Ponte.hu

Bitwig Studio 1.1

2014. november 19. - dismay22

Az Ableton Live ellenfele végre nagykorú lett! A kiugrott mérnökök terméke a Bitwig Studio, kicsit más filozófia, sokkal inkább a zenészekre és producerekre figyel a cucc és tele van egy halom speciális effektussal. Sokan nehezen fogadák el azt, hogy az első verzió után szinte 2-3 heten jöttek ki a foltok hozzá, de végre elérkezett az első hivatalos komoly verzió egy halom meglepetéssel. Ha valaki tényleg DAW cuccokban utazik ez a program megér egy misét számára valószínűleg. Kissé felkavarja az unalmas zenei szerkesztő alkalmazások posványos állóvizét. Mellesleg német és precíz zenegyártásra való, semmi másra.:)

Atlas, a tökéletes robot

2014. november 12. - dismay22

A Boston Dynamics robotokat gyártott, több kevesebb sikerrel. Mióta megvette a Google viszont egyre sikeresebb. A jelenlegi trendi robotuk, az Atlas szinte mindenre képes már, emebri mozdulatokat tud imitálni. Igaz még csak vezetékkel működik, tehát paranoiásoknak nem kell félni, hogy majd el fog szabadulni.

 

Xeropan, a nyelvtudor

2014. november 08. - dismay22

Van élet szerencsére a Duolingo után is, legalábbis a magyar fejlesztésű Xeropan ezt bizonyítja. Az iOS és Android platformon is futó alkalmazás, nagy esélyes lehet a modern interaktív nyelvoktatásban. A felülete egyszerű és könnyen kezelhető, gyakorlatilag a felhasználóra bízza hogyan biflázza be a napi adag nyelvi anyagát. A leckéhez dolgozatok és jutalompontok is járnak, az egész pedig rá lett húzva a közösségi médiára is (Facebook, Google+), hogy ösztönzőleg hasson a "nebulókra", vagy lássuk azt mások hogy haladnak az angol nyelv elsajátításában. Van benne szintfelmérés is, tehát nemcsak kezdők használhatják (van haladó és mesterfok is benne), mellékesen az egész ingyenes.

Mégis lesz moduláris mobil lassan

2014. november 04. - dismay22

Úgy tűnik a Google nem adja fel, mégis lesz moduláris okostelefonjuk. A keresztségben Ara névre hallgató projekt prototípusát most mutatták be. A vásárló mindenképpen jól járnak majd vele, hiszen bármelyik része tönkremegy, vagy csak már elavult, csak le kell cserélni, nem egy új készüléket venni. Bármikor upgradelhetjük így a kamerát vagy a képernyőt, de a mobil memóriáját és háttértárát is.

Ubuntu Linux 14.10

2014. október 31. - dismay22

Itt van végre az Ubuntu 14.10-es verziója, ami a  keresztségben az Utopic Unicorn nevet kapta. Gyakorlatilag a tavaszi verzió ráncfelvarrása, amit a 3.16-os kernellel támogattak meg. Most mutatkozik be az Ubuntu Developer Tools Center is a fejlesztők örömére. A rendszer kicsit gördülékenyebb és még Windows felhasználókat is képes megtéríteni remélhetőleg.

Auxy 4 iPad

2014. október 31. - dismay22

Az Auxy egy pofon egyszerűen használható zenekészítő eszköz elektronikus zenészeknek. Igaz, kell egy iPad is hozzá. A szokásos szekvenszer alapú metódusról van szó: kapunk sávokat és hangszereket, majd csak meg kell szerkeszteni a zenei eseményeket. Ha valaki használta már az Ableton Live-ot ismerős lehet neki ez a metódus. Sajnos nincs benne MIDI és külső hanganyagot sem tudunk vele szerkeszteni, de annyira minimalista és egyszerű, hogy még egy gyermek is elboldogul vele. Exportálni azonban lehet vele a szerzeményeinket.

Tidal, új versenyző a streaming média piacon

2014. október 31. - dismay22

Fellélegezhetünk, mert ma reggel kiderült mégsem lesz internetadó. Közben pedig egy új versenyző is megjelent a streaming piacon, a Tidal. A célja az, hogy a legjobb hangminőségben tolja az arcunkba a zenéket. Mindezért havi 20 dollárt kell fizetni és máris FLAC vagy ALAC formátumban kapjuk meg a kedvenceinket. Jelenleg 25 millió szám és 75.000 videó van már fent, igaz sajnos csak az USAban és Angliában érhető el még a szolgáltatás. Persze a konkurencia sem tétlenkedik, a Deezer is már tolja az ipart plusz költségért ilyen formátumban.

Parkolni okosan és egyszerűen

2014. október 30. - dismay22

A Skyguard semmi mást nem csinál, mint az idegesítő parkolást intézi helyettünk. Kell hozzá egy NFC-s cucc a kocsiba, majd intézi mikor hagytuk el a zónát. Ha nem érünk vissza automatikusan meg is hossazbítja, így végre lehetnek hosszú staff meetingek is a menedzsereknek. Ha nagyon hülyék lennénk, akkor meg figyelmeztet is, kell-e fizetni vagy sem a parkolásért. Az árát később fizetjük a szolgáltatónak így nem fog Mikulás érkezni a szélvédőre már. Non plus ultra, céges felhasználókra is gondoltak, a Skyguard be tud épülni a fizetési és könyvelési rendszerünkbe is szervesen. Jelenleg előfizetői rendszeren érhető el a szolgáltatás, de az év végére ígérik a mindenki számára elérhető verziót a fejlesztők.

Az androidos nyalóka

2014. október 27. - dismay22

A macskaeledeles  operációs rendszer után (KitKat), itt a Nyalóka avagy a Lollipop nevezetű. Nemcsak az új flat (Material) design, de a belső motor is ráncfelvarráson esett át. Ugyan jelenleg még csak a top okostelefonokon lehet cserélni erre, azért érdemes megtudni miért is járunk vele majd jól. A külcsín ugyanis nem minden, mint tudjuk a konkurenciától, lásd iOS 8.0 bevezetése.

Helyesbítés: A macskaeledel az Kitekat, de ugye az e-t nem ejtjük.:)

Illumibowl, pisilni éjjel könnyedén

2014. október 26. - dismay22

A Kickstarteren mindig vannak agyament ötletek, a legutóbbi az éjszakai pisilést megkönnyítő világító WC. A lébyege az, hogy egy mozgásérzékelő bekapcsolja a lámpasort, a csészetestet megvilágító ledek pedig mind a nők és ind  férfiak számára megkönnyítik az éjjeli vizelést. Van belőle kék, zöld és vörös színű is, természetesen halvány színnel világítja meg a szanitert, hogy bele ne vakuljunk az éjjeli hólyagürítésbe. A projektre 20.000 dollárt kell összekoldulni és máris kereskedelmi forgalomba mehet.

Cycloramic panoráma

2014. október 24. - dismay22

Lehet az iPhone-t is hekkelni, legalábbis annyira, hogy 360 fokos panoráma fotót tudjunk vele csinálni. A Cycloramic az almás okostelefon rezgőmotorját használja, nem kell hozzáérni forog az magától is, közben meg fotóz minket és környezetünket mellesleg. Persze nem árt hozzá egy sima felület sem, meg maga a szoftver, ami meghajtja. Az eredmény pedig  a végén magáért beszél.

 

Structure Sensor

2014. október 23. - dismay22

Végre van 3D fotós kiegészítő az iPad-hez. A Structure Sensor egy 3D színes szkenner, ami lehetővé teszi a térhatású szelfik készítését, igaz a fejlesztői elsősorban az ingatlanosok számára készítették, hogy egy lakás valós nagyságát térben is meg tudják örökíteni. Persze bármiről lehet vele 3D-s fotókat készíteni. Nyílt forráskódú, tehát lehet továbbfejleszteni bárkinek, igaz az ára kissé borsos 380 dollár.

Inbox: még egyszerűbb Gmail

2014. október 23. - dismay22

A Google folyamatosan csiszolgatja a levelező szolgáltatását. Az Inbox azoknak kedvez, akik hatalmas mennyiségű emailekkel küzdenek meg nap, mint nap. Az Inboxban van automatikus kategorizálás, csak kicsit precízebb és pontosabb, mint az alap levelezőben, de folyamatosan szelidithető is és tanítható a program. Nemcsak asztali gépekre, de Androidra és iOS-re is el lesz érhető, jelenleg elő lehet jegyezni az inbox@google.com-os címen.

3D Robotics IRIS+

2014. október 22. - dismay22

Végre itt egy komoly drón, ami hazánkban kapható az IRIS+. Képes automata módon repülni, táblagépen csak megtervezzük az útvonalát, amit végig is repül minden emberi beavatkozás nélkül. A kamrát is automata módon beállíthatjuk hova fókuszáljon. Hogy ne legyen ennyire egyszerű még képes androidos eszközöket követni is, vagyis bringázhatunk, vagy túrázhatunk, vagy kocsival is portáyzhatunk, mint egy kutya követ minket.

Itt a vég kezdete, már a Facebook Messengert is reklámozni kell

2014. október 21. - dismay22

Habár sokan kiakadtak minek kell 2 Facebook alkalmazást tolniuk a mobilon, úgy tűnik annyira már nem hasít a Facebook Messenger, mert reklámozni kell. Hiába Mark Zuckerberg nagy találmánya lassan már a múlté, a fiatalok SnapChat-en és máshol tolják. Tényleg jók a mricák, de kinek? Reszkess Facebook vagy bejön ez még valakinek?

Az Ikea varázstükre

2014. október 15. - dismay22

Az ember egy hiú állat, az Ikea erre építi a legújabb parasztvakítását, a motivációs tükrét. Bárki megy is el a tükör előtt annak személyes dolgokat mond. Az interaktív tükör megerősíti és növeli állítólag a vásárlók önbizalmát. Valójában pedig a Microsoft Kinect mozgásérzékelős cuccának egy újfajta felhasználásáról van csupán szó, ami személyre szabott üzenetekkel bombáz minket. Hogy még interaktívab legyen ez és égethessük magunkat nemcsak beszél, de meg is jeleníti a dícséretet a kedves tükör mindenki okulására. 

Sidewinder, a robotkígyó

2014. október 15. - dismay22

Megszoktuk, hogy a robotok a legtöbb esetben antropomorf formákra vannak teremtve. Bizonyos helyzetekben viszont kénytelenek állatbőrbe öltözni, mint a Sidewinder kígyót utánzó robotja is teszi. Az egész projekt abból indult ki, hogy megpróbálták leutánozni a kígyók mozgását, hogyan is mozognak a sivatagban. A robotkígyó hasznos lehet, ha túlélők után kutatnak szűk helyeken, de veszélyes környezetben, mint egy atomerőmű vagy egy régészeti lelőhely. Nem véletlen, hogy Egyiptomban szeretnék élesben először bevetni újabb múmiák és sírok feltárásában.