Ponte.hu

Fessünk robottal!

2015. szeptember 28. - dismay22

A robotika rohamos léptekkel fejlődik, a legújabb trend a festésre bevethető gépi kar felhasználása a kortárs művészetben. Az emberi halandónak csak néznie kell a szó szoros értelmében. A gép fest helyette: egy vonal festéséhez csak a kezdőpontra, majd a végpontra kell vetni a tekintetünket. Nem más ez, mint gesztusvezérlés, csak nem a kezünket, hanem a szemünket figyeli a robot digitális agya. Amúgy ezt teszi egy rendes analóg festő is, csak közben a vonalat is húzza az ecsettel. A cél a mozgáskorlátozott emberek kreativitásának és elveszett képességeinek a pótlása a robotfestővel. A következő prototípus már  szemmozgás figyelésével fog tárgyakat fogni és emelni és térben mozgatni. Hálózaton keresztül is működhet, vagyis akár ágyból is lehet a robotot mindenféle feladatok elvégzésére késztetni.

Van egy alternatív változata is a robotkar használatának: a zsírbunkó egyedeknek, akik kortárs művészek képeire mondják, hogy ilyet én is tudok festeni adunk lehetőséget, hogy bizonyítsák az állításukat a gyakorlatban.:) Tuti lebőgés lesz a vége, nem kell ehhez egy Nostradamusnak lenni.

Istenítélet és ájfón 6S

2015. szeptember 28. - dismay22

A vízpróba két fajtáját ismerték a középkorban: a gyanúsított forró vízbe nyúlt, üstbe helyezett tárgyat kellett kivennie, vagy őt magát dobták hideg vízbe: ha ártatlan lesüllyedt a vízben, ha fennmaradt, akkor bűnös. Az új iPhone 6S-t a második vízpróbának vetették alá és 1 órán át bírta a gyűrődést. Volt aki 2 napra tette bele, de itt már károsodott a képernyője és a csatlakozók is. Tehát nem vízálló a helyes kifejezés rá, de azért bírja, ha véletlenül beleesett a hideg vízbe egy kis ideig. Mivel amúgy is prémium termék elvárhatjuk azt, hogy vigyáz rá a tulajdonosa remélhetőleg.

Valós időjárás jelentés mazochistáknak

2015. szeptember 27. - dismay22

A japánok minden elborult ötletet megvalósítanak előbb vagy utóbb. Most az időjárás került terítékre, a Tempescope dobozában látjuk milyen idő várható kint a szabadban. Ha esik benne, akkor kint is zuhog, ha villámlik szintén. A cuccot Ken Kawamoto álmodta meg, prototípusa egy sampon dobozában működött. Aztán Open Source verzió lett a találmányából, szeptember végén pedig indul az Indiegogo koldulás a sorozatgyártás végett. Plexiborítású lesz majd és összesen 3 féle időjárási jelenséget tud imitálni, okostelefonhoz is lehet csatlakoztatni és ha minden igaz a havazást is megoldják majd karácsonyra benne. 200 dollár körüli lesz az ára, elsőként 2000 darabot akarnak számozottan kiadni belőle.

A virtuális valóság réme már a közelben fenyeget

2015. szeptember 26. - dismay22

Mindenki erre készül, 2016-ban már a trendi fácsézés majd VR sisakkal történik valószínűleg. Jönnek a játékok, a gesztusvezérlés majd a mennyekbe megy. Sajnos viszont azt, mire is lesz majd jó egy a nagy virtuális valóság még senki nem bizonyította. Ott figyel  parlagon a Second Life, amit kényszerből oktatásra használtak egy ideig, mára kietlen virtuális vidékeket és városokat találunk benne, a kutyát sem érdekli. Na majd mondják, ha kapunk egy sisakot minden más lesz. Tényleg az lesz, de azért érdemes megnézni eme nagy pillanatig ma mire is használják. A videóban éppen egy kábelrobot szívatja a benne lévő humanoidot a VR segítségével vagy fordítva? Ha valaki volt már rendes szimulátorban, akkor el tudja képzelni mennyire félelmetes lehet ezt átélni., alsó vajon maradt szárazon?

Eső után köpönyeg

2015. szeptember 24. - dismay22

Hogy ne sírjanak a Siri miatt az Apple fanok itt egy kis pozitív életérzést sugárzó videó, miért is lesz jó majd gyűjteni az új ájfónra. Kicsit sem turbózták fel a kameráját, lehet örülni mennyire jó lett. Jó tudni, hogy kaptak a zsíros pénztárcájú öltönyösök optikai képstabilizátort is a tök felesleges szelfizéshez és videózásokhoz a vitorláson.

A Siri elvesztette a szüzességét

2015. szeptember 24. - dismay22

Ugyan mindenki szerint az Apple gyártja a legbiztonságosabb rendszereket, de valami hiba kerülthetett az iOS 9 kapcsán a gépezetbe. Nem elég, hogy tegnap már javítást adtak ki rá, de biztonsági hiba is van benne méghozzá a szarvas-patás fajtából. Kedvencünk a Siri nevezetű digitális csicskással és elgépelt jelszavakkal jelszó nélkül bemászhatunk bármilyen ilyen rendszerre. Igaz limitált a hozzáférés, de azért aki keres talál alapon a képeinket, névjegyeket és üzeneteket is be lehet zsákolni a feltört eszközről. A poén az, ezt a bug-ot éppen az iOS 9.0.1-ben találták, amit tegnap adtak ki.:) Nem tudunk mást csinálni tiltsuk le a Sirit.

Ferenc pápa és az ájfón 6S

2015. szeptember 23. - dismay22

Habár egész Amerika pápalázban ég, aki Kuba után először lépett az USA földjére az IT világ és az almás agyhalottak mégis az új iPhone 6 és 6S Plus. Újságírónak lenni jó egy Apple rendezvényen, mert rögvest lehet buherálni a zsír új termékeket.  Van is mit, mert az új ájfónban 12 MP-s kamera van és optikai képstabilizátort is tettek bele a még élesebb videók készítése végett. Persze vannak akik fikáztak, hogy minek a 16 GB-s alapmodell 2015-ben, hiszen arra nem fér rá semmi sem, egy médiamunkásnak minimum 32 kell a rendes tartalomgyártáshoz manapság, de a 64 GB-ssel már álom lenne a munka, ha ingyen hozzávágnák az emberhez. A 3D Touch viszont úgy tűnik 40 év felett igazán nagy kihívás a firkászoknak, elég jól elbénáztak vele. Érdekes módon vannak olyan médiamunkások, akik talpas Nokia gazdájaként is tudnak jó cikkeket írni még a LinkedIn-re.

Peek&Pop avagy a 3D Touch a való világban

2015. szeptember 22. - dismay22

Végre itt egy a profi aki egy iPhone 6S-en a gyakorlatban is bemutatja laikusoknak mit is takar a 3D Touch névre hallgató nagy varázslat, amivel Tim Cook cége elkápráztatja a világot. Egész remek dolgokat művelhetünk vele, gyakorlatilag finomra hangolhatjuk azoknak az alkalmazásoknak a használatát, melyek buherálására naponta sokszor szükségünk lehet. Kényelmesnek tűnik, persze kell hozzá az a fránya 6S is sajnos. De ami késik, az nem múlik.

A szövegszerkesztés öröme

2015. szeptember 22. - dismay22

Ma jelent meg végre a Microsoft Office 2016 (Macintoshra már egy jó fél éve meghökkentő módon) örülhetnek azok, akiknek a mindennapi betevőt egy szövegszerkesztő használata adja. A redmondiak már régóta dédelgetik ezt az aranytojást tojó tyúkot, hiszen nem igazán akad vetélytársa az IT platformon. Ki emlékszik már a Word Perfectre vagy társaira? Ugyan a Libre Office még töretlenül nyomul az ingyenes szerkesztők közül vagy a Kingston hasonszőrű megoldása Kínában, de előbb vagy utóbb mindenki rákényszerül erre a csomagra. Ugyan a Google Docs rendszerével az online piacot elég szépen meghódította, de a Microsoft visszavágott és szintén ingyenessé tette az online változatát. Sőt az Office 365 is ott figyel a havi előfizetésével. Hogy mi változott az irodai csomagban 2013 óta az alábbi videóban ismerhetjük meg. Sajnos a magyarok helyesírásának a legújabb szabályai tizenkettedik kiadása még nem fért bele teljesen, majd folyamatosan töltik bele ezt a fejlesztők, legalábbis ezt ígérik. Amúgy is még kaptunk erre 1.5 éves moratóriumot, hogy ne ejtsünk szarvas hibákat egy szövegben.

A Blackberry túléli majd a zombiapokalipszist?

2015. szeptember 20. - dismay22

Legalábbis, ha így folytatja a kanadai mobilos cég a zombilétet, hiszen élőhalott (a Blackberry Messenger viszont trendi, ha nem akarunk szívni a Fácse féle talpas Messengerrel). Sokak szerint csak azért létezik még, mert Obamának és más öltönyös nagy hatalmú oligarcha-politikusnak is ilyen okostelefonja van. Mivel kevesen használják, a kutya sem akarja ezeket feltörni (legalábbis a Mr. Robotban sem szerencsétlenkedett Eliott ilyenekkel), meg így exkluzívnak is lehet nevezni. Régóta rebesgetik, hogy az aranytojást tojó operációs rendszerrel (az Android PC megfogalmazásban, amúgy a Nép Elcseszett Operációs Rendszere a rendes kifejezés rá) akar visszatérni a porondra a Blackberry, erre lenne az alábbi videó is bizonyíték, amit az egyik viszonteladója a Baka Mobile készített a Venice nevezetű új mobiljáról. Mit tudunk erről az új telóról? Snapdragon 808 proci lesz benne (ilyen van az LG 4-esben is), 5,4 inches képernyője, 3 GB RAM és 18 MP-s kamerája, mellesleg a szokásos billentyűzet sem fog hiányozni belőle majd (ki lehet csúsztatni és kapacitív).

 

Beavatás

2015. szeptember 19. - dismay22

Némileg lassult a Windows 10 diadalútja ezért nem meglepő a Microsoft mindent bevet, hogy azért csak beszéljenek róla a médiában. Satya Nadella a redmondi cég CEO-ja folytatta a Steve Ballmeri hagyományt, szépen beégett a Cortanával, a cége digitális személyi asszisztensével. San Franciscoban éppen a legkockázatosabb befektetési lehetőségeket akarta prezentálni az elektronikus cseléddel, aki ezt az istenért sem akarta megérteni és megoldani neki sokadszori nógatásra sem. Erre Nadella megunta és emberi erőforrással oldotta fel a helyzetet és folytatódott a prezentáció tovább.

 

Panem et circenses

2015. szeptember 17. - dismay22

Tegnap este mély csendbe temetkezett az ország, mint az átkosban a Dallas és a Kántor idején. Tim Cook ugyanis kenyeret és cirkuszt adott az istenadta népnek az iOS9-essel végre a nagy nyári uborkaszezon után. Mindenki ájfónját és ájpedjét buherálta a friss élmény megszerzése végett, de pofára esett, mert mint a magyar igazság csak harmadikra sikeredett a Nagy Ápdét. Öltönyösök előnyben voltak, mert mindig van a hierarchiában egy geek csicska, aki megoldja az ilyen rendszerben leledző hibákat. A lényeg, hogy másnap az új oprendszerrel lehessen majd a cégnél megint valamivel parasztot vakítani és ne az azok a fránya gazdasági adatok és a közelgő outsourcing legyen a téma. Az iOs9 elég nagy lépés az almás cégnek az emberarcúság visszaszerzése végett, szerencsére ők nem ismétlik a Microsoftot, amire mindenki intő jelként utal már, a Vista legendás fiaskóját. 

Tim Cook a kínpadon

2015. szeptember 16. - dismay22

Vagyis az Apple mindenható urát éppen Stephen Colbert szivatja. Van itt minden új trendi ájfón, coming out stb. Majd a Sirivel is megfingatják egy kicsit az almás vezért. A videó direkte ilyen szar minőségű, sajnos csak ez van a Tecsőn még. Viszont az élmény felejthetetlen lesz, azt Tim garantálja.

Az újabb üzleti sikerhez fel kell találni a spanyolviaszt?

2015. szeptember 16. - dismay22

Legalábbis az almás cégnél, mert tudjuk Steve "Szent" Jobs forog a sírjában, mint a motolla, most amikor a piacra tolták az iPad Pro-t. De miért is utálta a stílust a Nagy Elme (aki amúgy nagyfokú és elviselhetetlen pokrócságáról volt ismeretes a munkatársai és barátai körében)? Mert már az első iPhone debütálásakor kikötötte, a stylus úgy szar, ahogy van és felejtsük el, meg amúgy is csak a baj van vele, szívjon ezzel a baromsággal a konkurencia. Az Apple megmarad az eredeti igénél, vagyis az emberi ujjnál pontosabban, hiszen az ezzel való érintésre alapozta az egész kijelzőtechnológiáját (amúgy is a Homo Sapiens-t a majomtól az ujjának a használata különbözteti meg, és látott már valaki állatkertben csimpánzt iPaddel dolgozni?).

Az Apple Pencil tehát eretnekség és a Tim Cook által vezetett szakadár szekta találmánya, de enélkül valljuk be nem lehetett volna a piacra bevezetni nóvumként az iPad Pro-t. Minden hülye ugyanis manapság tabletet gyárt, és meredeken esnek is az eladások, kellett valami újdonság amiről csámcsog a nép miközben veszi a Pro-t, mint a cukrot, mert kell az új Armani öltönyhöz a Internet Hungary-ra villogni Siófokon. Azért a sikerért meg is dolgoztak az almás mérnökök, mert tökéletes dolgot készítettek a kreatív iparban dolgozó rabszolgáknak. Ugyan csak az iPad Proval működik, de különbözőképpen nyomhatjuk ezen a felületen és 1 pixeles vonalakat is húzhatunk és satírozhatunk is vele rendesen, mint egy valódi HB-s ceruzával. Mindezt az garantálja, hogy egy másodperc alatt 240x-er lép kapcsolatba a Pencil a tablettel, nincs késés a grafikai aktusban így. Egy töltéssel 12 óráig dolgozhatunk vele, de csak 20 másodpercig kell tölteni, ha fél óráig akarjuk megint gyötörni a digitális ceruzánkat. A művésznek egy kávészünet sem fér így bele a rövid szünetbe, munkaalkoholistáknak kifejezetten ajánlott a cuccos. A Pencil 99 dollárért kapható lesz novembertől, igaz kell hozzá egy iPad Pro is, ami billentyűzettel együtt  400 dollár, vagyis fél milkóért már egy boldog grafikus tulajdona. Már csak kreatívkodni kell majd vele gazdaságosan és okosan.

Tényleg üzlet egy újabb androidos mobilt fejleszteni?

2015. szeptember 15. - dismay22

Úgy tűnik igen, mert a Nexbit nevezetű startup bízik a sikerben és 2016 januárban akarja piacra dobni egyedi készülékét. Jelenleg a Kicstarteren gyűjtenek a gyártáshoz pénzmagot, már lehet előrendelni is, ha bízunk bennük. Erre biztat minket a cég arca Tom Moss, aki előző életében az Android üzletfejlesztési és kapcsolati igazgatója volt. Ja mellesleg munkaerőt is keresnek a cucchoz, lehet jelentkezni. A trükk ebben az okostelefonban a felhő jelen esetben (nemcsak azért mert ez a logója), hanem a 32 GB tárhely mellé kapunk 100 GB-t a felhőben is, hogy soha ne fogyjunk ki a helyből. Ugyanis azt az alkalmazást, amit nem használunk az automatikusan feltolja a felhőbe, ha valamikor szükségünk lesz rá, azonnal visszatöltjük (nyilván Wi-Fi-vel a mobilnettel való spórolás miatt hazánkban). Meg lett így oldva az állandó backup problematika is, hiszen a felhőben rejtekezik mindig egy aktuális másolat. Ha ellopják a mobilt letiltjuk azt, egy új készülékre meg visszaköltözik a régi "lelke" rögvest. A tolvaj meg megy a börtönbe. A mobilunk pedig örökké él, csak a hordozója cserélődik az örökkévalóságig.

 

Amikor az okostelefon visszapofázik

2015. szeptember 14. - dismay22

Nagyon nyomul a Huawei Európában és hazánkban is mostanság. Nyilván ez köszönhető annak is, hogy sokan unják már okostelefonilag csak a Samsung-Apple tengely mentén élhetik le az életüket. A kínai cég nagy dobása most az, hogy a mobilunk visszaszól, ha nem tudjuk hol felejtettük. Egyszerű funkció, már a kocsink kulcstartója is tudta ezt évek óta már, de ha zsebcsicskásnak használjuk és a mindennapi életben nélkülözhetetlen társunkká vált kényszerből, akkor jelezze azt is éppen hol tartózkodik gondolták a fejlesztői. Amúgy is a feledékenység emberi erény, a technológia meg a humanoidokat szolgálná elméletileg. Jelenleg a P8-as és Mate S kapta meg ezt a funkciót, elég csak a nevén szólítani, amit beleprogramoztunk.Különösen mulatságos lehet ez céges környezetben, mert az öltönyösök hajlamosak trágár neveket adni zsebtitkáruk számára a munkahelyi stressz és a burn out szindróma következményeként. Az okostelefonunk villogni és válaszolni fog, hogy I'm here! Mindenki örül, a gép és a gazdája is újra egymásra talált.Tisztára olyan, mint a szex.

 

Élet az okostévék után

2015. szeptember 12. - dismay22

Apple TV-t a gyakorlatban működni idén Svédben láttam nyáron Stockholmban. Kicsit bénácskának tűnt a Samsung okostévéihez képest, de esküdtek rá vendéglátóim, hogy ez a menő, nem is cserélik le semmi másért. Most nagyon örülhetnek, mert jön az új változat belőle és ugye ott fenn Skandináviában lesz is hozzá majd tartalom, amivel meg lehet tölteni képernyőt mindennap. Nem olyan felesleges farokverés lesz, mint itt hazánkban majd ezzel villogni. Az almás cég tényleg beleadott apait és anyait, hogy egy modern hibrid mindenes gépet toljon az unalmas ősöreg TV helyett, amivel játszani és tartalmat zabálni is lehet majd végre az egész családnak. Nem marad így ki az általános iskolás kisnyomi, sem a valláskárosult nagymama sem a digitális javakból, mindenki örülhet Tim Cook munkásságának. Kár, hogy itt hazánkban ugyanezt egy okostévével és egy Xbox-al lehet ma még csak megvalósítani. Szerencsére a Microsoft gondolt a Windows 10-el a magyarokra is, amikor a konzolját összekapcsolta a számítógépével.

Tényleg haladni kell a korral?

2015. szeptember 12. - dismay22

Vagyis, ha most éppen egy iPad Air 2-est nyúzunk (vagy az elődjét, mint jelen sorok írója) megéri majd lecserélni a Pro-ra cuccost? Valószínűleg nem, ha arra akarjuk használni, amire eddig. Nemcsak hogy brutálisan nagyobb, de ugye kell hozzá a billentyűzet, a toll és máris már fél milkónál járunk magyar HUF-ban. Ezért pedig már akár egy izmos ThinkPad-et (a menedzserek igáslovát) vagy ugye almásban is kaphatunk MacBook Prot szövegek és videók gyártására. Szóval, ha nem vág hozzánk valaki egy ilyet, nem kell elkapkodni. Meg érdemes azér is várni, mert az Apple mindig többet ígér a bemutatókon, mint amit valójában elad.:)

Almás nyálcsorgató

2015. szeptember 10. - dismay22

Vagyis az iPad Pro, amit tegnap jelentettek be, nem más, mint egy nagy táblagép, ami gyakorlatilag egy laptopot váltana ki Apple módra. Van ugyanis külön billentyűzet hozzá és toll. Nem stílus, mert attól forogna a sírjában Steve Szent Jobs, mert ő megtiltotta még az életében, hogy ilyet használjanak almás géphez. Az árazása sem rossz a cuccnak, mert gyakorlatilag egy ThinkPad áráért kapjuk a tollas-keyboardos iPad Pro-t. Nyilván a magyar ára borsos lesz, de már van magyar bolt is, ahol 100.000 HUF kedvezménnyel (12%) lehet előrendelni a táblagépet. Akinek ilyenre nem futja ott a csendben kissé elsikkadt iPad Mini 4-es is. Amúgy is magyar menedzser mit fog kezdeni egy ilyen nagy monstrummal, még hazánkban a phablet a divat, mert ehhez gyártanak olyan öltönyt már, aminek a zsebébe is belefér.

Az iPhone 6s és a 3D Touch

2015. szeptember 09. - dismay22

Az almás cég tényleg elkápráztatta a közönségét minden földi jóval ma este. Az egyik meglepetés volt az új iPhone 6s nóvuma, a gamer olvasók számára ismerős force feedback mobilos kommunikációba való visszacsempészése. Az Apple istállójában ezt 3D Touch-nak nevezik, mert így elegánsabb, de valójában ugyanarról van szó, mint a játékok esetében a PC-s világban, csak kissé szofisztikáltabban előadva, mint az megszoktuk Tim Cook cégétől már évek óta. A legjobban úgy lehetne leírni, hogy ez az iPhone-os WYSIWYG pontosabban What You'll See and Feel. Az ujjainkat készteti két újabb interakcióra a "peek" és a "pop"-ra. Az elsővel megnyithatunk ablakokat bármit is érintünk (egy linket vagy a térképen egy pontot), míg a második gesztussal magát a tartalmat érjük el. Bonyolultnak hangzik? Pedig nem az, pont egyszerűsíti a mobil buherálását, de nézzük meg a videót, hogy megértsük mit is jelent ez almásul (az interakciók finomítását és érzékenységének a növelését valójában). Vagyis beiktattak egy réteget (layert pontosabban, ami azt érzékeli és figyeli mekkora erővel nyomjuk az adott pontot tulajdonképpen) a képernyőn való tapizás közé, ami valószínűleg a virsliujjú felhasználók életét fogja elsőre megkeseríteni, illetve elég érdekes lesz majd a 3D Touch egy talpas Samsung 2D-s okostelefon után több hétig.:)

Facebook M egy hét nyúzás után

2015. szeptember 08. - dismay22

Már egy hete nyúzzák a teszterek a Facebook Messenger M névre hallgató digitális asszisztensét. Kiderült kicsit megijedt a közel 100 alfa tesztelő, mivel a szolgáltatás szemben a Siri-vel és a Cortanaval összetett és bonyolult feladatokat is képes elvégezni. Ilyen volt a hétvégi programok keresése különböző platformokon keresztül, melyet meghökkentően részletesen volt képes megoldani. Igaz, a legtöbben erre panaszkodtak csigalassúságú más megoldásokhoz képest, volt akinek 11 perc alatt sikerült egy étteremben helyet foglalnia. Mondjuk ezt az SMSinassal és kézi gázzal is kb. 5-6 perc alatt tudjuk abszolválni hazánkban is. Ami érdekes volt szokatlan és kifejezetten fárasztó kérdésekre is tudott az M válaszolni. Persze úgy könnyű, hogy tudjuk emberi erőforrás is besegít a keresésben nemcsak algoritmus alapú mesterséges intelligencia alapú rabszolgák.

A gondolatolvasás titokzatos művészete

2015. szeptember 07. - dismay22

Olvasni mások agyában eddig csak illuzionisták és parafenomén egyedek tudtak állítólag, most végre a tudománynak hála ez is lehetséges a brain-to-speech módszer segítségével. Sikeresen tesztelték ugyanis a módszert a locked-in szindrómás betegekkel a KIT Cognitive Systems Lab munkatársai. A betegek agyába beültetett elektródák az agyi aktivitás mintázatait "olvassák" és desifrírozzák, majd beszéddé konvertálják azt. A módszer még ugyan kísérleti szakaszban van, de a fonémahibák 50% alatt vannak és a szótévesztés aránya is csak 25%-os. Elektródák beültetésével tehát már működik a rendszer, csak tökéletesíteni kell. Elsősorban epilepsziás betegeknek hozhat ez majd megváltást, különösen, ha az operációt is ki lehet iktatni az alkalmazásából.

Buddy, a háztartásbeli

2015. szeptember 06. - dismay22

A robotok beköltöznek a háztartásunkba már a jövő évben, legalábbis Buddy a legújabb sikeresnek tűnő kísérlet erre. Igaz még nem annyira humanoid, mint filmbeli társai, de tervezői mindent megtettek azért, hogy egy család be tudja fogadni, mint robotszolgát. Az "arca" egy 32 GB-os Android táblagép, ezen keresztül lehet feladatokat adni számára, illetve megtervezni a jövő heti beosztását, de arckifejezéseket is varázsolhatunk rá a hangulatunknak megfelelően. Automatikusan fel is tölti magát egy dokkolónál, ha kezd lemerülni, így mindig szolgálatra is kész (ezt amúgy egy Roomba robotporszívó is meg tudja már tenni 2015-ben). Buddy lelke tulajdonképpen egy Ardunio miniszámítógép, ez fordítja le a tableten megadott parancsokat és vezérli a mechanikus egységeit. Telerakták egy halom szenzorral: videó-, hang-, hőmérséklet-, arcfelismerő és gázérzékelővel. Minden hálózatba kötött és Wi-Fi-s vagy Bluetooth rendelkező egységgel is tud kommunikálni (a Unity szoftvernek hála) a lakásban. Jelenleg a sorozatgyártásra gyűjtik a pénzt az Indiegogo-n, fél millió dollárba kerül a gyártás elindítása. Ha minden igaz később az IBM Watson felhő-alapú szolgáltatásaival is összekötik, ez finomhangolást hozhat és kifinomultabb "emberibb" viselkedést a fejlesztői szerint a jövőben (vagyis tanul majd a környezetétől és embertársaitól). Mire tudjuk jelenleg használni a robotcselédet? Személyi asszisztensnek például, figyelmeztet a határidős feladatainkra, a közelgő staff meetingekre és háztartási évfordulókra, de recepteket ajánlhat, és letölti a legújabb New Order lemezt a megjelenése napján, mert ismeri az ízlésünket a Spotify playlistünkből. Tud telefonálni és felismeri a postást és a gázóra leolvasót, de nem engedi be a Jehova tanúit és a kóbor ügynököket, akik nem szerepelnek az adatbázisában... Remélhetőleg a tanulása során viszont nem szokik rá a közösségi médiára, mert akkor megy a MÉG telepre rögvest. Elég, ha a családban lévő hülyegyerekek lógnak egész nap Mark Zuckerberg találmányán.

Ha minden igaz Buddy 2016 júliusában lesz már kapható a boltokban kb. 800 dollárért. Ez a talpas verzió lesz, a speciális és bővített verziókat mikrotranzakciókkal lehet elérni, így egy turbósított Buddy akár a hús-vér titkárnőnket is tudja majd helyettesíteni a jövőben. Kérdés lesz-e annyira rugalmas, hogy minden kívánságunkat tudja majd teljesíteni. Viszont olcsóbb, mert nem kell TB-t fizetni utána, sem cafeteriát és nem lesz beteg, mert azonnal cserélhető és éjjel is dolgozik és karácsonykor is. Sajnos feleségül venni még nem lehet.:)

Ember a gépben, avagy a celeb is volt ember

2015. szeptember 05. - dismay22

Steve Jobsról sok mindent lehetett tudni eddig is, hiszen több bőrt is lenyúztak a halott technó-gururól már. De csak a héten lett nagy hír, hogy ő is migráns volt valójában, egy szír és egy német gyermeke, akik bevándoroltak Észak-Amerikába. A rajongói most megnézhetik róla Alex Gibney dokumentumfilmjét (Steve Jobs: The Man in the Machine), szeptember 4-én jelent meg hivatalosan. Ebből kiderül, hogy nem volt egy közkedvelt figura, valójában a céljaiért mindent és mindenkit ki- és felhasznált könyörtelenül. A filmen elég sokan kiakadtak, Jobs közeli ismerőseinek és magának az Apple cégnek sem szimpatikus ez a fajta kritikus és ironikus megközelítés. Mindenesetre megér egy misét, mint film, mert elég szépen lerántja a kultuszról a leplet és kiderül mi is lakozott a szépen kikozmetikázott "big image" mögött a kulisszák rejtekében. Amúgy is a celebeket vagy utáljuk vagy szeretjük, mint a tinilányok a nemrég hazánkban koncertező Disney sztárt, a szintén német származású migráns Violettát.

 

Izzó króm

2015. szeptember 04. - dismay22

Mindenki a Windows 10 lázban él még, sokan tesztelgetik ímmel-ámmal az új Edge böngészőt is benne. Jó látni, hogy nem egy Explorer klónt kaptunk, de azért még messze van attól, hogy tökéletes ellenfele legyen a Firefoxnak vagy a Chrome-nak. Az a tény pedig, hogy firkálhatunk a weblapokra csak a gyermeki ént hozza ki a legtöbb emberből és nem a valós kreativitást. Az Edge tényleg gyors mellesleg, valószínűleg ezt látták a Google-éknál is, hogy most kiadtak egy új verziót belőle. Az tény, hogy a Chrome zabálta a memóriát és az energiát is, mint egy állat, ez különösen az aksis notebook üzemmódban való szörfözésnél bosszulta meg magát. A kereső óriás legújabb frissítése csökkentette ezt a kapacitás iránti hatalmas szoftverigényt végre. Az új verzió figyeli melyik tab-et nem használjuk, sőt nem is játssza le a háttérben futó videós hirdetéseket sem. Nemcsak az energiát falja kevésbé, de a memóriát is. A gyári tesztek alapján 10%-ot spórolhatunk majd meg így vele. A hivatalos verzió szeptember második hetében érkezik a kedves felhasználók számára. Aki addig türelmetlenül nézi hogy vérzik el a sok megnyitott ablaktól a gépe addig használjon valamilyen adatforgalom csökkentő beépülő modult, van belőle bőven terítéken.