőseinket azonnal akik döbbenten nézik mi a fészkes fene ez. Eddig nem tűnik nagy truvájnak, a Second Life is hasonlóképpen működik. Itt jön a nagy csavar, az avatárjaink interakcióba tudnak lépni egymással, attól függően milyen parancsokat adunk nekik a hashtagekkel.

c6166c528b545d4be559f871e9cfddca.jpg

A #kiss hatására pl. megcsókolja az aktuális avatárt a képernyőn virtuálisan. Kicsit fura ez így elsőre, de a finn fejlesztők célja az volt, hogy túllépjenek a kissé már elcsépelt és unalmas sticker-ek, emojik és animGIF-eken végre. Gyakorlatilag mindenre képes az avatárunk, mint a való világban, persze ehhez kell a másik fél engedélye is. Kb. 100 animációból válogathatunk most az induláskor már (twerkelni is lehet benne a csajok nagy örömére:)).

screen322x572_1_1.jpeg

De vannak érzelmek is talonban, ha nem akarjuk tapogatni a virtuális csetes társunkat pofátlanul, és maradtak az univerzális nyelv eszközei is, az emojik bénáknak segítségül. Az animációkat azonnal végrehajtja a Rawr, ha leírjuk azokat, szóval érdemes vigyázni vele, a program a Natural Language Precessing technológiát használja ehhez. Vagyis ha beírjuk azt "What time do you want to meet?" akkor az animációban az avatárunk az órájára néz majd rögvest a karján (már ha raktunk rá órát a karakterünk megtervezésekor, mert teljesen magunkra szabhatjuk az avatárt, de elszállhat a fantáziánk is végre).

screen322x572_3.jpeg

A Rawr kissé hatásvadász megoldás, próbálja az animációkban az éppen aktuális szkrínédzserek trendjeit szolgaian követni, vagyis amint megjelennek a való világban itt is alkalmazni lehet majd őket (már ha tényleg rákattan erre mindenki, ahogy a fejlesztői remélik). Van még egy érdekes dolog benne, ez a Globetrotter mód, vagyis ha turistáskodunk, akkor helyi erőkkel és bennszülöttekkel is ismerkedhetünk, akikkel ha szerencsénk van a való világban IRL is találkozhatunk. Vagyis mindenhol lehetnek majd barátaink a Rawr-nak köszönhetően. Szép remények, kérdés tényleg rákattannak ebben a botos és Allo-s időben vagy sem.

Az eBay Ausztráliában haladva a korral már VR-ben tolja az ipart

2016. május 19. - dismay22

maxresdefault_5.jpg

Az eBay ausztrál leányvállalata már a virtuális valóságban bízva megnyitotta első VR-boltját a nagyközönség előtt. A cuccokat Samsung Gear VR-el is meg lehet tekinteni, de gondolva a nagyközönség kíváncsiságára 20.000 Google Cardboard-ot is szétosztogattak "Shopticals" néven.

electronics-web.png

A bolt a helyi Myer nevezetű e-kommersz céggel működik együtt, több, mint 100 termék 3D modelljét tartalmazza a katalógusuk, magát a virtuális rendszert egyszerűen csak Sight Search névre keresztelték.

womens-fashion-web.png

Az egésznek azért van értelme, hogy mielőtt a "Kosárba tesz" ikonra kattintana a kedves vásárló körbe tudja járni, meg tudja fogni mit fog majd vásárolni. Maga a vásárlás aktusa a szokásos módon zajlik, tehát a pénzügyi tranzakció még nem virtuális és nem lehet Bitcoin-al sem fizetni még sajnos. Maga a Sight Search amúgy elég eredményes jó beetetés, hogy az eBay forgalmát is megnöveljék Ausztráliában, mert kezdtek leszokni róla az emberek.

toys-web.png

Mindenesetre így el lehet játszani azt, hogy mint egy rendes boltban látják is a megvásárolandó portékát a vevők és nem vetődnek fantomra. Igaz maga a virtuális valóság is csalás, mert nemlétező terekben a valóság szimulákrumát látjuk csupán, csalni itt is lehet, szerencsére az eBay-nél van azért garancia is.

Google I/O 2016: a világ megváltása ismét elmaradt, a felhasználók kényelme fontosabb még, mint a jövő

2016. május 19. - dismay22

google-io-2016.png

A Google I/O-tól mindig valami nagy, világot megrengető dolgot vár az ember, de ez idén elmaradt (mint majdnem minden évben). A fejlesztői konferencia a fontolva haladást választotta, mindenből adott egy kicsit, amivel mások már előrukkoltak, csak csavart az eredeti ötleten egy kicsit. A lényeg az, a felhasználók jól érezzék magukat és ne pártoljanak el a cégtől (mert a Google a jövő záloga). Az eredetileg a keresésből élő cég, magát a keresés élményét és eredményét rejtette el új és kortárs megoldásokba. Így lett az Amazon találmányából az Alexa-ból hangvezérelt házicseléd náluk, a botok helyett intelligens mobilasszisztens az Allo, aki okosabb, mint gazdája, nemcsak szövegalapon, de videóban is kényezteti gazdáit.

_89733861_89733860.jpg

Elég jól ráfeküdtek a gépi tanulásra is, a mesterséges intelligencia előnyeit most már szinte az élet minden okostelefonnal elérhető területén tudja kamatoztatni az egyszeri felhasználó végre. A hangalapú kommunikáció aranykora következik az új megoldások miatt vélhetőleg, persze azért ennek is megvannak az árnyoldalai: mert képzeljük el, ha nincs hirtelen internet mit fog csinálni a bemutatón látható boldog család, az egész napjuknak lőttek (és hogy ez mennyire triviális dolog, mutatja a hétfői kőbányai nagy internetes leállás, amikor egy felhasználó miatt egy kerületben nem volt több óráig net a szolgáltató amatőrsége végett, de az okoslakások is ettől sebezhetőek a pesti ingatlan piacon ma, de nagyon).

ghlivingroom.jpg

Az új androidos operációs rendszer is mindent tud, mi szem és száj ingere, alapból a VR-t is támogatja majd a sok-sok mobilgyártóval szövetségben (a marketingesek viszont bénák, mert a nevét a felhasználók döntik majd el:)). De a virtuális valóság is a fontolva haladás következtében, majd szép lassan lép bele az emberek világába. A legjobb ötletük az új VR kontroller volt, de majd ősszel jönnek a nagy dobások, mert ugye az izmos cucc kell a tökéletes virtualitás eléréséhez, ezt ők sem tagadják és ez pénzbe kerül mindenhol és mindenkinek.

screen-shot-2016-05-18-at-1_34_30-pm-930x495.png

A nagy áttörést pedig csak akkor lehet elérni, ha tömegek ragadtak a másik virtuális oldalra, mint a Ready Player One regényben, ahhoz pedig a mindennapokba kell kötelezően belecsempészni a VR-t, a Google ezt a lassabb, de okosabb utat választotta. Aki mindenről tudni akar, miről hadováltak az ICT szakemberek (a szakállas szemüveges jövőkutató volt a legjobb), de nincs 2 órája az életéből itt megtalálja 10 percben azt, és láthatja merre megy majd tovább a világ a Föld boldogabbik felén.

google-daydream-vr-9-1500x844.jpg

Persze nem szabad elfeledni, ugyan a Google mindenkitől nyúlt most, de erősen, erre az imitációs technológiára még elég szép válaszlépések következnek 2016-ban. A lényeg az, fogyasszon a kedves olvasó olyan termékeket, amelyeket ma is használ, csak nem olyan szépek és színesek és szagosak. Még az ICT történelem alapja is az: az ismétlés a tudás anyja.

Felesleges már nyelveket tanulni, mert a Pilot fülhallgató valós időben tud már fordítani ?

2016. május 18. - dismay22

16-115021-pilot_in_ear_device_will_automatically_translate_languages.jpg

Ugyan minden portál úgy hirdeti, hogy nincs több nyelvi akadály a Pilot nevezetű új találmánnyal, ami a Google Translate felturbósított változata. Vagyis valós időben fordít, nem kell az okostelefon vagy a táblagép képernyőjével végre bűvészkedni. A Waverly Labs megoldása egyszerű: 2 fülhallgató, egy-egy a 2 különböző nyelven tudó egyed fülébe kerül, majd amint elkezd az egyik beszélni a másik tudja miről van szó, mert szinkrontolmácsként fordít a füles rögvest.

343bf56200000578-0-image-a-41_1463398864044.jpg

Maga a nyelvi fordítási processzus kivitelezéséhez azonban kell egy okostelefon azért, igaz a feltalálók nem közölték a nagyérdeművel melyik multi cég találmánya fut rajta (a Google a valószínűbb, de a Microsoft garázs projektje is egyre jobb ezen a nyelvi és gépi fordítási téren már 2016-ban). Maga a Pilot 300 dolláros áron kerül majd a piacra, persze ehhez az Indiegogo-n kell előbb a sorozatgyártáshoz való pénzt összekoldulniuk.

343bf57d00000578-0-image-m-36_1463398681380.jpg

Ki tudja addig hátha valaki lenyúlja az ötletet és egy halom ilyen kínai másolat fog megjelenni olcsóbban és kevesebb tudással. Igaz egy olyan országban, mint hazánk, ahol a nyelvtudás nem divat elég rossz poén egy ilyen terméket reklámozni, mert ellustítja az embereket. A gépek majd megoldják ezt is okosban, mire nem képes már a mesterséges intelligencia.

343bf56d00000578-3592753-it_s_thought_an_accompanying_app_shown_enables_both_earpieces_to-m-57_1463400324772.jpg

Mellesleg azért egy humán szinkrontolmács tudná elmondani mennyire nem ilyen egyszerűen megy ez a fordítás és tolmácsolás a hétköznapokban, mint ebben a videóban, füles ide vagy oda. Nyelvet tanulni nem bűn még 2016-ban sem, a robotok és a mesterséges intelligencia uralma előtt 5 évvel!

Róma a láthatatlan város: a BBC is a VR technológiára tette le a voksát

2016. május 18. - dismay22

p03rfqv9.jpg

Mindenki a mai Google I/O fejlesztői konferenciára vár, ahol a kereső-óriás állítólag le fogja leplezni új menő VR-megoldását. Nagyon kell ez az új cucc, mert az Oculus és a HTC drága túlságosan a népnek, az olcsóbb hardver meg csak szeptemberben jön a Sony PlayStation VR képében, a Cardboardok meg túlságosan olcsó tartalmakat tudnak csak nyújtani az igényes fogyasztóknak.

520904710_640.jpg

A médiagyártó cégek, mint a BBC pedig nagyon készülnek az új platformra, hiszen a BBC Taster sorozatnak is van már R változata, pontosabban érkezik a Rome's Invisible City VR. Ennek a bemutató darabja a Pantheon-t mutatja be úgy, mintha ténylg ott turistáskodnánk, igaz más nincs szerencsére rajtunk kívül, nem kell a melegtől és a zsebtolvajoktól sem tartani, hiszen Róma elég necces város turistának legyen az bármilyen náció képviselője.

aquavirgo_01.jpg

A Taster sorozat asztali gépekre, Google Cardboardra is elkészült már (a legkisebb és legegyszerűbb megoldással etetik be a népet), virtuális idegenvetőnk pedig Alexander Armstrong lesz, aki mindent tud a Pantheon ókori és újabb kori történetéről (de pl. az elzárt alagsorába is le tudunk így menni a virtuális technológia segítségével).

Mogees: bármiből lehet már hangszer, avagy a kibővített valóság kitárulkozása a zene birodalmában

2016. május 18. - dismay22

mogees-2.jpg

A Mogees egy kontaktmikrofon, pontosabban dobmikrofon a zenei terminológia szerint, egy speciálisan kifejlesztett felvevő és hangszedő (valójában ez a zenei kibővített valóság lenne a működési elve alapján). A trükk az benne, hogy iOS eszközökkel kompatibilis (iPhone és iPad) és azonnal képes bármilyen tárgyat hangszerré változtatni (radiátor, kő, fa, sótartó, ablak, asztal, minden ami rezgésre képes a világon). Felveszi az adott tárgy pl. egy mezei kerítés rezgéseit, ezeket elküldi az iPad-re a szoftverébe, ami átalakítja szintetikus hangokká azokat zenei célra azonnal.

4485-fitandcrop-620x360.jpg

De ezekből MIDI adatokat is tud generálni, vagyis hétköznapi használati tárgyainkat végre MIDI kontrollerként is tudjuk használni inséges időkben. Hogy még jobb legyen a móka VST/AU pluginként is működik, vagyis bármilyen zenei szoftverbe (DAW, mint az Ableton Live, Cubase, Logic, Bitwig Studio, Reaper) is tudjuk élőben használni akár színpadon is live actben.

6890a25413b45f7aoriginal.jpg

Négyféleképpen tud hangot generálni a tárgyakból: a Muon modellező szintézis alapján teszi ezt, az Interpol808 egy dob modellt takar, a Blue Steel a húr rezonancia elve alapján működik, a Foxtrot mód pedig egy retro dobszintiként viselkedik. Be is lehet tanítani egy-egy tárgya felhasználásakor hogyan viselkedjen (később hasonló anyagúval hogyan bánjon a mikrofon). Gyakorlatilag el tudjuk készíteni  valós tárgyakból miként viselkedjen, ha hangszerként alkalmazzuk majd a zeneszerkesztőben. Mielőtt valaki azt gondolná ezt csak kísérleti zenészek alkalmazzák előszeretettel ki kell ábrándítani.

mogees-product-sho_3473394b.jpg

Gyakorlatilag bármilyen zajból lehet már manapság DAW-al MIDI-t készíteni, az Ableton Live 9-es verziójának a megjelenésétől szórakoznak ezzel a mérnökök és zenészek már. Hangból MIDI információ és vice versa megoldásokkal végtelen lehetőségek adódnak ma egy elektronikus zenész számára. A Mogees csak finomítja ezt, a minden rezeg és minden zene ókori elv felelevenítésével, az okostelefonunkra és a táblagépünkre hozza az élményt magát. Nem beszélve arról, az oktatásban az unalmas szolfézs helyett is nagy segítség lehet a zeneiskoláknak és a állítólag "botfülű" embereknek is.

Google Spaces: a kereső-óriás nem adja fel a közösségi médiás terveit

2016. május 17. - dismay22

share-spaces.png

Ha nem megy nagyban, akkor próbálkozzunk kicsiben gondolhatta a Google megint. Tudjuk nem ment a Wave (már, ha valaki még emlékszik rá az olvasók közül), a Google+ is csak az 50 felettiek körében hódít és egyre nehezebben lehet közösségi médiának nevezni. Nem véletlen most kaján vigyorral az arcán figyeli Mark Zuckerberg, mit vajúdtak a Google hegyei az I/O 2016 fejlesztői konferencia előtt (mert nem lehet véletlen az időzítés egy új terméknél egy ekkora multi cégnél soha).

google-spaces1.jpg

A zsír új Spaces napközis  csoportos kisközösségekre épít, beletoltak egy halom meglévő Google szolgáltatást azért a biztonság kedvéért, hogy a lúd legyen kövér. Az egész a csetelés és a közösségi tartalommegosztás öszvére első pillantásra, igaz nem értelmezhető pontosan mi és ki lenne a célcsoportja, a céges vagy vállalati intranetek kiváltása (lásd Slack) vagy az egyének spontán közössége.

google-spaces-3.jpg

Vagy egy alternatíva a Facebook-ba és a Google+-ba beleunt és mini közösségekben gondolkodó emberek meggyőzésére, hogy van jobb is, ahol kevesebb a "digitális zaj" és nyugi van (mondjuk a Google+-on is ezt kapják már évek óta, a többi síri csend). Az viszont nyilvánvaló ez nem más, mint az utolsó szeg beleütése a Google+ közösségi médiás hamvába született próbálkozásuk koporsójába.

google-spaces-group-messaging-2.jpg

Hiszen itt is az érdeklődési körök, trendi témák köré kellene csoportosulni (nem érti az ember miért dőlnek be ennek az átverésnek mindig az emberek újra meg újra), persze itt van marketingcsalinak a TeCső és a Keresés is, hogy ha valamit talál a neten az ember, akkor rögvest meg is ossza a virtuális napközijében. A nagy probléma ezzel a megközelítéssel, hogy csak nagyon amatőr tartalomfogyasztók keresnek így emészthető tartalmakat manapság a digitális pampákon, a legtöbb online harcos tartalomaggregátorokon lovagolva szerzi be a mindennapi kontentes betevőt és nem a keresőből, főként nem a Google-ből szerzi meg azt.

google-spaces-700x500.jpg

A kommentelés lehetőségének a kihangsúlyozása meg egy magyar felhasználóban rögvest a "mandineres zombikat" juttatja az eszébe és sikoltva menekül a Spaces elől. Hiszen még kiscsoportokban is tenyészik mindig néhány troll, mint tudjuk a magyar ugaron (ha nem ismerős akkor buta és sötét paraszt rokon az biztos van mindenkinél egy legalább). Szóval nehezen eldönthető, kinek szánja ezt a Google, de hátha okosabbak leszünk majd az I/O fejlesztői konferencián és egy okos alkalmazott vagy véleményvezér megmagyarázza majd nekünk. Mindenesetre oktatási célra kiválóan alkalmazható lenne a magyar iskolákban is. A mellékelt videóból kiderül, hogyan is lehet használni, hátha a nyájas olvasók kedvet kapnak rá valamennyire. Nem erőszak a disznótor, de tudjuk belátást követel a disznótól...

Az Uber után is van élet: a Waze a közösségi városi közlekedéssel kísérletezik

2016. május 17. - dismay22

20150706154213-google-pilots-carpooling-program-ridewith-challenge-uber.jpeg
A Waze nem lehet ismeretlen azoknak, akik Budapesten közlekednek, hiszen enélkül a közösségi forgalomfigyelő és navigációs alkalmazás nélkül ma már nem lehet hatékonyan közlekedni a fővárosban, sem hazánkban lassan. Nemcsak azért, mert a Google tulajdonú alkalmazást használók minden forgalmi történésről (dugó, baleset, torlódás, rendőri jelenlét stb.) azonnal értesítenek minket, hanem habár mobilnetet igényel költséget takarít meg.

2a48798f00000578-3150733-image-a-10_1436211558957.jpg

A Waze megirigyelhette, hogy a magyar taxisok némi kormányszéllel a hátuk mögött (hiszen nem tulajdonos vagy dolgozik rokona az Uber egyik magyar politikus unokaöccsének sem) szeretnék az Ubert betiltani végleg és a közösségi közlekedésben ma már mindenki nagy üzletet remél. Pilot jelleggel elindították ugyanis a San Francisco Bay körzetben, az USA-ban a Waze Carpool szolgáltatását. Hasonlóval már próbálkoztak Izraelben is, ott RideWith néven nyomta ezt a Waze.

7945195ac8badf2502a7757c0c6d461d.jpg

Miben különbözik ez az Uber-től? A lényege az, hogy ha valaki a munkába autóval megy (Amerikában mindenki azzal jár kötelezően) akkor van szabad hely a kocsijában valószínűleg. A Waze ismeri a felhasználóit és a közlekedési dugókat is szeretné eliminálni, így a Carpoolingban egy-egy gépjármű szabad helyeit lehet igénye venni, ehhez pedig cégeket keresnek, akik érdekeltek abban időben megérkezzenek a dolgozói a munkába mindennap rendesen.

1885116300000578-3150733-image-a-9_1436211204362.jpg

Vagyis kevesebb autóval utaztatja a Waze a felhasználóit, cserébe lehet előre tervezni az utazásokat pontosan, hiszen az alkalmazás látja egy-egy terület, jelen esetben a pilotnál a Frisco Bay online közlekedési helyzetét és ismeri a szokásait is a júzereinek. Mindenki jól jár végül és olcsóbb is mindenkinek a közlekedés, hiszen az utasok beszállnak a benzinpénzbe is természetesen.

waze-carpool-bay-area-840x483.jpg

A gyakorlatban a carpooling szolgáltatást úgy tudjuk használni, hogy megnézzük ki van a közelben, hova utazik és lefoglaljuk a megfelelő időpontot, ha az szabad. A sofőrök megkapják a foglalást, vissza is igazolják a Waze számára vagy elutasítják, ha tömegesen nyomulnak egy-egy sofőrre és az adott időpontra már túljelentkezés van. Le is ellenőrzik az leendő utasokat (illetve azok is csekkolhatják a sofőrt), mindezt a Waze Carpool divízióján keresztül. 

wazescreenshot.jpg

A szolgáltatás annyiban különbözik az Uber és a Lyft megoldásaitól, hogy a sofőrök itt nem kapnak fizetést, hanem csak a benzinpénzbe szállnak bele az utasok, ez jelenleg a 54 cent, igaz ez ajánlott ár, lehet tőle eltérni némileg, de nem érdemes. Vajon ha egyszer begyűrűzik majd ide is a Waze Carpool megoldása, mit fognak lépni rá a taxisok, megint sztrájkolnak és megbénítják a főváros utjait és hülyeségeket papolnak?

A virtuális és kevert valóság mindenkiből előbb vagy utóbb kihozza a benne rejtekező kreatív állatot

2016. május 17. - dismay22

18j1pduzrmesgjpg.jpg

A virtuális valóságról beszélni, annak jövőjén elmélkedni ma már kötelező jobb társaságokban és online csoportokban és nemcsak ICT szakembereknek, hanem földi halandóknak is. A közösségi médiától az online játékokig mindenhol alkalmazni lehetne, nagy jövőt lát bele egészen addig mindenki, amíg meg nem tudja mennyibe kerül ma még egy hardver és szoftver installáció a pénztárcájának, hogy egy-két programot kipróbáljon és belekóstoljon a virtuális vagy kever valóságosdiba.

maxresdefault_4.jpg

Mindenkinek tetszik, hogy a sci-fi-ből valóság lehet azonnal, jó sok pénzért, csak azt nem tudja ténylegesen, az ő kis szürke hétköznapi életében majd mire is lesz való ez a digitális, szép és megfelelően elvonatkoztatott, filozófiailag és grafikailag tökéletes világ. Oké hogy az immerzivitás azt jelenti még ma, hogy ténylegesen bele is költözhetünk kedvenc 3D játékunkba, de ennél mi többet?

600904.jpg

Egész nap a Doom henteléseiben és a Marson tölteni a virtuális életünket (közben egy kőbányai panelben ugrálva a ténylegesen büdös valóságban a VR-cuccal és érzékelőkkel) elég unalmas dolog és hamar pszichológushoz kerülünk (a lélek turkászai nagyon készülnek erre, még Kamarát is alakítottak már hazánkban is, mert jó business lesz a VR nekik).

doom-4-1_1.jpg

Ha egy kicsit kreatív lelkek vagyunk, akkor meg van a megoldás, magunk is készíthetünk tartalmakat a VR-MR világokba, hogy lássuk mi fekszik majd ott a másvilágon nekünk igazán. Ha nem akarjuk a magukat mindenhatónak képzelő karvalytőkés VR-cégek által felkínált gagyi műanyag kontentet fogyasztani örömmel, mint a többi hülye VR-konzumer idióta.

maxresdefault_1_1.jpg

Benjamin S. Hopkins kipróbálta milyen az ha maga készíti el a virtuális nyomorát (ami előbb vagy utóbb kötelező menekülési területünk lesz ebben a földi siralomvölgyben hamarosan úgyis). Fogott egy 10 dolláros Sony PlayStation Eye kamerát, kitanulta a Unity 3D engine használatát, de a VR-MR világába lemezjátszókat és keverőt készített az FPS-ekhez hasonlatos környezetbe már a saját ízlése szerint.

3uhjv61.jpg

A kemény munkával elkészített 3D valós idejű világ magáért beszél, 10 dolláros digitális mennyországot kapott, vagyis a kevert valóságban némi munkával bármi lehetséges csak a fantáziánk szab annak majd határt.

20150724114505546.jpg

Most képzeljük el, ha hősünket megtámogatja néhány multi és kap maga alá dizájnereket és egyéb virtuális művészeket, mit alkothatott volna. Magasabb minőségű és szebb textúrákat, a valósághűségre való komolyabb törekvést és külcsínt a belbecs mellé. De nem kell félni, már ez a "talpas" VR-MR megoldás is jelzi, mindenkiből kihozza ez a virtuális valóság találmány a benne rejtekező kreatív állatot.

GATEway Project: a britek már tesztelik a tömegközlekedésben az önjáró gépjárműveket

2016. május 16. - dismay22

gateway1-1000x666.jpgAz önjáró gépjárművekre ugyan még várni kell állítólag 4-5 évet az utakon és a nagyvárosokban, de az angolok bevállalósak, már most tesztelik a hasonszőrű megoldásokat a tömegközlekedésben, igaz kísérleti jelleggel Londonban. Greenwich-ben indul ugyanis a GATEway Project, ami automata minibuszokat jelent, természetesen vezető nélkül ahogy dukál egy ilyen kortárs ICT megoldásnál. A "pod"-ok London környékén utaztatják az erre kedvet kapó utasaikat, akik megbíznak a robotpilótában és nem hiányolják az emberi erőforrást és a vezetőt és taxi helyett egy ilyet próbálnának ki. 

3424b9e400000578-3589690-image-a-1_1463175231723.jpg

Hasonló podokat mellékesen már láthattak a turisták a Heathrow Airporton is, igaz ott nem a vezető nélküli technológiát próbálták ki, hanem ergonómiailag tesztelték a járműveket, mennyire kedveli meg majd a nagyközönség ezeket az elekromos Ultra Podokat futurisztikus kinézetük végett.

autonomous-pod-at-the-o2-arena-london-1000x548.jpg

Az új városnéző podokat a The Transport Research Laboratory készítette a Westfield Sportscars és Oxobotica (ezek tulajdonképpen az Oxford University Mobile Robotics Group fedőcégei), már eleve direkt a nyílt utakra tervezték őket, strapabíróbbak és kevésbé sérülékenyek balesetek esetén, mint a lassabb reptéri változatok.

heathrow_pod_medium2-large_trans_qhiqtsb3shhiohogmpvu_xww7mua35xjab4oxlmyu_g.jpg

A Greenwich-i teszt azért is jelenthet nagy áttörést, mert sok turista keresi fel hetente, tökéletes terep az Ultra Podoknak a rendes londoni közlekedés tesztelésére is, mivel sok kerékpáros és gyalogos is megfordul itt. Mellesleg nemcsak a podokat vizsgálják online, hanem az utasokat is tesztelik, mi az ami bejön és mi az ami hiányzik a vezető nélküli utazás során, mennyire érzik biztonságosnak és min javítanának a jövőben.

heatpod.JPG

Hogy nem babra megy a játék azt jelzi, hogy az Egyesült Királyság kormánya 8 millió fontot fordít a sikeres tesztek után a vezető nélküli tömegközlekedés beindítására. Jelenleg akkora az érdeklődés a podok iránt, hogy már előre kell foglalni rajtuk helyet online (menetrendszerűen nyár közepétől fognak járni majd csak), szóval úgy tűnik jó lóra tettek a britek ismét. 

SCAMP: eljött a mindent túlélő és falra is mászó drónok kora?

2016. május 15. - dismay22

mjczmdkzoq.jpg

Miközben mindenki a virtuális valóságról és a mesterséges intelligenciáról delirál szép lassan a drónok már beférkőznek mindenhova a dolgos hétköznapokba. Ezek a pilóta nélküli repülő robotrepülőgépek egyre okosabbak lesznek. A legújabb generációt a SCAMP képviseli, ami nemcsak okosan repül, de már egy fal sem jelent neki akadályt, szépen mászik rajta mint a Pókember.

mjczmdkwmq.jpg

A SCAMP-et Morgan Pope fejlesztette ki a Stanford Biomimetics and Dextrous Manipulation Lab PhD szakos hallgatója. A falmászó drón ötlete az állatvilágból származik és a célja az lenne, hogy egy-egy küldetés közben meg tudjon pihenni pl. napelemei segítségével így tudja tölteni az akkumulátorát, de rejtőzködhet is más drón és emberi erőforrás elől, ha a hadiiparban vetnék be majd éles helyzetekben.

mjczmdkynw.jpg

Gyakorlatilag egy öszvér megoldás, egy olyan robot, ami repül, mászik kapaszkodik, nincs az a felület, amit így ne tudna megközelíteni vagy legyűrni stb. Érdekes dolog viszont az, hogy míg a robotika egyik irányzata mindenképpen az antropomorf gépembereket szeretné elfogadtatni a laikus nagyközönséggel, a másik fősodor az állatvilág tudását akarja mihamarabb kamatoztatni a drónok és miniatűr robotoknál.

mjczmdkyoq.jpg

A rovarszerű drónok például a mesterséges intelligencia kutatásban is jeleskednek, a raj viselkedés modellezésénél már jelentős eredményeket mutattak be. Egy falra is mászó mindenható drón generáció pedig alapvetően változtathatja meg a pilóta nélküli robotok felhasználhatóságát és jövőjét. Szinte minden ipari és hétköznapi területen be lehet őket vetni már professzionális feladatokra. 2020-ra állítólag már el sem lehet majd képzelni egy ember életét a személyi drónja nélkül a jövőkutatók szerint. Persze álmodni mindig lehet nagyot a robotikában is.

Gboard, avagy hogyan szívassunk iOS felhasználókat Google módra

2016. május 14. - dismay22

gboard-masthead.png

Ugyan még a Forbes szerint mindig az Apple a legértékesebb márka a világon, más véleményvezér médiák szerint már a Google az első. Ezért is érdekes mennyire az almás cég felhasználói arcába mászik mostanában az iOS operációs rendszeren a Google maga és bízta el magát, neki már mindent lehet.  

gboard_1.jpg

A legutóbbi dobásuk a Gboard, ami a kereső és egy iOS billentyűzet öszvér változata lenne (a Microsoft is most tolta ide az arcát egy hasonló billentyűzetes megoldással, ezek szerint ez egy kihagyhatatlan szűz terület még Tim Cook-éknál, ahol bárki próbálkozhat szabadon).

gboard.jpg

Amúgy az egésznek csak az lenne az értelme, hogy innét is tudunk keresést indítani, ha valami éppen eszünkbe jutott a csetelés vagy ímélezés közben. Állítólag ezt a fajta billentyűs keresést nem rögzíti a Google, szóval nem gazdagítjuk a káderezési adatbázisát. De lehet, hogy csak parasztot vakítanak, mert nem lehet kihagyni egy ekkora ziccert, mire keresnek a bizalmas csetelés közben a népek 2016-ban (elég szépen lehetne ezzel targetálni az egyre intelligensebb reklámokat is mellesleg).

gboard-tl.jpg

Hogy azért ne örüljenek annyira a marketingesek Mountain View-ban, az első visszajelzések meglehetősen vegyesek, szóval van mit még rajta csiszolni és javítani a kereső óriásnak, ha ebből nyertes és értelmes terméket akarnak csinálni. Másrészt az almás nép elég konzervatív és ICT rasszista és nehezen szokja meg a testidegen megoldásokat. Vagyis bizonyítani kell majd nekik miért kell ennek a "keressünk a billentyűn is" megoldásnak annyira.

A virtuális valóságba menekül az emberiség a robotok és a mesterséges intelligencia elől

2016. május 14. - dismay22

4c908322-161b-4975-9f8e-c4b9e7e8d8a8.jpg

A robotok és a mesterséges intelligencia már itt kopogtatnak az ajtóban, hogy elvegyék az emberek állásait, hallatszik még a komolyabb ICT konferenciákon is a divatos szlogen. Való igaz ez már megtörtént, amikor beengedtük a Roomba robotporszívót a lakásunkba és az asszony is kevesebbet takarít, de majd nézheti az Izaura TV-t Andy Vajna bácsi jóvoltából. De ne feledkezzünk el a Siri-ről sem, hiszen vele beszéljük meg ügyes-bajos dolgainkat hazánkban és a külföldön is, mert egy digitális személyi asszisztens azonnali válaszokat ad friss online adatbázisaiból rögvest mindig és mindenhol mindent tud már (a gép nem téved csak néha, de akkor nagyot).

3d-robots-by-franz-steiner_7.jpg

Az autóink már nemsokára magukat vezetik helyettünk (vígan sörözhetünk a rendőr előtt végre a kocsiban), mert nem olyan bénák és nem okoznak annyi balesetet sem. A robotok pizzát is tudnak már kihordani a nagyarcú bunkó robogós pizzaboyok helyett és nem kérnek borravalót sem. Az ICT forradalom tehát már itt van a nyakunkon, de nagyon és nem menekülhetünk előle már sehova, csak majd Elon Musk-al a Marsra.

aaeaaqaaaaaaaaitaaaajdbhmjzhmgnklwuzmzatngm0zi1howq5ltllmgyzmtjjm2q0nq.jpg

A University of Oxford tanulmánya szerint az amerikai állások fele fog a következő 20 évben valamiféle gépi automatizmus áldozatává válni. A közlekedés, logisztikai, az adminisztrációs metódusokat megkövetelő állások (a csetbotok már kimutatták a foguk fehérjét a Messengerben is) mind automatizálhatóak és olcsóbbak, mint az emberi erőforrás és azonnal helyettesíthetőek, ha a robot behal.

0d97e34.jpg

Felesleges a kockás inges tanároknak is sztrájkolni, mert őket is robotokkal fogják helyettesíteni, de az utazási irodisták, a tolmácsok és idegenvezetők és az animátorok is könnyedén helyettesíthetők mesterséges intelligenciás és robotos, olcsó és profibb megoldásokkal már ma is (nem is kell nekik szakszervezet, sem Pukli, néhány bölcsészen kívül meg senki sem lázad a robotok jogai végett még a jövőben sem).

future-robot.jpg

A politikusokról nem is beszélve, mert egy ICT-érzékeny diktátor rögvest az egész parlamentet robotizálja, mert jól jön a sok 2/3-os Bólogató János, mint a mesében (igaz a korrupció tökéletes kivitelezésére azért új IT szakemberek kellenek, ezeket pedig ki kell nevelni, hogy elegen legyenek, de ne sokan). A strómanok és a kétes hírű vállalkozások, de a nemzet gázszerelője is robotosíthatóak, majd úgy programozzák őket, hogy a megfelelő százalékot beleépítsék a programjukba eleve.

robot-and-human-team.jpg

Szóval fényes jövő áll mindenki előtt, igaz sokan lesznek majd a robotok nélkül eleve egész életükben már munkanélküliek (nem mintha a magyar oktatási rendszer kiherélése ma nem ugyanezt eredményezné mellesleg). Nem kell elkeseredni és siránkozni holmi társadalmi egyenlőtlenséget hozó komor jövőről vagy disztópiákról. Nem véletlen miért tolják a karvalytőkések és az unikornisként tündöklő startupok ma a virtuális valóságos technológiát. A jövő állásai az új virtuális valóságra épülnek ugyanis szerencsénkre.

robot-vs-human-e1379669001150.jpg

Mindenki dolgozhat és végre megvalósulhat hazánk legnagyobb politikusának az álma, a tökéletes munkaalapú társadalom a virtuális terekben. Ennek az első jele az, hogy már ma is van olyan állás, amit lehet sikeresen végezni VR-ben. Bárki lehet a TheWave VR megoldással DJ végre, nemcsak a nagymellű celebek és Skrillex, a virtuális valóság elektronikus zenei forradalmat fog hozni hamarosan.

robotboss_1.jpg
Az új immerzív 3D DJ-pult pedig már ma is kötelező minden valamit magára is adó DJ-nek. Nem beszélve arról a közönséget is könnyebb a virtuális terekbe becsalogatni, legyenek azok botok vagy headsettel kószáló virtuális humanoid rajongók. Mindenkit egyaránt vár a jövő nagy lehetősége tehát, a politikusok és az emberiségről döntést hozók álma: a Virtuális Valóság. A robotok meg nyugodtan dolgozzanak, ki nem szarja le őket!

GOOGLE I/O 2016: ismét megváltják a világot vagy a nagy ICT meglepetés megint elmarad?

2016. május 13. - dismay22

io16-social.jpg

Jövő szerdán lesz az almás WDDC 2016 előtti utolsó nagy ICT meglepetéseket tartalmazó megmozdulás és fejlesztői konferencia a Google jóvoltából. Kaliforniában Mountain View-ban 2 órán keresztül magyarázzák majd az IT ész diadalát megint. Lesz itt minden nóvum: Android N(utella), új VR hardver végre, és Chrome OS és még sok más csemege a fejlesztőknek és a mezei halandó felhasználók örömére és bánatára, hogy miért vegyenek új és izmosabb mobilt.

android-n.jpg

Mindenki nagyon készül, mert ugye valami frappáns választ is kellene adni a nagy VR nyomulásra (egy mezei headset elég gyenge lenne a konkurencia nyomulásának a letörésére), de az utóbbi napokban is egyre több érdekes cucc jelent meg, gondoljunk csak a Google Translate-re vagy az iOS rendszerre kitolt billentyűzetre. Hogy mi lesz pontosan még nem lehet tudni, de íme egy "wish list" mit vár a jó nép a kereső óriástól. Aztán majd jövő hét közepén meglátjuk a jóslatok beváltak vagy sem. Már csak 5-öt kell aludni és minden kiderül.

Roto VR: a tökéletes VR immerzivitás eléréséhez nem elég a virtuális sisak, hanem már egy rendes szék is szükséges

2016. május 13. - dismay22

roto-virtual-reality.jpg

Mielőtt valaki boldogan hátradőlnek majd a nyár végén, hogy megszerezte az Oculus Rift-jét (hazánkban a vám miatt elég borsos áron beszerezhető online sajna, szóval utazni kell érte külföldre) és a laptopját is lecserélte egy VR kompatibilis változatra jön a fekete leves.

roto21.jpg

A VR tökéletes immerzivitásának az átéléséhez kell egy rendes szék is, élelmes mérnökök és marketingesek pedig már elég szépen beledolgozták magukat ebbe az iparágba, hogy a leendő vásárlót elkápráztatva a pénztárcáját is meg tudják nyitni a parasztvakításos termékekkel.

roto-vr-chair-multi-1024x468.png

A Roto VR viszont hiányt pótol ténylegesen, hiszen egy motorizált székrendszer, amit teljesen a virtuális valóságba belebolondult felhasználókra szabnak (illetve kompatibilis a trendi sisakokkal is). Hasonlóképpen, mint hazánk legismertebb jövőkutatója által utált Ready Player One regényben. A fikcióból valóság lett már véglegesen, legalábbis ami a VR rendszerekhez használt székeket illeti.

h2bjbimv.jpg

A Roto VR-ra várni kell júliusig és kb. 600 dollárba kerül majd, ha most rendeljük meg előre 100 dollár kedvezményt is begyűjthetünk. Ezért megkapjuk a Roto VR Base szettet, amiben a Roto VR Chair, a Roto VR HeadTracker és a Roto VR Touch pedals valamint a Roto VR Basic Cable Magazin tartozik bele (még egy hülyének is megéri, hiszen már így is elkeféltünk 2000 dollárt a laptopra és a headsetre:)).

roto.jpg

Ha ez még nem lenne elég, van még Advanced Cable Magazine for Oculus, PSVR és HTC, Double Rumble VR Simulator Pack és Roto VR Table: az egész kócerájt amúgy 800 dollárért kapjuk baráti áron meg ha nagyot akarunk virítani a rokonság és a kollégáink előtt.

A lovakat lelövik, ugye?

2016. május 13. - dismay22

istock_000022530655small.jpg

Sokan nem is értik miért hisztériáznak annyit az ICT döntéshozók és más okos emberek arról, hogy a robotok elveszik az állásaink harmadát 2020-ra. Jönnek az önvezető autók és a chatbotok megjelenése is azt jelzi a programozók is reszkethetnek, hiszen egy gépi intelligencia mindenképpen jobb kódot fog írni néhány év múlva és gyorsabban, mint humán változata.

artificial-intelligence-5-638.jpg

A lenti videó szerint az emberiség úgy fogja végezni, mint a lovak (nem szalámi vagy virsliként még szerencsére) megmarad dísznek, a futottak még kategóriájában, de nem fog számottevő dolgokat hozzátenni ahhoz a világhoz, melyet felgépesített. Szóval ha majd a Messengerben a Pancho bottal vidáman csetelnek az időjárásról vagy a CNN botja küldi a híreket tessenek arra gondolni ez a kis nyomorult fogja pokollá tenni a nyugdíjas éveiket.

artificial-intelligence-6-638.jpg

Az aggasztó jövő első hírnökeként már 2016 elején Zuckerberg, a közösségi média istene is megfogadta, hogy olyan MI asszisztenst hoz létre, mint ami Vasember filmekben látható Jarvis. Nem véletlen, a mostani F8 fejlesztői konferencia egyik nagy bejelentése volt a Messenger MI-alapú botjainak a felhasználói nyakába szabadítása, persze azok jobbulására kizárólag. A kritikus közösségi médiáskodó tömeg elérése után fontos, hogy a reklámok ne legyenek a felhasználók számára spam-jellegűek és arcukba tolakodó, hasznosnak tartsák azokat digitális létük mindennapos szinten tartásához.

artificial-intelligence-15-728.jpg

A szponzorált botos intelligens hirdetések nyilvánvalóan egy csapásra népszerűek lesznek, hiszen a felhasználó maga választja ki milyen botot enged be a magánszférájába önként és dalolva érez rá az új lehetőség ízére. A botokkal lehet Uberezni, ajándékot és mozijegyet vásárolni, mindent amit online eddig weblapokon tehettünk meg csak gyorsabban.

artificial-intelligence-26-638.jpg

„Zuck” nagy trükkje megint az, nem engedi kilépni a felhasználóit a kék felületéről, nem tud és nem akar elkószálni, hiszen itt is mindent elér (nem véletlen Afrikában és Ázsibán sokaknak a Facebook=Internet analógia működik már). A Facebook lett tényleg így az új internet, nincs menekvés már előle, ki sem kell és lehet lépni belőle. Ugyanezt a röghöz kötést szolgálja a most debütált Instant Articles megoldás is. 

artificial-intelligence-presentation-17-728.jpg

Mit jelent ez a gyakorlatban? A vállalkozások már végre közvetlen tudnak a felhasználókkal kommunikálni a chatrobotok képében. A B2C kommunikáció egy új magasabb szintjét jelentheti ez, a cégek elsődleges kommunikációs platformjává válhat, ha jól sáfárkodnak majd vele.

natural-language-processing-with-neo4j-13-638.jpg

Hiszen minek hús és vér telefonos ügyfélszolgálat, ha a mesterséges intelligenciás megoldás olcsóbban és a felhasználók mobiljába költözve megoldja ezt okosabban. A havi 900 milliónyi aktív Messenger felhasználó magáéért beszél, ez a hagyományos SMS szolgáltatás háromszorosára nőtt mára.

A Facebook internetes biztonsági informatikus képzője, a Capture The Flag nyílt forráskódúvá vált végre

2016. május 12. - dismay22

facebook-ctf-open-source.jpg

Júniusra készül el a magyar digitális oktatási stratégia, ami valamennyi iskolai szintre ki fog terjedni, hiszen a digitális fejlesztésekről és az internetről szóló nemzeti konzultáció eddigi eredményein alapszik.Az internet mindenki számára hozzáférhető kell, hogy legyen hazánkban és megfizethető áron (most jelentették be a 10%-os iparági csökkentést), az oktatásban sokkal nagyobb szerepet kell adni neki a gyerekek védelmének biztosításával.

facebook-cybersecurity-capture-the-flag.jpg

Az oktatási stratégia fő célja a ma kézzelfoghatóan tapasztalható drámai mértékű informatikus hiány eliminálása, hiszen már több, mint 22 ezer IT-szakember hiányzik hazánkban, az EU-ban 2020-ra már 1 milliós informatikus hiánnyal terveznek. A társadalmi szintű paradigmaváltás akár akarjuk, akár nem Damoklész kardjaként fenyeget, a digitalizáció kihívásai elől nem menekülhetünk, az oktatás informatikai felturbósítása kötelező, igaz az eredményei látványosan csak a jövőben kamatoztathatóak.

facebook-capture-the-flag-ctf_png.png

Nem maradhat ki Mark Zuckerberg sem a jövő informatikusainak a képzéséből, hiszen ő is érzi a világméretű informatikus hiányt valószínűleg. Hiszen nem lehet az véletlen, hogy most tették ingyenesen is elérhetővé a házi hackerképző megoldásukat a Capture The Flag platformot a GitHub-on (nyilván az oktatási intézmények fogják ezt a jövőben majd a leginkább használni izgamassá téve az informatikai képzéseket).

unnamed_3.jpg

A Facebook 2013-ban indított el ezt a CFT projektet, akkor a digitális világ veszélyeit akarta ezzel bemutatni a fiatal generációnak, mellékesen a binztonságos webet, a reverse engineeringet és a bináris világ törékeny voltát akarta vele plasztikusan bemutatni. A technikai készségek mellett egyfajta ugródeszkának szánták az IT és biztonsági világ felé terelni az érdeklődőket. A mostani nyílt forráskódúvá válás lehetőséget ad a bővítésre és a szabadabb változatok számára is. Illetve nem szabad elfeledkezni arról sem, eddig ez nem volt ingyen, nyilván beetetésként szánják a középfokú intézmények diákjainak és a non-profit szervezeteknek. Mindenestere a IT biztonság tudatosság növelésére ez is megfelelő megoldás már.

Az iOS 10, mint koncepció és a fogyasztható almás mobilos jövő nagy ígérete

2016. május 12. - dismay22

wwdc-2016.jpg

Jön júniusban a CES 2016 után az év legizgalmasabb ICT eseménye a WWDC 2016, amikor is az almás cég mutatja be újdonságait a nagyérdemű közönségnek. A Windows után ők is a 10-es szám bűvöletében élnek mostanában, a Mac OS 10.12 és az iOS 10 is most mutatkozik be. Habár az Apple nagyon ragaszkodik a titoktartáshoz, azért megint (nyilván nem marketing szempontokból véletlenül sem) kiszivárgott a 10-es iPad-es és Iphone-os rendszerről egy videó már május elején.

ios.jpg

A Cult of Mac videóját almás kütyüs fanok készítették valójában, az álmodik a nyomor kategóriájába tartozik: vagyis mit szeretne látni a felhasználó majd a valóságban. Van itt minden, mi szem és száj ingere, info widgetek a zárolt képernyőn (Lock Screen) színesben tündökölve (Light Mode), a nagy dobás a multitasking képernyő és egyéb csemegék, mint a Quick Shortcuts-ok, amit a 3D Touch-al lehet majd kihasználni vélhetőleg.

10-wwdc-2016-predictions-as-apple-says-hello-again-100656660-primary_idge.jpg

Nyilván ennek a fele ha megvalósul majd júniusban attól is elélveznek, de legalább gyorsabban telik addig az idő, amíg lehet álmodozni. A valóság rútsága úgy is mindig kiábrándító, addig legalább boldogok, mert nagy idők tanúi lehetnek. Az Apple mindig tudja hogyan csigázza fel a népet, hogy fenntartsa a vásárlói folyamatos elégedettségét, a boldogabb jövő ígéreteivel.

A digitális fotográfia filozófiája a közösségi média nyomorának korában 360 fokos panorámákkal köt röghöz minket

2016. május 12. - dismay22

nomads_2560_v002.png

"Ha egy fényképezőgéppel fölszerelt ember mozdulatait figyeljük (illetve egy emberrel fölszerelt fényképezőgépet), akkor az lesz a benyomásunk, hogy lesben áll: ez a kőkorszaki vadász ősrégi, cserkésző gesztusa a tundrában. Csakhogy a fényképész az ő vadját nem a nyílt mezőn, hanem a kulturális objektumok sűrűjében űzi, és vadászösvényeit ez a mesterséges tajga alakítja. A kultúra ellenállásai, a kulturális meghatározottság érezhető a fotografikus gesztuson, és elvileg leolvasható kellene legyen a fotográfiákból."

nomads-virtual-reality-film-stills-1_0_0.jpeg

A nagy VR láz, amit az éppen ínséges korszakban leledző ICT hardveres cégek próbálnak ráerőltetni tökéletesen feleslegesen az emberiségre, legnagyobb hozadéka a panoráma fotók beszüremkedése a hétköznapi közösségi médiás nyomorba. Nem véletlen az ilyen médiás világuralomra törő önjelölt digitális uralkodó Mark Zuckerberg is ráharapott a benne rejtekező nagy üzletre, így a Facebook bevezeti a 360 fokos videókat a News Feed-jébe, ami az istenadta netes nép napi betevőjét jelenti.

screen-shot-2016-05-11-at-1-02-04-pm.png

Azt eddig is lehetett tudni remekül manipulálják az egyszerű "netizent", mit kap az arcába. A 360 fokos videók a hírfolyamra felfűzve egy újabb színes és szagos parasztvakítási aktusnak ígérkeznek. Minél kevesebbet olvas és többet néz, annál kevésbé határozza meg létét és pofázik vissza a közösségi médiás paraszt. Hogy legyen benne valami futurista aktus is, a 360 fokos videók úri mulatságként kompatibilisek az Oculus Rift-el nemrég egymásba boruló (Facebook tulajdon az is, mint tudjuk) Samsung Gear VR-el, vagyis a világ gazdagabbik fele szebben és életszerűbben nézheti mit fotózott 360 fokban és virtuálisan.

oculus-home.png

Nyilván örül neki, mint majom a farkának, mert csak ez maradt neki az emlékeiből, amit a nyári szokásos AirBnB-zés közben látott. Okostelefonnal fotográfiát készíteni pedig manapság kötelező szociális aktus, hiszen ha nem tesszük fel a Instagramra vagy a Fácsére, akkor nincs is létezésünknek már alapja mások számára, a megosztás kötelező szociális aktussá degradálódott 2016-ra.

facebook-360-photos.png

"Alapvetően tehát a fényképész eddig még sohasem létezett faktumokat akar előállítani, és ezeket nem ott kinn a világban keresi, mivel a világ számára csak a létrehozandó faktumok ürügye; hanem az apparátus programjában lévő lehetőségek között keresi őket. Ily módon a fényképészet meghaladja a realizmus és idealizmus közötti hagyományos megkülönböztetést: nem a külső világ valóságos, és nem is a fogalom itt bent, az apparátus programjában, hanem csak a fénykép valóságos. A világ és az apparátus programja csak a kép előfeltételei, megvalósítandó lehetőségek. A jelentésvektor megfordításáról van szó; nem a jelentés, a jelentéssel bíró, hanem az információ, a szimbólum a valóságos, és a jelentésvektornak ez a megfordítása jellemző minden apparátusszerűségre és egyáltalán, a posztindusztriális korra." (Vilém Flusser)

Megújult az Instagram, a szkrínédzserek ópiuma, de a ráncfelvarráson kívül az égvilágon semmi sem történt valójában

2016. május 11. - dismay22

instagram-logo-796x404.png

Döbbenten tapasztalhatják majd a szkrínédzserek, kedvenc alkalmazásuk a fényképes-videós kötelező közösségi önbecsülés-értékelő alkalmazásuk ráncfelvarráson esett át. Rá is fért már, hiszen 5 éve tök ugyanúgy néz ki és ez annak a korosztálynak unalmas akinek szól, így a gazdája nagy nehezen rávette magát a reformra. Az első döbbenet a logónál éri az embert, a minimalizmus már itt tetten érhető, de a társalkalmazásai, melyeket kötelező használnunk, ha valakik akarunk lenni a neten manapság, mint a Boomerang, a Hyperlapse és a Layout is hasonló stílusú LMBT-s szivárványos dizájnt kapott. Valószínűleg, hogy lássa a jó nép ez egy cég terméke és könnyebben megtalálja az alkalmazások boltjaiban majd ezeket a kezdő instagrammer is.

unspecified.jpg

Maga a belbecs is egyszerűsödött, a korábban beígért monokróm és minimál köszön itt is vissza, amit ígértek. A cél az volt, a felhasználók által gyártott tartalom (hiszen ebből élnek, önként és dalolva gazdagítják a kapitalistákat) vigye el a balhét az alkalmazásban és keltse fel a figyelmet és ne a felhasználói felület.

unspecified-1.jpg

Ez úgy tűnik, hogy sikerült is, nyilván lesznek majd olyanok, akik visszasírják a régit és fikáznak majd, a szokásos sírás és fogcsikorgatás már a közösségi médiások szokásos nyűge, de kell a cirkusz végett. Előbb vagy utóbb vagy megszokják vagy megszöknek az egyszeri felhasználók, ez a jövő ezt kell enniük. A 80 milliónál több napi fotós és videós megosztás amúgy is röghöz köti őket, a csorda szelleme kötelez.