Ponte.hu

Lily, a drón, aki kezesbárányként viselkedik

2015. május 13. - dismay22

Azt tudjuk egyre több drón repked hazánkban, de a legtöbb elég "béna", mert nekünk kell irányítani. A Lily nevezetű egy új generációt képvisel, mert nem csak kezünkből száll fel, hanem magát is automatikusan irányítja, közben persze videózik is vagy éppen a célszemélyről készít leleplező fotókat. Dobálhatjuk is vígan bárhol a vízhatlan drónunkat, mert rögvest stabilizálja magát, mobilunkkal vezérelhetjük, de van követő üzemmód is hozzá, amikor a jeladót birkaként kergeti. Maximális röpmagassága 15 méter, 1080p vagy 720p felbontású videókat és 12 MP-s fotókat tud készíteni. Sajnos elég drága, az ára kb. 1000 dollár és max. 20 percet lehet röptetni egy feltöltéssel.

 

Okosizzó a Sony-tól, ami még zenél is

2015. május 12. - dismay22

A Sony nem tököl, a manapság szinte kötelező okoseszközt kicsit továbbgondolta. Íme a LED Light Bulb Speaker, az égő, amibe hangszórót is beleépítettek. Van hozzá mobilapp, kiválasztjuk a zenét, a hang- és fényerőt és NFC-n keresztül vezérelhetjük is rögvest. Az ára is baráti, csak 200 dollár csupán, de sajnos még csak Japánban hozzák forgalomba.

C.H.I.P.: a világ legolcsóbb számítógépe

2015. május 12. - dismay22

A miniszámítógépek eddig is taroltak, gondoljunk csak az Arduinora vagy a Raspberry Pi-re. Igaz ezek minimum 36 dollárba azért belekerültek, hiába voltak lecsupaszítva az alapokra. Úgy tűnik ezt lehet überelni is, mivel a CHIP nevezetű projekt 9 dollárért kínál nekünk működő számítógépet. Ez is természetesen a Kickstarteren fut, 1 GHz-s procit tettek bele, 512 MB RAM-ot és 4GB flash memóriát, mellesleg Debian Linux fut rajta. Hogy még jobb legyen van Wi-Fi és Bluetooth is benne, de HDMI és VGA kimenet és microUSB is. A cuccot tehát csak rá kell tolni egy monitorra és működik, nem kell semmit barkácsolnunk. Igaz csak az alap kerül 9 dollárba, a turbózásért már itt is fizetni kell, igaz minimális összegeket, de például hordozhatóvá is tehetjük egy spéci tokkal, akkumulátort is kaphatunk hozzá és más ínyencségeket.

 

Bruno, az okoskuka

2015. május 10. - dismay22

Tudjuk minden fel lehet már manapság okosítani, nem véletlen  Kickstarteren mennyire népszerű lett Bruno, a kuka. Mit is tud? Csak a közelébe kell seperni a koszt és azonnal magába szívja, vége a nagy lapátfüggésnek mostantól. Van benne még szemeteszsák tároló, szenzorral észleli mikor van tele, de zsákot is tud rendelni magától az online boltból, ha kifogyna. Ezenkívül a szemétszállítás napjára és idejére is figyelmeztet, saját akksiról is képes üzemelni, ha beütne egy áramszünet. Az ára kicsit necces kb. 50.000 HUF, dehát manapság mindenből az okos a trendi tudjuk.

Snake Rewind: nincs új a nap alatt

2015. május 07. - dismay22

1997-ben debütált a Snake nevezetű játék, ha valaki még emlékszik rá. 6110-es Nokiája mindenkinek volt valószínűleg, mert a finnek telóját eme játék nélkül nehéz volt ezután elképzelni. Mit ad isten a nagy retro időkben a fejlesztő már így kicsit öregecsként, de lát fantáziát egy remake változatban (Taneli Armanto). A Rewind május 14-én jelenik meg, iOS és Android, valamint Windows Phone-ra. Ha a pletykák igazak ingyenes lesz, de a mai kornak megfelelően mikrotranzakciókkal,a "digitális búcsúcédulákakkal" megváltani a teljes játékot, ha valaki még tényleg meg akarja tapasztalni a Nokia feelinget.

 

A fáról lejönni sem volt egyszerű

2015. május 06. - dismay22

Az emberhez hasonlító robot nem csak azt jelenti humanoid arcvonásokkal rendelkezzen, hanem járni is tudjon. A majom őseink is lejöttek egyszer a fáról és elkezdtek 2 lábon járni. Nem véletlen, hogy sokan erről az alapról kezdik a robotokat felépíteni. A járás ugyanis az intelligencia egyik bizonyítéka, legalábbis az ATRIAS robot tervezői, az Oregon State University fejlesztői szerint. Bele is dobták a valós világba, tényleg képes 2 lábon elboldogulni?:)

3D nyomtatott ételek

2015. május 05. - dismay22

A 3D nyomtatás már a konyhába is bekéredzkedett. Venloban Hollandiában most rendezték meg a +D élelmiszer-nyomtatási konferenciát. Mivel a technológia egyre olcsóbb a "gasztro business" szereplői is nagy fantáziát látnak benne. Már több EU-s állam szupermarketjeiben találkozhatunk 3D nyomtatott sütikkel, de vannak éttermek is, ahol így készülnek az édességek már. Nálunk még nem kell félni, a kiflit a Penny-ben nem így fogják csinálni, marad a jó öreg emberi erőforrás és a vasárnapi zárva tartás is.

 

Már Kína is robotokban gondolkozik

2015. május 04. - dismay22

Bemutatkozott Pakingben Jangjang, Kína első embert utánzó "humanoid" robotja. Stílusosan az alkotója saját magáról mintázta meg a gépet. A hosszúhajú és szemüveges homonculus pislog, mosolyog, miközben "beszél", de kezet is tud fogni. Irányításához azért kell egy hús és vér ember is, hiszen ennek a gesztusait képes még csak lekoppintani. Tervezője Szung Jang szilikonzseléből készítette a robotarcát, ami a leginkább hasonlít az emberi bőrre, Jangjang a negyedik generáció már és a projekt mögött a Shanghai Shenqing Industry áll. 

 

Szegény ember vízzel főz

2015. május 01. - dismay22

A Tesla a zsírgazdagok kiváltsága volt, mármint az elektronyos autó. De Elon Musk (korunk Edisonja és nem Teslája) most beletrafált és a nép ópiumává akar lenni. Csinált nekik egy akkumulátort, hogy mindig legyen villanyosság. A Powerwall 10 kilowattórás litium-ion aksi, amihez 10 év garancia is jár, napelemekkel tolja az áramot, azoknak, akik az amcsi Elmü (amit éppen most államosítanak nálunk vissza) nem ér el. Mindenki boldog lesz úgy tűnik a vadnyugaton végre.:)

Amikor a Microsoft nagyon iparkodik

2015. április 30. - dismay22

Legalábbis ez tűnik ki a most megjelent Windows 10 Build 10074-ből, mert teletolták mindennel, mi szem és száj ingere, hogy majd júliusban mindenki rávesse magát az új operációs rendszerre. A redmondiak forradalmat akarnak csinálni, ehhez van már végre új grafikus felület, felturbózott Cortana, Continuum Aero Glass stb. Akinek van ideje a mostani hosszú hétvégén és baromira beleunt a kis nyomi rokongyerek ballagásába és az utána következő rokonokkal való nagy zabálásba érdemes feltolnia egy gépre, tényleg olyan szépen muzsikál, mint ahogy a lelkendező evangélisták áradoznak róla.

CITIZENFOUR

2015. április 30. - dismay22

Ma kerül a magyar mozikba az Edward Snowdenről szóló film, a Citizenfour. Az NSA-ról kiszivárogtatott adatok azóta teljesen felforgatták a digitális világot. Geekeknek kötelező darab, talán el tudjuk dönteni Snowden hős-e vagy áruló illetve mennyire paranoiások az amerikaiak vagy sem. Nem kell félni hazánkban is megfigyelnek minket, gondoljunk csak a megannyi Facebookos becsületsértési és rágalmazási perre. Persze a magyar bíróságok ezt is elbénázzák, de nem kell félni egyre jobbak lesznek a megfigyelő szerveztek.

 

HoloLens, a Microsoft virtuális valósága

2015. április 30. - dismay22

A HoloLens szabatosan fogalmazva egy kiterjesztett valóság (AR) szemüveget takar (a redmondiak szótárában ez kevert valóság: mixed reality néven fut), ami szorosan az új 10-es operációs rendszerre épül. Gyakorlatilag a számítógépünk képernyőjét tudjuk kipakolni a fizikai valóságban a szemüveg segítségével. Szövegszerkesztőt, böngészőt, mindezt a szobánk falaira, amit így rögvest képernyőkként tudunk használni. Persze nemcsak a hétköznapi felhasználókra gondoltak elsősorban, hanem az ipari felhasználásban látják a legnagyobb előnyét a HoloLens-nek a Microsoft mérnökei (orvostudomány, építészet, design), akár egyszerre többen is tudnak vele egy-egy 3D modellen dolgozni.

Amikor a fogkefe már helyettünk mos fogat

2015. április 29. - dismay22

 Okos eszközök garmadája segít agy keseríti meg a hétköznapi életünket. Nm véletlen, hogy most a nagy e-páciens mozgalom idején is mindent bevetnek, hogy a mobilunkkal röghöz kössenek minket. Az Oral-B eddig is élen járt a trendi fejlesztésekben, íme a Bluetooth-os okosfogkeféje, ami jelzi meddig kell még sikálnunk a fogainkat, hogy ne kelljen a félelmetes fogorvoshoz mennünk inkvizícióhoz hasonlító kínzásokra. Persze, ha tényleg tökéletes lenne a cucc, akkor a Big Data idején azonnal elküldené a fogászunknak fogazatunk aktuális állapotát, mikor kell valami drasztikus beavatkozás, illetve milyen fogászati kelléket használjunk ínyvérzésre stb. A kémfogkefe tehát már itt van, reszkessen mindenki a fogorvosa beköltözött a mobiljába!

Mega65, a Commodore újjászületik?

2015. április 29. - dismay22

mega-65-c65-clone--dyn--leadpic-new.jpg

Ugyan 1994-ben leálltak a Commodore 64 gyártásával, mégis felakarják támasztani ismét. A Mega65 az annak idején nem sikerült C65 koncepcióját akarja megvalósítani igaz nyílt forrású változatban. Persze haladni kell a korral, lesz benne 3,5-ös floppy, jobb grafikus processzor és zenei chip, valamint több memória, de lefelé is kompatibilis lesz. Prototípus van már belőle, valószínűleg a Kickstarteen találkozhatunk majd vele, hiszen tömeggyártása elég kétséges, csak a nosztalgiára éhes kemény mag játszana vele.

 

Bi-Phonal Displesaure Disease

2015. április 25. - dismay22

A fenti rejtélyes cím egy "új" betegséget jelent, vagyis a két telefon közti választás miatti rendellenességet orvosi szakszóval. 2 összetevője van, a SAD (Samsung Affective Disorder) és az IOS (Irritable Operating System), a gyógymód pedig mi lenne más, mint egy alternatív metódus alkalmazása a HTC One M9 folyamatos használata életünk végéig.:)

Hello: amikor már a töke ki van az embernek a Facebokkal!

2015. április 23. - dismay22

Oké tudjuk a Facebookról menekülnek a szerencsétlen fiatal nyomorultak és a Messenger is új alkalmazást kapott. De a legnagyobb pofátlanság, amit ez a Zuckerberg Márk nevezetű ember elkövethetett az a Facebook Hello volt. Ha Androidos vagy, akkor rátelepedik a rendszeredre és azt ígéri, a rejtett számokat és a magánszámokat is feloldja, mert rögvest végig nézi, hogy ki is hívott minket. Gyakorlatilag ha feltoltuk a telóra ez lesz a tárcsázó, szép kék színe lesz és bele vájkál a névjegyzékünkbe, amit rafkósan összeköt a saját kis menlo parki adatbázisával. Szerencsére még nálunk nem elérhető, de beszédes az Nigériában és Brazíliában és az USA-ban zajlik a tesztüzem. Hülyéknek mindenesetre kötelező darab lesz! Már, ha van még értelmes ember aki használja a Facebookot.:)

Diótörés Samsung okostelefonnal

2015. április 23. - dismay22

Ha már nagyon unjuk a banánt és nincs diótörő, akkor lássuk mire is jó a Samsung telefonja?:) Háztartási eszköznek, igaz fokhagymát még nem lehet vele passzirozni.:) De, ami késik az nem múlik. Fogja Ön is munkára a feleslegessé vált okostelefonjait, mert úgyis manapság már félévente cseréli őket!:)

 

Bedtime Bedding, egy újabb magyar siker

2015. április 23. - dismay22

Szülőként egy idő után baromira megunja az ember, hogy a hülye gyerekeknek mesélnie kell, akik a legtöbb esetben szarnak magas ívben rá. A Bedtime Bedding egy magyar startup, ami végre segít ezen a problémán (na nem a szülőknek a kis szarosoknak). A szülő sem szerepel le és a kis nyomi is jól fogja érezni magát ha ezt megvásároljuk. A cucc nem más, mint egy mesélő ágyneműszett némileg geekesítve, mert ugye apa és anyu a kiber szektorban dolgozik és okostelefon hegyek vannak. Van itt nyomtatott színes ágynemű a gyermeknek, 3 darab plüssfigura (amiket a legszívesebben minden apa kidobna a lomtalanításkor, mert kb. 100 kilónyi van a kis büdös állatokból otthon és nem férnek be a mosógépbe sem), valamint egy okostelefonos alkalmazás, ez maga a mese. Van itt segédlet hogyan legyünk profi mesemondók, lehet közös történeteket kitalálni stb. meg kreatívkodni a kedves gyermeknek, aki vagy elalszik, vagy mi alszunk el hamarabb, de úgyis egy pofátlan kisbunkó lesz belőle előbb vagy utóbb. Felnőtt korában meg leszar majd minket és majd élhetünk falun a nyugger fejkvótánkból nyomorogva, mert úgyis kimegy külföldre a kisbarma. Majd Skype-olhatunk vele hétvégenként a disznóól mellől, mert csak ott jó az ingyenes Wi-Fi.:) De hazajön karácsonykor a töltött káposztáért pofátlanul verni magát, hogy Londonban mosogat. Egy szerencse van, ezek a kisgyermekek is egyszer majd nyugdíjasok lesznek, akkor majd olvashatnak meséket maguknak újra a Bedtime Beddinggel a kis unokáiknak.:) A történelem szerencsére mindig ismétli magát, a mesék sem változnak soha radikálisan, a jó győzedelmeskedik, a rossz elbukik, de tudjuk a valóságban mindig fordítva volt/van/lesz ez:)  

30 éves a T1100, a nagy idők tanúja

2015. április 22. - dismay22

30 évvel ezelőtt jött ki a T1100, a világ első bárki által megvásárolható notebookja. Mai szemmel nézve kicsit ormótlan és jó nehéz is (több, mint 4 kiló), hiszen embert is lehetne vele ölni. 1 magos proci volt benne, 256kB-os memória figyelt benne (sic!), ezt felbővíthettük az akkori álomhatárra 640 kB-ra is és ugye floppy drive volt benne. Minő meglepetés akár 8 órát is kibírt egy töltéssel az aksi. Monokróm kijelzője volt természetesen 9,1x4,7 inches, 640x200 pixeles felbontással, a DOS 2.11-es verzója volt az oprendszere és majdnem 1899 dolláros áron kezdték árulni. Mellékesen nemsokára lemásolták az oroszok is, ez lett az Elektronika MC 1504-es darab, ami olyan volt mint a Harkov elektromos borotva, elnyűhetetlen.